Баня Майолика - двойна мивка, параван, стояща тоалетна чиния

Ремонтът на банята може да окаже огромно влияние върху комфорта на обитаване на цялото жилище. Докато проучвате идеите за баня и разглеждате снимки, имайте предвид ограниченията, които имате в пространството. За крайният вид на банята от съществено значение е и бюджетът, с който разполагате. Понякога възможностите за осъществяване на мечтаната баня са ограничени от съществуващята ситуация във вашето конкретно помещение. Нашата Мисия Баня започва с реализирането на проект за ремонт на баня в ново жилище. В нашите географски ширини жилищата и съответно баните са с ограничени размери. При наличието само на едно мокро помещение, то трябва да се превърне в удобна за ползване баня от всеки един член от семейството.Ремонт на баня Майолика

Ремонт на баня Майолика

Нарекли сме тази баня Майолика, вдъхновени от древното изкуство майолика. В декора на гърба на душ кабината намира отражение   експериментаторския дух и живописните решения на това изкуство.
За стените на банята сме използвали два нюанса на една съща сива стенна плочка.
На пода дървесните плочки ще внасят топлина в това помещение.

След добре обмислен проект, работата върви по-лесно.
В нашата баня Майолика сме разположили цялото оборудване на две съседни стени. На едната е разположена двойна мивка, а на съседната вградените тоалетна чиния и биде. В ъгъла е душ кабината със стъклен параван , който ще ограничава мокренето.
Плочките са в крак с последните тенденции в облицовките за бани.

Начало на ремонта на банята

Начало на ремонта на банята

Започнахме ремонта на нашата баня с монтажа на двете вградени структури – едната за конзолна тоалетна чиния и втора за биде.
Тук е важно да се внимава за височината на монтаж на двете структури – те трябва да се монтират така, че ръбът на двете чинии да бъде на височина 40 см от готовия под на банята.
Структурите лесно се регулират във височина, така че смятайте добре преди да ги фиксирате към стената и да ги затворите зад гипскартона.

Ако структурата е монтирана по-високо от ергономичната височина, рискувате краката ви да не стигат до земята, когато седнете на тоалетната чиния.

Ако пък височината е по-ниска, това ще ви създава други проблеми, за които предупреждават и лекарите.

Ревизионната клапа е най-добре да я направите по поръчка. Така че можете да съобразите размера с конкретната ситиуация и място, където ще я монтирате.

След това следва и полагането на плочките. Но то започва с грундиране, ...... хидроизолиране........ и чак тогава можете да лепите избраното керамично покритие.

Лепене на плочки в банята

Лепене на плочки в банята

Ще започнем лепенето на плочките от стените, които сме хидроизолирали. Подът ще хидроизолираме след като завършим стените.

За да определим нивото на втория ред плочки, от където по правило се започва лепенето на плочки в мокри помещения, използваме лазерен нивелир.
Металният профил, ще бъде основа за втория ред плочки.

Разбъркването на лепилото не е кой знае колко сложна операция. Две са изискванията, указани ясно от производителя.
Първо: Разбърквайте в точни пропорции вода/сухо вещество, защото рядкото лепило няма как да направи необходимото оребряване на лепилото при нанасянето му с назъбената маламашка, а гъстото лепило няма да позволи на плочката да направи необходимия вакум при притискането ѝ към стената и трансфера на лепилото ще бъде ограничен. И в двата случая може да се достигне до отлепване на плочките.
Второ: Узряването на лепилото  е процес на задействане на химични процеси във вече добре разбърканата смес. Минералните добавки и  модификаторите, включени в състава на лепилото, които правят лепилата по-гъвкави, с по-дълго отворено време, с по-добро сцепление се активират след разбъркването на сухата смес с вода.

Когато лепилото е с необходимата консистенция, назъбената маламашка прави стабилно оребряване при нанасянетото му върху стената. То трябва да осигури поне 65% покритие на гърба на плочката.
При притискането ѝ към стената с леко размърдване, лепилото се разнася и така се увеличава контактната повърхност между стената и плочката и залепването е по-здраво.
На пазара се предлага изключително разнообразие от лепила с различни означения и за постигането на желания добър резултат е важен избора на лепило.

Обзавеждане на банята

Обзавеждане на банята

И като казахме интериор, нека довършим банята и да монтираме санитарното оборудване.
Първо ще монтираме двете конзолни чинии.

Конзолните  чинии се монтират чрез т.н. скрит монтаж. Крепежите се слагат предварително, а след това почти не се вижда какво прави майсторът.
Но накрая имаме една напълно прилепнала към стената тоалетна чиния.

Същото важи и за бидето.

Но за тоалетната чиния имаме още две екстри – тънка седалка и активатор за водата.

Шкафът е конзолен и се монтира към стената. Върху него се монтират двете мивки и стоящите смесители.

Коритото пасва идеално към сифона.
Стъклен параван отделя душкабината от останалата част на банята.

Две конзолни чинии, за поддържане на идеална хигиена, допълват оборудването.  Активаторът за бутона е на две степени за 3 и 6 л – за пестене на вода и грижа за околната среда.
Двете мивки купи върху плота на конзолния шкаф със смесители, разположени от двете им страни, ще позволяват спокойно ползване на банята, по време на сутрешния тоалет, поне от двама души.
Влизайки в банята, въпреки не много големите размери, се озоваваш в просторно и удобно помещение.
Цялото оборудване е разположено така, че ползването му да е максимално удобно.
Сивите плочки с имитация на бетон, модерният декор в стил майолика и дървесния под, придават модерна визия на тази баня.