Ремонт във вила - дограма, предстенна обшивка с каменна вата

Ще направим топлоизолация чрез вътрешна обшивка и каменна ватаМонтаж на прозорец със система за изолация

Монтаж на прозорец със система за изолация

Предварителната обработка на отвора на прозореца e задължителна при монтаж със системата за изолация. Обработеният отвор позволява плътното залепване на вътрешното и външно изолационно фолио към зида. При необработен зид, това е почти невъзможно.

Системата за изолация при монтаж на дограма се състои от няколко продукта, с максимална съвместимост – вътрешно и външно изолационно фолио, полиуретанова пяна и монтажно лепило.

Преди монтирането, на рамката на прозореца се залепват външното и вътрешно текстилно изолационно фолио. Ширината на фолиото е 9 см. При необходимост могат да се съединят две ленти за по-голяма ширина. За по-голямо удобство самото фолио има самозалепваща лента.

Монтажът е важен етап от цялостния процес на подмяна на старата дограма с нова. След като сме обработили отвора, рамката се поставя и се нивелира хоризонтално и вертикално. За укрепването се използват пластмасови, а когато е необходимо и дървени трупчета.

След монтирането на крепежните елементи и преди да се нанесе монтажната пяна външното изолационно фолио се залепва към зидарията. За целта се използва монтажно лепило. То се полага така, че да осигури минимална ширина на лепилния слой около 30 мм. За постигане на оптимално залепване е необходимо дебелината на слоя да е поне 1 мм, след притискането на лентата към основата.

След залепването на външното изолационно фолио, рамката на прозореца се фиксира с монтажната пяна. Преди това е добре стената да се напръска с вода.

Изолационното фолио от вътрешната страна също се залепва към зидарията с монтажно лепило. За осигуряване на по-добро прилепване, фолиото се притиска към основата с валяк.

Вътрешното текстилно изолационно фолио е паронепропускливо. Така то не позволява на влагата да преминава и да се натрупва около дограмата.

Изграждане на предстенна обшивка

Изграждане на предстенна обшивка

Предстенната обшивка се състои от конструкция от метални профили и едностаранно положени гипскартонени плоскости. При планирани едновременно предстенна обшивка и окачен таван, работата започва от изграждането на предстенната обшивка.

Важен етап от работата при изграждане на предстенна обшивка е прецизното оразмеряване и точното определянето на разположението на металните профили. Първоначалното нивелиране на конструкцията гаантира безпроблемна работа.

След оразмеряването, към гредите на пода с рапидни винтове се захваща Уде профил. При класическата схема за изграждане на предстенна обшивка Уде профил се захваща и към тавана.

С ударна бормашина се пробиват отвори за захващане на директните окачвачи. С рамкови дюбели те се захващат към стената.

На перпендикулярната стена се захваща Уде профил.

Към така монтираните профили се захващат вертикално разположените ЦеДе профили. Те се фиксират към директните окачвачи с така наречените копчета.

След като всички електрически кабели са вече прокарани можем да преминем към поставянето и на каменната вата. Тя се полага плътно между профилите. При запълването обикновено не остават празни, непопълнени места, които представляват топлинни мостове.

Съществено качество на каменната вата е, че силно абсорбира шума. Този материал е предпочитан при изграждане на топло- и звукоизолации на вътрешни помещения, на леки преградни стени, скатни покриви и т.н. Друго предимство на каменна вата е, че не е необходимо допълнително да се обработва с химически материали, за да се направи пожароустойчива.

За оптимална шумоизолация се препоръчва използването на вата с тегло между 40 и 50 кг на кубичен метър.

Гипскартонените плоскости се закрепват към щендерната конструкция със специални рапидни винтове.

Различните размери на предлаганите на пазара плоскости позволяват избор на оптимален размер в съотвествие с височината на помещението, така че да осигури минимално рязане и фира, което пести време и средства.

При монтажа на плоскостите трябва да се съблюдава и за разминаването на челните фуги. Разместването трябва да е минимум 400 мм.

Обработка на дървените греди

Обработка на дървените греди

Грундът трайно импрегнира дървесината без да променя цвета на дървото. Защитава го от дървояди и плесени и осигурява добра адхезия за следващото покритие, като същевременно намалява и разхода на материал при последваща обработка.

Консервиращият импрегнант се нанася с четка по цялата повърхност на дървенията, която предварително трябва да бъде добре подготвена, както направихме и ние. Характеризира се с добра разливност и лесно нанасяне.

Той е задължителен при обработката на дървените греди и мертеци в подпокривното пространство. Така дървесината е защитена ефикасно от проникването на дървояди, микроорганизми, плесени и други вредители.

Грундът е подходящ за всякакви дървесни видове. Той прониква дълбоко в дървото – над 7 мм. Нанася се веднъж и предпазва дървесината през целия й живот.

Грундът изсъхва за около 2 часа след нанасянето в зависимост и от атмосферните условия.

Финишният лак се тонира в почти неограничено количество цветове по каталог или мостра на клиента.

Лакът прониква в дълбочина в дървесината като подчертава естествената красота на дървото. Дълбоко проникване в структурата осигурява сигурна защита от напукване и влиянието на влагата. Освен това лакът защитава дървесината от стареене и всякакви вредители и плесени.

Лакът се нанася неразреден. Има добра адхезия към дървесината.

UV филтрите, го правят изключително подходящ и за външно нанасяне, защото основната причина за разрушаването на лаковите покрития са силните слънчеви лъчи. Пигментните вещества в лаковете съдържат тези УВе филтри и затова за външна употреба се препоръчва използването на оцветени, а не безцветни лакове.

Освен своите естетически и антисептични качества, лакът е и много трудно горим.

Механична обработка на дървото

Механична обработка на дървото

За по-прецизна работа се използва електрическо ренде. Изключително ергономичният дизайн на този инструмент прави работата с него лесна и ефективна и осигурява оптимално удобство при рендосването.

Електрическото ренде се използва за рендосване на дървени повърхности, скосяване на ръбове и прорязване на канали бързо и точно.

Алуминиевата основа е много издръжлива и свърхгладка, което улеснява движението на уреда по повърхностите без особено усилие.

Ергономичният дизайн включва и допълнителна предна ръкохватка за оптимален контрол при рендосване – както при хоризонтално, така и при вертикално използване. Ръкохватката може да се регулира до най-удобното положение за работа.

Дълбочината на рязане се определя лесно, а теглото на инструмента е оптимално балансарино за лесна работа.

Широчината на рендосване 82 мм с дълбочина от 0 до 2 мм.

Максималната дълбочина на прорязване на канали е от 0 до 8 мм.

Скоростта на въртене при празен ход е 16 000 оборота в минута.

За получаването на още по-гладка повърхност ще използваме вибрационна шлайфмашина.

Вгадената система за прахоулавяне с двоен филтър намалява до минимум изхвърлянето на прах при работа.

При работа виброшлайфът има голямо осцилиращо движение и висока скорост, което осигурява бързо и равномерно отнемане на необходимия слой за получаване на идеално гладка повърхност. Плавното регулиране на скоростта позволява непрекъснат контрол по време на работа. Двойният филтър улавя малките частици прах, отеляни при работата на машината.