Ремонт на антре - смана на входна врата и лепене на гранитогрес

Ще подменим входната врата на жилището и ще залепим гранитогрес в антретоМонтаж на външна PVC врата

Монтаж на външна PVC врата

Прецизното нивелиране е от съществено значение за безпроблемното функциониране на вратата. Вертикалните части на рамката се нивелират и след това се фиксират със стандартните монтажни дюбели.

Окончателният монтаж на вратата се извършва с монтажна пяна. Между зида и касата на вратата трябва да има поне по 1 см от отгоре и отстрани. Положената монтажна пяна, при разширението си ще уплътни касата и ще я фиксира здраво.

Овлажняването на повърхностите преди нанасяне на пяната подобрява захващането и структурата на втвърдената пяна.

След като е монтирана касата може да сложи и самото крило на вратата. След като изсъхне, монтажната пяна се изрязва. Фугата между касата и стената се уплътнява с акрилен уплътнител.

Самонивелираща се замазка

Самонивелираща се замазка

Много е важно основата, върху която ще се полага самонивелиращата се замазката да е здрава. Всички слаби слоеве трябва да се отстранят механично.

Циментовият под трябва да се почисти от прах и други частици. С телена четка или шпакла се отстраняват слабо закрепените най-горни частици от основата. След това с прахосмукачка се почистват и малките частици и прах останали по пода.

Нанасянето на грунд преди полагането на замазката ще спести много материал, Грундът намалява абсорбиращата способност на основата, фиксира прахообразните частици, а съдържащите се в него вещества подобряват сцеплението между отделните материали.

След като грундът изсъхне, може да се премине към нанасянето на самонивелиращата се замазка Сместа трябва да бърка на бавни обороти – максимум 600 оборота в минута. Това ще предотврати вкарването на въздух в сместа. Узряването на сместа трае около 3-4 минути. След това отново се разбърква на бавни обороти.

Времето за работа е около 20-25 минути. Сместа се излива равномерно на пода и се разстила. Дебелината на пласта е от 1 до 10 мм.

Втвърдяването на самонивелиращата се замазка зависи изключително много от атмосферните условия. За да се избегнат негативните последствия от бързо изсъхване, повърхността трябва да бъде предпазена от преки слънчеви лъчи и течение. По настилката може да се стъпва след 3 часа, а по тежки натоварвания тя може да понесе след минимум 24 часа, в зависимост от дебелината на настилката.

Лепене на плочки

Лепене на плочки

Керамичното покритие се явява финално покритие и от голямо значение за добрия краен резултат е това, което е направено и остава под него – така наречената основа.

Затова не бързайте. Преди да започнете с лепенето уверете се, че основата е готова за полагането на финалното покритие. Тя трябва да е здрава. Нездравите места се отстраняват и се запълват и изравняват с подходящ материал. След като сте се уверили, че основите са здрави, сухи, обезмаслени и обезпрашени може да грундират с дълбоко проникващ грунд.

При силно абсорбиращи повърхности може да се наложи и повторно грундиране.

За разбъркването на циментови смеси и строителни лепила се използва електрически миксер, чиято приставката при въртенето си изтласква сместа нагоре.

За разбъркването на бои и изравнителни смеси се препоръчва използването на приставка, която при въртенето си изтласква сместа надолу. Разтворът се движи отгоре-надолу и не се разплисква извън съда.

Лепилото се нанася с назъбена маламашка само върху основата. Поради дългото отворено време, сместа може да се нанесе на по-голяма площ и след това да се редят плочите, като еднаквото разстоянието между тях се контролира с кръстчета. След втвърдяването на лепилото кръстчетата, които служат за определяне размера на фугата се отстраняват, фугите се почистват и се преминава към фугирането на плочките. Съединителните фуги, които се образуват между плочките на пода и цокъла не се запълват с фугираща смес. След изсъхването и почистването на плочките те се запълват със санитарен силикон.