Гараж - плъзгаща врата, устойчиви бои, химически анкер

Ще монтираме плъзгаща врата, ще ви демонстрираме предимставата на химическия анкерМонтаж на стойка за велосипед

Монтаж на стойка за велосипед

Най-бързо и лесно тази задача може да бъде решена с използването на химически анкер - и ще монтираме кука на стената, така че велосипеда да се прибира лесно и да не заема място. Химическият анкер се използва за анкериране както в плътни материали като бетон и камък, така и в материали с кухини – например тухли.

Едно от предимствата му е, че материалът не се разширява и това дава възможност анкерирането да се разполага близо до ръбове.

След пробиването, отворът добре се продухва и почиства от останалия прах и малки частици. Перфорираната втулка се вкарва в отвора преди той да се запълни с химически анкер от тубата.

Преди запълването на отвора, настрани се изстискват около 10 см. Така може да сте сигурни, че двата компонента са добре смесени. Химическият анкер действа на принципа на смесването на основния материал с втори компонент, който предизвиква началото на химическа реакция. Оттук идва и наименованието на продукта.

Отворът се напълва през втулката с химическия анкер Проверете визуално, дали той е добре запълнен. Шпилката се вкарва в напълнения отвор с леко завъртане и се оставя на стегне. Перфорациите на втулката позволяват на материала да излезе и така той захваща в тухлите. Тежестите могат се монтират след около 45 минути след инжектирането на разтвора в отвора. С химическия анкер могат да се монтират тоалетни чинии, бойлери, тежки външни порти на дворове, стълбищни парапети.

Инструменти

Инструменти

Една от последните металургични новости в ръчните инструменти е така наречената SVCM или: „силикон-ванадиева-хром-магнезиева” стомана. Изделията, направени от този материал се характеризират най-вече с високата си якост на усукване, което ги прави особено подходящи при изработката на отвертки и накрайници.

Дръжките на тези отвертки са своеобразен „триъгълен” профил с меки очертания, което прави захвата много по-сигурен, и гарантира, че няма да има приплъзване в ръката при упражняване на по-силен натиск. Върхът традиционно е магнитен, като добро впечатление прави фактът, че черното му покритие е специална бавно-износваща се оксидация, а не традиционната черна боя, характерна за евтините отвертки, която пада при първата употреба. (ще предоставя мостра от „напъваната” и „нарязаната” отвертка).

Друг инструмент, който със сигурност се намира не само в гаражите Ви, но и прилежно поставен на удобно място в някой шкаф в дома Ви, са клещите – най-разпространените клещи на нашия пазар са „комбинираните”. Това, което отличава добрите клещи са твърдостта на материала, от който са изработени челюстите, прецизността, с която самите челюсти пасват една към друга и, разбира се, това доколко удобен усещате инструмента в ръката си.

Никой автолюбител не би оставил гаража си без съответния набор тресчотки и накрайници. Макар и невинаги критерий, броят на накрайниците става все по-важен при покупката на такъв комплект инструменти.

Когато избирате инструменти, каквито и да са те – ръчни или електрически, избирайте такива, изработени от качествени материали. Скъпото излиза по-евтино. Това важи особено за инструментите.

Монтаж на плъзгаща PVC врата

Монтаж на плъзгаща PVC врата

Плъзгащата се врата се монтира в Пе-образна каса. Касата и вратата са изработени след прецизно вземане размера на отвора. Размерът на рамката зависи и от това дали тя ще бъде вкопана в пода или ще бъде монтирана върху настилката. Дължината на релсите не е ограничена от размера на вратата. Те могат да бъдат и по-дълги, осигурявайки по-широк диапазон на отваряне. Монтирането на касата започва с фиксирането на долната релса. Много е важно основата да е нивелирана и да осигурява идеална хоризонтална повърхност. В противен случай вратата няма да може да се движи нормално и ще блокира. За фиксирането на касата се използват рамкови дюбели.

