Умен дом

Как технологиите навлизат в нашия живот, като превръщат в ежедневие това, което до скоро сме гледали само в научно популярните филми? С понятието Умен дом обобщаваме това, което искаме да бъде нашето жилище – сигурно, удобно, енергоефективено. Вашият умен дом може да бъде вашият най-добър приятел, като ви осигурява желаната атмосфера и уют по всяко време – всеки ден, всяка нощ Той знае какво харесвате и от какво се нуждаете - когато готвите, когато вечеряте или когато почивате.Какво е умен дом

Какво е умен дом

В предаването все по-често обръщаме внимание на идеите и иновациите, които улесняват живота ни и допринасят за повече комфорт у дома. Като започнем от правилната подредба на обзавеждането и разпределение на пространството и преминем към високите технологии, които превръщат дома ни в динамично пространство, което да откликва на всяко наше желание или прищявка.


Само с натикане на един бутон получавате това, което харесвате. Ако е време за храна, то тогава вие се нуждаете от светлина над масата. Ако е време за релакс и гледане на телевизия, се нуждаете от приглушена светлина в зоната на телевизора.

В един умен дом най-често се автоматизират процесите по осветление, отопление и охлаждане и слънцезащити.
Създават се различни сценарии в отделните помещения и зони в дома, които съотвестват на навиците на обитателите.
Но какво е необходимо за един дом, за да се превърне той  в Умен Дом?


В един  умен дом имаме различни, свързани   устройства, които могат да бъдат управлявани дистанционно, чрез телефон, таблет или настолен компютър. Как сигналите от телефона или таблета се предават към различните устройства, за да бъдат изпълнени различните команди?

Най-често дистационно се командва отоплението или охлаждането на жилището, външните слънцезащи и вътрешните щори или пердета. Така ще имате желаната от вас температура и уют, когато се приберете в къщи.

Зони на умния дом

Зони на умния дом

В предаването даваме съвети как правилно да планирате отделните зоните в едно едно помещение, особено когато то съчетава няколко функции.  В съвременното ново строителство най-често дневната обединява функциите на хол с меката мебел и телевизора, трапезария с масата за хранене и кухня със зоната за готвене и приготвяне на храната.
За всяка от тези функции на едно и също помещение са ни нужни различни настройки на осветлението, на климатизация, на аспирацията, на щорите, на пердетата. Всяко управлявано с отделен ключ или дистанционно. За да можем ефективно да използваме нашето жилище и помещението съчетаващо 3 функции, задаваме т.нар. сцени. Сцените са предварително зададени настройки на различните елементи в нашия умен дом, които ни позволяват с един бутон изцяло да променим облика на помещението и неговото предназначение.
 

Сцените в един умен дом

Сцените в един умен дом

Всяка сцена се определя от вашите желание и вашите навици. Например когато влизате в дома си с бутон разположен близо до входната врата ще се задейства сцена, която която да запали лампите в жилището, ще вдигне щорите и ще разтвори пердетата. Таква само с едно действие вие променяте състоянието на вашето умно жилище, без да обикаляте от стая в стая, да светвате лампи тук и там, да дърпате пердета или щори и да променяте температурните настройки на отоплението.

По същия начин като излизате, натискайки един бутон до входната врата, изключвате осветлението в цялото жилище и настройвате климатизацията в икономичен режим.

Когато приготвяте храна, ще изберете сцена, които ще осигури необходимото ви удобство в кухнята. Когато заспивате вашият умен дом ще направи така, че да нищо да не пречи на почивка ви.

Управление на умен дом

Управление на умен дом

Умният дом ви посреща, когато се върнете уморени от работа със сцена “Добре дошъл”.Той реагира според вашите навици. Когато се прибирате в къщи вечер, искате да се задейства осветлението в кухнята и дневната и сцена “приготвяне на храна”. Определянето на функционалностите на отделните сцени  може да бъде изключително гъвкаво.

Само с натискане на един бутон осветявате всяка зона по оптималния начин. Така получавате не  само желания комфорт, но и пестите енергия. 

Съвременното жилище, автоматизирано по подходящ начин, може напълно да се адаптира към вашите лични предпочитания. Всичко се управлява лесно, бързо и просто.
Всеки съвременен потребител очаква повече комфорт и удобство у дома си.  За целта са необходими лесни решения, които се управляват с лекота.

Автоматизацията на жилището, която го превръща в умен дом, може да бъде извършена както при сроежа на нова сграда, така и при ремонт на вече изградена .

Иновативните технологии на умния дом осигуряват максимално удобство и гъвкавост при управление на различните функции в помещенията. Нашият умен дом, чрез свързване в единна мрежа на всички устройства и системи,  прави живота ни по-лесен.