Копринени декоративни мазилки

Може би само ограничението на креативността би определило границите на интериорните решения, които бихте могли да постигнете. Изключителното разнообразие от цветове и възможността за реализиране на всякакъв художествен замисъл ще придаде индивидуалност на вашия дом.Когато сте започнали ремонт и сте изправени пред стена с пукнатини и неравности, често си мислите за вълшебна пръчица, с която с едно махване може да направите вашата стена неповторима.


Днес ще ви покажем как можете само с една операция да имате мечтаната стена – без запълване на пукнатини и изравняване на неравности, без шпакловки, без шкурки.

Подготовката на стената, ако тя е порьозна, се изразява в нанасянето на грунд, който да осигури обезпрашаване на стената и по-добро сцепление със следващото покритие – копринената декоративната мазилка.
При светъл цвят на мазилката, грундът трябва да бъде с бял цвят. Но ако мазилката е по-тъмна, цветът на грунда няма значение. За грундиране може да се използва и обикновена фасадна боя. Като резултат е достатъчно основата да бъде чиста и обезпрашена.
Ако по стената има мухъл или други замърсявания те трябва да се отсранят и почистят предварително.

В подходящ съд се налива вода със стайна температура.

Ако сте избрали мазилка допълнителен ефект от брокатен блясък, то трябва да го разбъркате във водата преди основния материал.

Материалът се изсипва в съда като се спазва точно указаното съотношение вода-сух материал.
Всяка  опаковка тежи 1 кг. и за подготовката на мазилката е необходима единствено чиста вода.

Цялото съдържание на пакета се изсипва във водата и се разбърква .….. с ръце.
Да, използвайте ръщете си, като процеждате през пръстите масата, за да не се образуват бучки.
Винаги сме наблягали на безопастността при работа с различните смеси.
Но когато материалът е екологичен, без химични добавки може да разбърквате и с ръка.

Сместа трябва да престои 12 часа преди да бъде нанесена върху стената. Това е времето, от което се нуждаят копринените влакна, минералните добавки и лепилото на целулозна основа, за да се смесят и да образуват маса, която лесно се нанася върху стената. Мазилката може да се нанася върху всяка повърхност с изключение на стъкло и желязо. Лесно е – като да намажеш филия с масло.

Готовате смес се нанася с пластмасова маламашка равномерно и на малки порции.
Ако сте решили да покриете цялата стена – нанасяйте от ъгъл до ъгъл.

Слънцето не оказва влияние върху цвета на материла. Това го прави подходящ за слънчеви стаи и помещения с големи прозорци.

С този материал може да запълните неравности по стената, без те да личат след това, така че няма нужда от допълнителни средства и работа за изглаждане на стената преди нанасянето на материала.

Така че, ако стената ви е напукана от слягането на сградата например, можете да отстраните този непритен дефект лесно и без да шпакловате поне два пъти.
Отвореното време за работа е 4-5 часа, така че спокойно могат да се реализират всякакви художествени идеи на стената.
Работата може да продължи и на следващия ден. Достатъчно е да се намокри края на вече нанесената мазилка и да се започне с нанасянето по същия, вече описан начин с маламашката. Така няма да има граница между новия и вече нанесения материал.


При нанасяне на различни цветове, след нанасянето на първия трябва да се изчака неговото изсъхване и след това да се нанесе следващия. Възможността за съчетаване на различните мазилки като цветове и нюанси дава възможност за развихряне на въображението ви, а защо не и на въображението на децата. Всяко дете би могло да се справи с нанасянето на мазилката и може да гордо от получените резултати. С помощта на материала върху стената могат да се нанасят картинки и шарки с различна сложност.


Всеки си задава въпроса – А какво ще се случи ако при внасянето на новите мебели нараним  стената, върху която е нанесена декоративната мазилка?
Поправката се извършва изключително лесно – достатъчно е само повреденият участък да се намокри обилно с чиста вода – материалът отново става  мек и пастообразен – размазва се с пластмасова шпатула. Ако участъкът е по-голям можете да забъркате от същия материал и да нанесете по наранения участък, като заглаждате с пластмасовата маламашка.


Коридорите и местата с по-интензивен трафик в обществени сгради като хотели и ресторанти ще изглеждат винаги перфектно без да е необходимо да се прави цялостен ремонт на стените всяка година. Това ще спести средства и време за обновяването на интериора.
Стените в детските градини могат да бъдат с весели русунки, за още по-голям комфорт на децата.

Ако през зимата пипнете стената с нанесена копринена мазилка, то ще усетите колко мека е на допир тя и колко е топла. Стената може да диша а това предпазва от образуване на кондез и мухъл по стената.
През лятото пък може да усетите обратния ефект.

Ако един ден – след 10-15 години, ви омръзне да гледате стената с този копринен ефект намокрете обилно мазилката с вода и след това я премахнете от стената с шпакла.
След това можете да опитате друг цвят или вид.