Предстенна обшивка на таванско помещение

Предстенната обшивка в това таванско помещение ще ни осигури перфектни повърхности, добра топлоизолация и паропропускливост. За тавански и подпокривни помещение се използва пожароустойчив гипскартон.Водещият УДe профил за предстенната обшивка се оразмерява и фиксира на определено разстояние от стената. Това разстояние се определя от дебелината на ватата, която е предвидена за изолация. УД профилите се фиксират с пластмасови дюбели през 800 мм, като разстоянието между първия и последния дюбел и ъглите на помещението е 200 мм.

ЦД профилите се монтират към стената с директни окачвачи. Разстоянието между профилите е 600 мм. Вертикалното разстояние между окачвачите е 1200 мм, като първият и последният са на 250 мм от края на профила.
Директните окачвачи се фиксират с по два пирон дюбела в стената.

ЦеДе профилите се оразмеряват. Дължината им трябва да е такава, че да бъдат застъпени от обшивката на ската, която ще изработим по-късно, и да останат зад гипскартона. Нивелират се и се фиксират към директните окачвачи с рапидни винтове. За да спестите време можете да фиксирате крайните, а останалите да монтирате в равнината на вече нивелираните профили.

За изолация на стената с предстенната обшивка ватата е с дебелина 5 см. Монтира се свободно между профилите като се притиска към стената за максимална термоизолация.
Окачвачите се огъват и задържат ватата изправена.
Продуктите от стъклена минерална вата са еластични и свиваеми и позволяват цялостно запълване на кухината зад обшивката – задължително условие за ефективна топлоизолация.

Следва монтажът на гипскартона на предстенната обшивка.
За подпокривни пространства с дървена конструкция, той задължително е пажароустойчив. Вътрешността му е специално подсилена със стъклени влакна, които го правят по-устойчив при високи температури в случай на пожар, с цел пожарозащита на дървената конструкция.
Обработката на пожароустойчивия гипскартон не се различава от тази на стандартния. При монтиране на гипскартонът се оставя разстояние около 1 см между долния край на плоскостите и пода за предотвратяване поемането на влага и деформацията му.

Гипскартонът се фиксира  само към ЦеДе профилите. Много е важно гипскартонените плоскости да са нивелирани преди да се фиксират към металните профили, тъй като всяко отклонение, ще доведе до изкривяване на ъглите на помещението.
За изолацията на ската първо се заемаме с с изграждането на хоризонталната част от конструкцията  при билото на покрива. Вата от 10 см се подпъхва под профилите до билото на покрива. Под столицата ватата е с дебелина 5 см.
Затваряме и тази част от обшивката с пожароустойчив гипскартон.

С него лесно ще определим равнината, в която ще разположим профилите по ската. Опъваме го с помощта на 4 винта и сме готови.
Има обаче нещо важно, което не трябва да се забравя;

Първият ЦеДе профил по ската се монтира възможно най-близо до хоризонталната част при билото. Следва и този в долната част, като разбира се прекъсва при прозореца.
Мансардните окачвачи дават възможност за прецизно нивелиране на профилите.
Преди да започне монтирането на  гипскартона е задължително перфектното нивелиране на цялата скара от метални профили.
Мансардните окачвачи се фиксират към гредите. Специализираните мансардни окачвачи позволяват многократно демонтиране на профилите, което значително улеснява  монтажа на изолационната вата.

Ватата между ребрата на покривната конструкция е с дебелина 10 см. Тя е лека и същевременно еластична.

Гипскартонената плоскост от обшивката на страничната стена се монтира в улея в рамката на прозореца.  След това се дооформя на място, за максимална точност.

Системите за предстенни обшивки и окачени тавани включват фугопълнители и шпакловъчни смеси , които са разработени специална за обработка на гипскартонени повърхности
Със фугопълнителя се запълват всички надлъжни и напречни фуги. Когато се монтира двуслойна обшивка първият слой може да бъде фугиран без армираща лента.
Шпакловат се и главите на винтовете.

Вторият слой гипскартон се монтира с разминаване на фугите с първия. Отново се започва от стената. Освен стабилност, вторият слой осигурява и по-голяма пожароустойчивост – колкото повече слоеве пожароустойчив гипскартон, толкова по-дълго време конструкцията ще издържи при пожар. Двуслойната обшивка осигурява голяма здравина и висока степен на пожароустойчивост.

Около прозореца гипскартонът се реже на място и се оформя тъп ъгъл. Не се притеснявайте за това, как ще шпакловате и укрепите такъв ъгъл. В следващото предаване ще ви покажем как става това.
Вторият слой на гипскартона, монтиран по ската трябва да покрие този на стената и билото. За целта плоскостите се обработват допълнително и ръбовете им се скосяват с ренде за гипскартон в зависимост от ъгъла на ската за прецизно оформяне на вътрешните ъгли. Тази предварителна обработка значетелно улеснява шпакловането на ъглите в последствие.

И след като сме готови си с монтажа на втория слой гипскартон, следва обработката на повърхностите.