Баня Пясъчен диамант - лепене на плочки, ревизия, бойлер, обзавеждане

Всеки дом има уникални нужди, които една обща баня трябва да задоволи. И не е задължително тя да бъде голяма. Независимо от това, което списанията ви казват, обичайната баня не трябва да е огромна стая, разположена в просторно жилише. Можете да превърнете малката си обикновена баня в луксозно лично пространство.Лепене на плочки в банята

Лепене на плочки в банята

Подготовката на лепилото за плочки преминава през три етапа, които са описани точно от производителя.
Разбъркването в точно съотношение вода/сухо вещество гарантира всеки път еднаква консистениция на лепилото.
То трябва да се превърне в гладка смес. Ниските обороти при разбъркване с електрическа бъркалка не вкарва излишен въздух  в сместа.
Втрият етап от подготовката е отлежаването или узряването на сместа. 10 минути са достатъчни, за да се разтворят всички добавки, да се задействат химичните процеси и да се достичнат оптималните качества на лепилната смес.
Преди да се започне работа, узрялата смес трябва отново да се разбърка, за да се хомогенизира.

На пода плочките ще лепим с разминаване, но преди това ни трябва точно определяне на линията за лепене.
Подовият лазерният нивелир, поставен върху първата залепена плочка в реда,  с двата си перпендикулярни лъча, ще определи  правия ъгъл и линията за лепене на първия ред.

Монтаж на ревизия

Монтаж на ревизия

В нашата баня Мойолика, която вече завършихме, монтирахме ревизионна клапа, вградена в гипскартона и със залепени керамични плочки върху гипскартона.

За тази баня сме избрали ревизионна клапа, която се монтира върху керамичното покритие.
Въпрос на дизайнерско решение е как точно да изглежда вратичката на ревизията – прозрачно, бяло или матово стъкло, или пък ако сте любител на цветните акценти – можете да имате любимото си цвете в банята.

Монтаж на бойлер

Монтаж на бойлер

С цел осигуряване на оптимално количество топла вода в жилището, ще монтираме обемен бойлер. Обемните бойлери затоплят наведнъж голям обем вода. Те са подходящо решение като алтернативен източник за топла вода, при проблем с топлоподаването и/или при липса на централно отопление. В нашата баня Мойолика, която вече завършихме, монтирахме ревизионна клапа, вградена в гипскартона и със залепени керамични плочки върху гипскартона.
Ако приемем, че бойлерът е загрял до максимална температура целия обем, вече загрятата вода би могла да сe ползва приблизително до едно денонощие след това, при евентуален проблем с електроподаването.
Всеки производител е задължен да прилага в опаковката на своя продукт и инструкции за монтаж и употреба. Препоръчително е подробното запознаване с прилежащите инструкции, защото е по-лесно е, когато знаеш и не на последно място с цел гарантиране на сигурност и безопасност.

Обзавеждане на банята

Обзавеждане на банята

Върху равния под монтирахме душ коритото от композитен материал. Душ системата е с термо смесител, който ще захранва стационарната душ глава и трифункционалния ръчен душ.

В тази баня ще монтираме стояща тоалетна чиния с плътно прилепване и скрит монтаж.
Не се виждат никакви винтове, които фиксират чинията към пода. Те остават от вътрешната страна на чинията. Стремежът на производителите е да се елиминират всякакви участъци, в които би могла да се задържи влага и да се образуват вредни микроорганизми.
Тоалетното казанче е с долно водоподаване и се монтира върху чинията преди прилепването им към стената.
За пестена на водата е предвиден и двоен бутон.
Тънката тоалетна седалка е с плавно затваряне за по-голяма безопастност, когато банята се ползва и от малки деца.

В центъра на декорните плочки, монтираме и белия шкаф върху който ще сложим и тънката вградена мивка.

Смесителят е керамичен затварящ механизъм и вграден в аератора ограничител на дебит 5 l/min. Тук пак се налага линията за пестене на природните ресурси.

Изборът на подходящи мебели за баня означава да подредите принадлежностите си за баня и да създадете чисто и подредено пространство.

Стъкленият параван, вече традиционен в нашите бани, ще пази от мокрене на цялото помещения.
За по-голяма сигурност и елиминиране на клатене в горната част, закаленото стъкло се фиксира с лост към стената.