Баня Пясъчен диамант - двукомпонентна хидроизолация, избор на плочки

Водопроводната и канализационна система са изградени в съответсвие с проекта. Точно под бойлера сме предвидили и отвор за ревизионна клапа, която този път ще монтираме върху плочките. Ще я изработят точно по размерите, които ни трябват. Стените са измазани с вароциментова мазилка, която вече е изсъхнала и можем да продължим с работата. Ще хидроизолираме стените с два слоя двукомпонентна циментова хидроизолация.Проектиране на банята

Проектиране на банята

А сега за тези, които очакват още проекти, започваме ремонт на следващата баня.
Отчитайки ограниченото пространство на това помещение, в проекта сме предвидили освен душкабината, която вече се явява почти задължителен елемент от обзавеждането на банята, стоящата тоалетна чиния и мивка.
За да осигурим топлата вода в  банята ще монтираме красив и компактен бойлер.

Грундиране на основите

Грундиране на основите

Системата за лепене на плочки в мокри помещения се състои от няколко продукта, които правилно положени, ще предотвратят проникването на влага в конструкцията на сградата.
Разреждаме грунда 1:10 с вода и разбъркваме добре. Спестихме си носенето на голяма туба с грунд нагоре до 4-ия етаж, където се намира жилището, тъй като грундът е концентрат и на място се разрежда с вода.
Още при полагането на грунда трябва да се обърне внимание на така наречените критични зони в хоризонталните и вертикални ъгли в помещението. Затова нанасяме грунда  с четка в тези зони.
Грундът се нанася по цялата повърхност, за да заздрави основата, върху която ще се нанася следващия слой – хидроизолацията.
Изсъхвайки, той  слепва праха  по повърхността.

Всякакви остатъци от прах намаляват сцеплението между полаганите продукти.

Други критични зони в мокрите помещения, на които се обръща специално внимание, са зоните около изводите на водопроводната и канализационна инсталации.
Последен се грундира и подът.
След като изсъхне грундът върху повърхността образува невидим филм, който представлява сигурна контактна повърхност между основата и следващото покритие.

За критичните зони около изводите на водопроводната и канализационна инсталации са предвидени и маншети, които се скрояват така, че плътно да обхващат тръбите.

Хидроизолация с двукомпонентна циментова хидроизолация

Хидроизолация с двукомпонентна циментова хидроизолация

За хидроизолацията на банята ще използваме двукомпонентен хидроизолационан шлам на циментова основа.
Двата компонента се разбъркват в кофа, като е препоръчително сухата съставка да се изсипва постепенното в кофата с мократа съставка на хидроизолацията, за да се разбърка сместа до пълна хомогенност, без сухи бучки.

Отново се връщаме на критичните зони във всички хоризонтални и вертикални ъглови фуги. В тези зони се срещат различни равнини  - на две стени или на стената и пода, между които се образува напрежение, което би довело до напукване в ъгъла.

Лепене на плочки

Лепене на плочки

Всички плочки от серията са с размер 50х20 и ние ще ги лепим хоризонтално.
Освен основната плочка, че използваме и два вида декорни плочки. На стената с бойлера ще залепим декорните лочи, които имат релефни ивици. Ще ги продължим и зад душкабината. Така ясно ще отделим душзоната.
Дизайнер КАИ
С линиите може да издължите вертикално или хоризонтално помещението в зависимост от това как сте избрали да ги подредите.
Чрез съчетания между различни текстури и релефи може да се постигне много модерна и съвременна визия.
Релефните декори с геометрични форми (триъгълници , квадрати, линии) също са много актуални.

Зад мивката централно ще залепим другата декор, чийто релеф имитира обработен диаманд.
На останалите стени ще залепим основната плочка. На пода – актуалните дървесни плочи от гранитогрес.