Ремонт във вила - окачен таван между греди, фугиране и шпакловане

Ще направим окачен таван, като оставим гредите видими за повече уют и красота.Монтаж на окачен таван в подпокривно пространство

Монтаж на окачен таван в подпокривно пространство

За изграждането на окачен таван между основните носещи греди на покрива е необходимо да се изгради конструкция от метални профили. По цялата дължина на гредите, в горната им част, с рапидни винтове се захващат Уде профилите. Те се нивелират така, че гипскартонените плоскости, които ще монтираме след това между всичките греди, да са в една равнина. В противен случай, при влизане в помещението, визуално ще се усеща много ясно тази неравномерност на плоскостите.

ЦеДе профилите се монтират на точно определено разстояние от 60 см един от друг, и осигуряват конструкция за захващането на гипскартонените плоскости. Захващането на плоскостите към ЦеДе профилите, монтирани напречно на гредите, ще предпазят тавана от провисване.
За топло и звукоизолация сме предвидили над гипсовите плоскости да положим каменна вата. Препоръчително е каменната вата, използвана в системата за изграждане на окачен таван с топло и звукоизолация да е дебела 7-8 см и с плътност между 40 и 50 кг. на кубичен метър. Тя се поставя свободно между гредите върху металната конструкция.

Окаченият таван в скосената част на помещението ще скрие дървените греди на покрива.
При изграждането на металната конструкция за този вид окачен таван се монтират УДе профили на стената и гредите. ЦеДе профилите се захващат по стандартния начин, като по дължина през 60 см се захващат с директни окачвачи. Така профилът и съответно тавана не би могъл да провисне. Върху така изградената конструкция се поставя и каменната вата.

Третият вид окачен таван, при който тези греди могат да останат видими. В този случай УДе профилите се монтират по цялата вътрешна дължина на наклонените греди. ЦеДе профилите се захващат с копчета между тях на разстояние от 60 см. Каменната вата се поставя върху конструкцията. Системите за изграждане на предстенна обшивка и окачен таван включват и необходимите материали за запълване на фугите и на стените. Фугите между стандартните и нефабричните кантове се запълват със фугираща смес.

Фугопокриващата лента покрива фугите и се поставя между два слоя от фугиращата смес. Тя създава здрава връзка между материалите и не позволява евентуално напукване след окончателното изсъхването на шпакловъчната маса.
В ъглите между вертикалните и хоризонтално разположени плоскости е задължително поставянето на хартиена лента.

Системата за лепене на плочки в домашни кухни

Системата за лепене на плочки в домашни кухни

Повърхностите трябва да са сухи и обезмаслени. Ако има влага – първо отстранете причината за появяването й и изчакайте основата да изсъхне. Наличието на прах също би могло да окаже влияние върху сцеплението на материалите.

Дълбоко проникващият грунд се произвежда на база синтетични смоли. Не съдържа разтворители и може да се използва както на закрито, така и на открито. След грундиране, основите остават заздравени, с намалена и уеднаквена попиваемост.

За лепенето на плочки от гранитогрес се нуждаете от лепило с добри работни характеристики. Гранитогрес се лепи с така наречените гъвкави лепила. Друго изискване при лепенето на керамични покрития е доброто разбъркване на сместа – за целта се използва електрически миксер. Сместа се изсипва в съд с вода и се разбърква с електрически миксер или бормашина, с определена приставка, и се оставя да узрее 5 минути. След това се разбърква отново.

Лепилото се нанася върху основата и плочката се притиска към нея. За подравняване и нивелиране на плочките се използва гумен чук. Между тях се поставят кръстчета за регулиране големината на фугата. Разходът на лепило е различен в зависимост от размера на плочката, големината на фугата и от зъба на маламашката.

Фугирането на плочките може да започне след окончателното втвърдяване на лепилото. Това време зависи от атмосферните условия и състоянието на основата, но обикновено преди да се фугират залепените плочки трябва да се изчака поне 24 часа. Кръстчетата, които служат за определяне размера на фугата се отстраняват, а фугите се почистват.

Фугиращата смес се разбърква добре и след това се нанася с гумирана маламашка. Навлажняването на фугите осигурява по-добра сцепление между плочката и фугиращата смес. Гъвкавата основа на маламашката спомага за по-доброто запълване на фугите между плочките. Дори и най-малката кухина, останала при фугирането ще доведе до проникване на влага зад фугата. Затова следете за пълното запълване на фугите Оформянето на прясно запълнените фуги се извършва с мокра гъба след като сместа е започнала да се втвърдява. В зависимост от атмосферните условия времето за втвърдяване е различно. Моментът на оформяне на фугите зависи и от абсорбиращите параметри на плочките. След като разтворът във фугите е достатъчно втвърден, повърхността на плочките се забърсва със сух парцал.

Съединителните фуги, които се образуват между плочките на пода и цокъла не се запълват с фугираща смес. След изсъхването и почистването на плочките те се запълват със След като нанесете уплътнителя, напръскайте го със сапунена вода и го загладете. Силиконовата повърхност няма да лепне след около 15 минути. Санитарният силикон се предлага в цветовете на фугиращите смеси.

Шпакловане

Шпакловане

Преди да се започне с основите трябва да се грундират Дълбокопроникващият грунд заздравява основите, намалява попиваемостта и повишава адхезията между отделните материали. Нанася се директно с четка или баданарка с кръстосани движения. След около 4 часа работата може да продължи.

Разбъркването на сместта на гипсовата е от огромно значение за бързината и качеството на работа. Хомогенността на материала е предпоставка за лесното му нанасяне. След първоначалното разбъркване сместа се нуждае от около 3 до 5 минути за узряване. По време на узряването се активират всички съставки на сместа. След узряването сместа трябва отново да се разбърка.

Гипсовата изравнява повърхностите като запълва неравности до 10 мм при нанасяне на един слой. Тази се използва в сухи помещения без постоянна влага. Готовият разтвор може да се използва в рамките на 40 до 60 мин, в зависимост от атмосферните условия.а да защитим ръбовете от нараняване при им се вгражда перфориран алуминиев ъгъл. Формата на ръба, с метален ъгъл е идеална, защото маламашката лесно се води по металния ръб и оформянето е по-прецизно.

Консистенцията на сместа зависи от условията на средата и технологията на работа и трябва да бъде еднаква за целия работен обект. За почти всички шпакловки препоръчителната температура за работа е между 5 и 30 градуса. При температури извън тези граници, с материалът се работи трудно и производителят не дава гаранции за качеставата на продукта.