Тераса - сифон, хидроизолация, лепене на плочки, почистване

Ремонтът на терасата е завършен. Хидроизолирахме терасата чрез допълнителна армировка от нетъкан текстил по система на Marisan и залепихме керамичното покритие от серия мултиформатни плочи на КАИ. Направихме предстенна обшивка на тересата от гипсови плоскости GlasrocX на Rigips. Зад плоскостите вградихме и лека минерална вата, за по-добра топлоизолация на терасата. За да предотвратим напукване в заоната на фугите, направихме армирана с мрежа шпакловка на Baumit и накрая измазахме стените с тънкослойна декоративна мазилка на Baumit. Разбира се почистихме терасата и сега спокойно можем да се насладим на добре свършената работа.Хидроизолация на тераса и сифон

Хидроизолация на тераса и сифон

Време е да се погрижим за отводняването и хидроизолацията на терасата.
Почистваме основата от неравности и прах.
За отводняването на терасата сме предвидили подов сифон със странично оттичане и фланец за закрепване към хидроизолацията.
Ако замазката на терасата не е направена, то тогава сифонът се монтира под нея.  Ние сме отстранили само старото керамично покритие и сме отсранили част от замазката, за да осигури легло за тялото на сифона.

Ще хидроизолираме терсата с еднокомпонентна хидроизолация.
Преди употреба хидроизолацията се разбърква за уеднаквяване на консистенцията.
Хидоизолационната мембрана се нанася с четка в ъглите, където се вгражда хидроизолационна лента.
Хидроизолационната лента обхваща и двете равнини – както стената, така и пода.  При външните тераси, ъглите между стените и пода са най-уязвими за проникване на вода. Там тя се задържа най-продължително и ако ъглите не са защитени допълнително с хидроизолационна лента,  би могла да проникне през фугите към стената и конструкцията.
При вратата на терасата често се образуват външни и вътрешни ъгли. За тях са предвидени елементи, които също се вграждат в двата слоя хидроизолация. По правило лентата трябва да застъпи елементите за ъглите.
Върху нанесената хидроизолация в ъглите, лентата се притиска към основата, за да прилепне и опъне добре както по стените, така и по пода.
Целият периметър на терасата в ъглите между пода и стената се защитава по този начин.

Лепене на плочки на тереса

Лепене на плочки на тереса

Преди да се заемем с лепенето на плочките, нека се уверим, че имаме всичко необходимо.
За лепене на плочки с размери 60х60 маламашката трябва да е с гребен 10 мм.
Рязането на плочките при сифона може да е с машина за мокро рязане. Ако това се прави с ъглошлайф и диамантен диск е необходима твърда и точна ръка.

Когато избирате лепило за лепене на плочки, трябва да взимате под внимание много фактори, които влияят върху здравината и дълготрайността на залепеното покритие.
Всичко е от значение – размерът и видът на плочките, мястото, където ще се лепят, бързината на работа и атмосферните условия.
Подготовката на лепилната смес  изглежда лесна работа, но и тук трябва стрикно да се спазват инструкциите на производителите.

Подреждаме ги на сухо според проекта и ако всичко е наред, нанасяме лепилото с назъбената маламашка.
Ще лепим плочи с два размера – 30х60 и 60х60 см. За такива плочи се изискват лепила с завишени характеристики, първо, защото плочите са с големи размери и второ, защото са предназначени за лепене на открито.
Когато плочите са голямоформатни и се лепят на открито – задължително е обмазването на гърба им с лепило – за постигане на максимална контактна повърхност между плочата и основата.
Проверяваме наклона към сифона, защото за една открита тераса е важно  оттичането на водата да става бързо и изцяло, без да се задържа на локвички.

Гранитогрес за тераса

Гранитогрес за тераса

За нашата тераса сме избрали гранитогрес от серия мултиформатни плочи. Мулти форматните плочи постигат ефекта на повърхност, съставена от много на брой размери, в различни вариации  и предлагат практични решения за всяко помещение - хол, спалня, кухня, тераса или градина.
Разнообразието от лица и текстури придават на пода естествен и натурален завършек.
От друга страна липсата на фуги е за предпочитане, особено когато се отнася за бани и открити тераси, тъй като вероятността за проникване на вода през фугата намалява.
Дигиталната технология на печат, имитираща натуралния вид на камъка и мрамора, и качества на гранитогреса, дават неограничени възможности за приложение, както на закрито, така и на открито.
Нанасянето на лепилото както върху основата, така и върху гърба на плочката, осигурява гъвкав слой между плочките и основата, който играе ролята на буфер и обира разликите в линейните разширения.

Фугиране на плочките на терасата

Фугиране на плочките на терасата

Разбъркването на сухата фугиращата смес с вода в точно указаната пропорция ще предотврати напукването ѝ след време. Защото както прекалено рядката, така и прекалено гъстата фугираща смес ще се напукат след време, отдавайки водата при изсъхване.

Спазването на пропорцията за разреждане с вода прави фугирането по-лесно. Фугиращата смес се вкарва между стените на плочките с твърдата гумирана маламашка и не се отмива при оформянето на фугите.
За външни площи, цветът на фугиращата смес е добре да е по-тъмен. Светлата фуга се замърсява по-лесно и се нарушава естетическия вид на покритието.
За постигане на добър резултат и здрави фуги, сместа трябва да проникне в цялата дълбочина на фугата между плочките.
Оформянето на фугата се прави след като сместа се втвърди, но преди да изсъхне. Мократа гъба обира излишния материал от плочките.