Баня Баланс в сиво - PVC покритие в банята, саморазливна замазка, обзавеждане

В поредната Мисия Баня ще подходим по-нетрадиционно към ремонта на това помещение. За тази баня ще изберем ПВЦ покритие, което е една достъпна алтернатива на керамичните плочки. След подготовка на стените, ще залепим PVC покритието на стените и пода. Това ще ни спести някои операции и ще ускори ремонта във времето.Проект на банята с PVC покритие

Проект на банята с PVC покритие

Този проект е подходящ за по-дълги и тесни помещения, предназначени за бани. Оборудването е разположено само на едната стена, като сме се ограничили до основното и задължително санитарно оборудване на банята.
В ъгъла е разположена душ зоната с корири и стъклен параван, до нея е висящатата тоалетна с врадена структур. Следва мивка и шкаф с огледало над нея.
Компактно, но напълно достаъчно оборудване на една баня в малко жилище.

Проектът за тази баня може да бъде реализиран и в много малки пространства, но със своето оборудване и разположение на основните зони ще осигурява всички удобства на една съвременна баня.
Зоната на душа е в единия ъгъл на помещението, отделена със стъклен параван. До нея е разположена конзолна тоалетна чиния. Огледален шкаф с обем за съхранение е закачен над мивката. В малкото пространство на тази баня е разположено цялото оборудване, което да осигури удобното ѝ ползване.

Подготовка на основата за PVC покритието

Подготовка на основата за PVC покритието

За полагането на ПВЦ покритие, изискванията към основата са по-завишени. Тя трябва да бъде равна и гладка.
Предстенната обшивка беше задължителна, при наличието на вградена структура за тоалетната чиния и вградена батерия, която ще захранва душ зоната.
За пода предвиждаме саморазливна замазка, която да осигури необходимата основа за полагането на ПВЦ настилката.
При проверката на пода установихме не големи отклонения в нивата. Със саморазливната замазка можем да покрием отклонения от 4 до 50 мм. Така че можем да работим спокойни, че подът ни ще бъде равен и гладък.
Добре е подът да се почити от всякакви неравности.

Избор на PVC покритие за банята

Избор на PVC покритие за банята

ПВЦ покритието намира все по-широка употреба в както в домовете на хората, така и в обществените сгради. То е издръжлива настилка и се почиства лесно. Затова ще я намерите и в магазини, фитнес зали, различни изложбени и фирмени помещения, детски гардини и болници.
Лесен монтаж и издръжливост са основните качества, с които ПВЦ покритието печели в битката с други видове покрития.
Но нека да разгледаме и да изберем подходящото покритие за нашата баня.
Консултантите ще ни помогнат в избора на подходящото покритие за нашата баня.

Хомогенните ПВЦ настилки представляват еднослойно покритие, като слоят по цялата дебелина на настилката е еднакъв. Те се отличават с висока твърдост, устойчивост на размерите, разнообразен и  атрактивен дизайн и не се хлъзгат

С огромен избор от цветове, текстури и покрития, всяка една баня може да бъде обновена бързо и лесно.


На стената с бялото санитарно оборудване и в продължение на душ кабината ще залепим по-тъмно покритие с ефект на естесвен камък. Покритие със същия ефект, но в по-светъл нюанс, ще внесе повече светлина, залепено на другите три стени.

За лепенето на ПВЦ покритието стените и подът трябва да са с необходимата гладкост.
За да осигурим достатъчно равна основа на стените ние направихме предстенна обшивка, а на пода - саморазливна замазка.

Ще лепим два цвята и затова ни е необходимо да определим  перпендикулярна на пода линия, там където двата цвята ще се срещнат.

Обзавеждане на банята с PVC настилка

Обзавеждане на банята с PVC настилка

Монтирахме коритото от композитен материал в душ зоната и трябва да продължим с останалото оборудване.
ПВЦ покритието в тази баня е напълно водонепропускливо, но за да попречим на влагата да прониква зад него, ще защитим всички изрязани отвори със силикон.
За захранването на душ питата и ръчния душ сме избрали едноръкохватков смесител с превключвател.
В универсалното устройство за граждане, могат да се монтират различни функционални устройства.
Капакът, който затваря фунционалното устройсво, предпазва от проникване на влага вътре в устройството чрез силиконовите си  упътнения.
Изборът на декоративен капак за смесителя е въпрос на дизайн. Избирате от различни колекции, с различна визия, такава, кавато ви харесва най-много и която пасва на дизайнерската концепция на банята.