Баня с две мивки

Влизаме в новозакупено жилище, което се състои от две стаи, дневна с трапезария и кухня. От балкона се открива прекрасна гледка. Жилището е в нова сграда, стените са шпакловани а на пода е направена замазка. Собствениците са младо семейство с две деца. Проблемът в този случай е, че банята е само една, а трябва да се осигури удобно и безпроблемно ползване на това помещение от всички членове на семейството. Проектирането е най-важната част от ремонта на банята. Доброто проектиране изисква познаване на редица ергономични изисквания, които трябва да се познават и да се спазват.Ремонт на баня

Ремонт на баня

Когато закупите имот в някой от бързо развиващите се и т.н. наречени от брокерите престижни райони на София  получавате  най-често голи стени и под, които се нуждаят от много довършителни работи, за да достигнете до етап уютен дом.

Довършителните работи в новото помещение, предназначено за баня, всъщност ремонт ли е? Вие можете сами да си отговорите на този въпрос, проследявайки нашата работа в новата ни Мисия Баня.

Проектиране на банята

Проектиране на банята

В нашия проект сме разположили цялото оборудване на банята на две съседни стени. На едната е разположена двойна мивка, а на съседната вградените тоалетна чиния и биде. В ъгъла е душ кабината със стъклен параван , който ще ограничава мокренето.

Така проектирана банята ще изглежда наистина просторна, тъй като оборудването е компактно, без да е разпръснато по всички стени на банята. Достъпът до всички зони безпрепятствен и лесен. Разстоянията са напълно достатъчни за удобно ползване.

Нарекли сме тази баня Майолика, вдъхновени от древното изкуство майолика. В декора на гърба на душ кабината намира отражение   експериментаторския дух и живописните решения на това изкуство.
За стените на банята сме използвали два нюанса на една съща сива стенна плочка.
На пода дървесните плочки ще внасят топлина в това помещение.

Монтаж на вградените структури за биде и тоалетна

Монтаж на вградените структури за биде и тоалетна

Време е да се заемем и със самата реализация на проекта. Започваме с монтажа на вградените структури за конзолната тоалетна чиния и за бидето.

Днес няма да ви показваме изграждането на водопровода, но това, което е важно да повторим, е че захранването на казанчето на тоалетната чиния към водопровода се прави задължително със твърда връзка, а не с гъвкава. Ако това е спазено всички страхове от разбиване на плочки, ако се наложи ремонт на структурата са пресилени. За всякакви ремонтни работи е осигурен достъп през бутона.
Осигурили сме захранване на бидето и душ системата с топла и студена вода.
Тръбите за захранването на мивките и канализационната тръба с диаметър ф50 сме вкопали в стената.

Хидроизолиране на банята

Хидроизолиране на банята

Предположението, че една облицована с плочки отгоре до долу баня е водонепропусклива е невярно.
Въпреки, че керамичното покритие по стените и подовете е устойчиво на въздействието на водата, то не осигурява 100% хидроизолационна бариера. Водата може да бъде просмукана през фугата и след това през лепилото, с което е залепена плочката. Проникването на вода под плочките остава невидимо дълго време, но може да доведе до компроментиране на керамичното покритие.
Освен това, задържането на вода под повърхността на плочките може да доведе до развитие на микроорганизми, мухъл и плесени, които да нарушат здравословната среда за живот на обитателите на сградата.
Надеждната защита на банята от проникване на влага в стените се прави с нанасянето на поне два слоя от хидроизолационния разтвор.