След като е монтирана долната релса, с нивелир се проверява дали тя е хоризонтална. След това продължаваме с монтирането и на вертикалната част на касата. Тя трябва да бъде перпендикулярна на хоризонталната. За окончателното фиксиране на касата на плъзгащата се врата ще използваме еднокомпонентна полиуретанова пяна. Пяната е готова за употреба и се втвърдява под въздействието на влажността на въздуха. Тя има отлично сцепление към повечето материали и е устойчива на стареене. Благодарение на точната дозировка, загубата на материал е незначителна. За около 20 минути тя достига максималния си обем и почти не го променя след първоначалното разширение. Окончателното втвърдяване е след около 24 часа.

Крилото на вратата се поставя първо в горния водач, след което ролковите носачи лягат върху долната алуминиева релса. Този тип конструкция на плъзгащите врати осигурява голяма плавност и стабилност на движението. Използването на алуминиева релса вградена в долния профил намалява значително износването при експлоатация на вратата.

На плъзгащите се врати обикновено се монтира система за заключване Click-Lock. Тя е много удобна и лесна за ползване. Отключването и заключването стават с едно движение, но само от едната страна.

След монтирането на вратата, фугата между зида и касата се уплътнява със акрилен силикон. Може да се използва за всички слабо натоварени фуги между строителни материали. Захваща добре за бетон, тухла, дърво, гипсови и други основи. Той е лесен за нансяне и еластично пластичен. Съвместим е с всички стандатрни системи за боядисване.

Боядисване с устойчиви на химическо въздействие бои

Боядисване с устойчиви на химическо въздействие бои

За боядисването на стената в помещения, изложени на химически въздействия и агресивно миене е препоръчително използването на устойчиви бои. ще използваме акрилна дисперсионна боя.

Нанасянето на каквото и да е крайно покритие на стената изиска грундиране с подходящ грунд Дълбокопроникващият грунд заздравява основата и уеднаквява попиваемостта й. Грундираната основа има освен това и по-малка попиваемост, което води до пестене на материал.

От пода на около 1 метър височина ще боядисаме с боя, която е изключително устойчива на химическо въздействие и се използва в помещения със завишени хигиенни изисквания. За целта трябва да измерим, определим и очертаем точно нивото, до което ще боядисваме с тази боя.

С помощта на лазерен нивелир ще определим бързо и без излишни измервания хоризонтална линия, по която ще залепим хартиена лента за да ограничим нанасянето на единия вид боя.

Часта от стената над определения цокъл ще боядисаме с боя на основата на акрилни свързващи вещества (акрилни бои). Те са по-скъпи, но и по-универсални – подходящи са както за вътрешна, така и за външна употреба. Не случайно представляват повече от 70% от произвежданите в Европа бои. Акрилните дисперсии лесно се подлагат на тониране до получаване на над 15 000 цвята и отенъци. Издържат интензивно ултравиолетово облъчване, без да променят цвета си. Лесни са за употреба, изсъхват бързо, дълговечни са и са устойчиви на миене.

Цокълът ще боядисаме с още по-устойчива латексова боя. Тя е усилена с полиуретан и е изключително износоустойчива. Полиуретановата латексова боя е подходяща за употреба на закрито, когато е необходимо крайното покритие да е устойчиво на замърсявания и многократно миене с препарати. Боята се нанася с мече, като за получаването на еднаквост на покритието, разнасянето й трябва да е малко по-продължително отколкото при обикновените латексови бои. Това се налага от консистенцията на боята, която е по-гъста поради обогатяването й с полиуретан. Боята е паропропусклива и екологично безопасна. Може да се оцветява като преди оцветяване се характеризира с висока степен на белота. Боядисаната повърхност може да се мие с всички стандартни водоразредими дезинфекциращи и миещи препарати. Поради своята устойчивост на дезинфекциращи препарати е особено подходяща за болници и други здравни заведения, детски градини, училища и помещения с високи изисквания към бояджийските материали.