Баня на годината - водопровод по пода, канализация, хидроизолация, избор на LVT

Идеалната семейна баня в Мисия Моят Дом – комбинация от прости форми, функционалност и качество. Проследете предизвикателството да създадеш цялостно усещане за пространство и светлина. В поредната Мисия Баня ще ви покажем реализацията на проекта за семейна баня, вдъхновена от ежегодния конкурс Баня на годината на Идеал Стандарт. В конкурса със свои проекти участват както утвърдени дизайнери и архитекти, така млади професионалисти и студенти, които предлагат своите идеи и 3D визулализации за идеалната семейна баня. Ние от Мисия Моят Дом ще покажем истинската реализация на банята на годината. Ще започнем от начало – с изграждането на водопровода и ще завършим с цялостното обзавеждане.Проект на банята на годината

Проект на банята на годината

Нестандартните размери на банята предизвикват въображението на всички участници в конкурса.
Функционално банята е разделена на няколко зони, които са разположени така, че позволяват ползването на помещението от няколко души едновременно.
Преградна стена отделя душ зоната от зоната ВЦ. Това е едно практично решение, тъй като в една конструкция намират място както вградения смесител, така и металната структура за конзолната тоалетна чиния.
Вана, разположена пред прозореца и мивка допълват оборудването в банята.
Неутралните цветове на луксозното LVT покритие  в банята на годината допринасят за цялостното възприемане на пространството, а бялата керамика изпъква със своите заоблени линии и изчистен дизайн.

Изграждане на водопровод по пода

Изграждане на водопровод по пода

Помещението е подготвено за изграждането на водопроводната и канализационна инсталации. Покритието, което сме предвидили за тази баня изисква идеално равна и гладка основа, затова е направена и предстенна обшивка.

Тръбите на водопровода на баня на годината ще минават по пода, а разпределението ще бъде чрез колектор, за който предварително е определено място.

В конструкцията на преградната стена, която ще отделя зоната на душа, вече е фиксирана структурата за конзолната тоалетна чиния.

За изграждането на водопровода и канализацията ще са ни необходими освен традиционните водопроводни инструменти, тръбогиб за огъване и ножици за рязане на гъвкавите водопроводни тръби.
За рязането на канализационните тръби с диаметър ф50 ни е необходим и тръборез с фрезер за задължителното отнемане на фаската на тръбата преди сглобяване.
Е, разбира се един водопроводчик не може и без традиционните раздвижени ключове.
Но в тази баня няма да затягаме с френски ключ, а ще пресоваме пресфитингите с акумулаторни пресовъчни клещи с различни по размер челюсти за различните по размер тръби.

Хидроизолация на банята

Хидроизолация на банята

Преди да продължим с хидроизолацията на цялата баня, ще почистим добре основата от неравности и прах – като пода, така и стените.
За LVT покритието на баня на годината, което ще лепим в тази баня, основата трябва да е равна и гладка.

Старателно се подготвят и всички маншети за монтиране около изводите за водопровода и канализацията. Те трябва плътно да обхванат тръбите.
Хидроизолационния разтвор, включен в системата за лепене на LVT покритие, се нанася на тънък слой върху стената, там където ще лепим маншетите.
Те се притискат към основата, за да прилепнат плътно и да се изпънат.

Около тръбите за по-голяма сигурност и защита от проникване на влага се нанася и силикон.

Избор на LVT покритие за банята

Избор на LVT покритие за банята

И така готови сме за лепенето на покритието, но преди това нека изберем и цветовете.

В следващото предаване ще залепим луксозното покритие със специално разработена система за полагане на  LVT и ще обзаведем баня на годината. Гледайте предаването Мисия Моят Дом и проследете реализирането на проекта, вдъхновен от конкурса на Идеал стандарт Баня на годината.