Изграждане на водопроводна инсталация с пресфитинги

Ще ви покажем система за изграждане на водопроводна инсталация, при която връзката между фитингите и тръбите се осъществява чрез пресоване, а не чрез заваряване.Системата се състои от пресфитинги, които гарантират бърз и много лесен монтаж. Ще започнем монтажа на нашата инсталация със захранващите вертикални тръби.
Измерваме подходящото разтояние за фитингите, които ще монтираме. Това ще са тройниците. С помоща на калибратор калиброваме тръбата. Функциите на калибратора са следните. При срязването на тръбата тя губи кръглото си сечение и става овална и фитинга влиза трудно и другата причина е, че с калибратора правим една фаска на периферията на тръбата. Така фитингът влиза по-лесно и гуменото уплътнение на фитинга не може да бъде преместено от вкарването на тръбата.

С тези фитинги, ние можем да сглобим цялата инсталация и едва на края да пристъпим към пресоване на фитингите, така че ако има промени по време на изпълнението, преместване на мивки, на консуматори, ние можем да  извадим тръбата от фитинга, системата е разглобяема.
Вече след като сме финализирали крайната схема, тогава преминаваме към пресоване с пресклещи на фитинга. Най-използваният инструмент за рязане на тръби са тези клещи. Когато клещите се затъпят е възможно да сплескват тръбата и тя да става по-овална. Затова с помоща на калибрато възтановяваме кръглото сечение на тръбата и правим фаската, за да влезе лесно фитинга.

Важно нещо при вкарване на пресфитинга тръбата да влезе до край в него. Затова всеки пресфитинг има един отвор в края, където може да се види тръбата дали влязла до край.

Тръбите са гъвкави и ги транспортираме и съхраняваме на рола. От ролото си отрязваме парче, което ни е необходимо и монтираме с него хоризонталната линия. Задължително калиброваме тръбата. Винаги разполагаме линията на студената вода поне на 10см от линията за топлата вода.

Гъвкавостта на тръбата позволява лесно да направим една извивка над тръбата без помоща на фитинг. С помоща на огъваща пружина можем да направим извивка с много малък радиус.

Гъвкавостта на тръбите е едно от основните предимства на системата, тъй като мога да се правят завои и извивки без фитинги, а в една къща с PPR има вървят десетки и стотици колена.