Спалня - противоземетръсни тапети, естествен паркет, конвектор, обзавеждане

За заздравяване на стените залепихме противоземетръсни тапети. В сиатемата са включение няколко продукта, които осигуряват здравината на стената и нейната по-голяма устойчивост дори при земетресения. Направихме саморазливна замазка и залепихме звукоизолираща мембрана. Мембраната намалява разпространението на ударния шум както в помещението, така и по конструкцията на сградата. Залепихме красив двуслоен паркет. Звукоизолационната мембрана е част от системата за полагане на многослоен паркет. Системният подход при решаването на различни проблеми в строителството изисква използването на продукти, които са създадени да работят заедно. Полагането на слой след слой от дадена система и спазването на препоръките за работа на производителите, ще доведе до постигането на очакваните резултати. За обзавеждането избрахме мебели от модулна серия, включваща различни по размери модули.Защита от земетресение

Защита от земетресение

Италия е страна, която попада в зона на повишена сеизмична активност. Сеизмичността на италианския полуостров се дължи на факта, че е разположен на границата на сближаване между африканските и евроазиатските плочи.

В Италия връзката между щетите, причинени от земетресенията и освободената сеизмична енергия, е много по-висока от тази, която обикновено се среща в други страни със силна сеизмичност, например в Калифорния, Нова Зеландия или Япония. Причината за това се дължи главно на нестабилността на италианското строително наследство.
В действителност почти половината от италианската територия е с висок сеизмичен риск и 60% от сградите са построени още преди 1974 година. А голяма част от тях са със столетна история.
Т.н  сеизмична адаптация  може да се направи не само на стари, строени преди 50-60 години, но и на старинни сгради, като задачата е не само да се спаси строителното наследство на страната,  но и живота на хората.
Защото земетресенията не убиват хората, убиват ги сградите.

Отговорът на проблемите на сеизмичната адаптация се осигурява от продукти и системи за смекчаване на сеизмичните фактори, укрепването и консолидирането на структурите в сградите.

Днес ще ви покажем, разработвани и тествани в лабораториите на Мапеи, системи за сеизмична защита, прилагани след разрушителното земетресение в централна Италия  през август 2016 год.

Анализите сочат, че голяма част от жертвите при земетресение са затиснати от струтени стени. Затова усилята на специалистите се насочили към укрепването на зидарията, така че да не падат отломки от стените върху хората.

Ако зидарията е заздравена, то стената няма да се срути на части или ще се срути със закъснение, което би дало време на обитателите на сградата да я напуснат и да се спасят.
Стъклофибърните противоземетръсни тапети са предназначени за армиране на неносещи стени.
Те трябва да се оразмерят така, че да покрият цялата височина на стената и да  застъпят поне с 10 см част от тавана.

Боядисване

Боядисване

Боята, която използваме, се разрежда с 15% - 20% вода и се разбърква отново добре преди да се нанесе с валяк по стената.
Боите са главно смес от пигмент и смола в различна дисперсия. Разбира се във всяка боя има и различни други добавки и материали, които да регулират блясъка, съхненето и др.
Белият цвят на боята се дължи на съдържанието на титаниев диоксид. Колкото повече титаниев диоксид се съдържа в боята, толкова по-покривна е тя и съответно – толкова по-скъпа.
Оцветяването на боята става по каталог чрез добавяне на различни оцветители.
Количеството и качеството на всяка съставка определят представянето и цената.
За постигането на качествен резултат и еднородност на покритието обикновено е нужно нанасянето и на втори слой боя.
Той се нанася когато първият е напълно изсъхнал. Не си правете труда да нанасяте втора ръка боя, ако първата не е изсъхнала.
Разходът на боя е силно повлиян както от попиваемостта, така и от грапавостта на основата.
Разходът зависи и от техниката на нанасяне на боята.
След като изсъхне боята придава матов оттенък на повърхността.

Лепене на паркет над шумоизолацията

Лепене на паркет над шумоизолацията

Върху шумоизолационната мембрана, която ви показахме в миналото предаване, ще залепим двуслоен паркет.
Преди да се залепи паркетът, всички мокри процеси по строително ремонтните работи трябва да са приключили.
Основата трябва да се почисти от прах.
Ако паркетът се лепи върху замазка, тя трябва да е здрава, суха,  без замърсявания от бои, лакове и др. защото в последствие могат да предизвикат отлепване на паркета от основата.
Начинът на монтаж играе съществена роля за експлоатационните качества на готовия под.
Всички двуслойни паркети се монтират с пълно залепяне към подовата основа.

При цялостно залепен двуслоен паркет, произведената от придвижването енергия не може да създаде вибрации в подовите елементи, защото те са твърдо свързани със замазката.  Докато при т.н. „плаващ“ монтаж стъпковият шум предизвиква вибрации в елементите. Така цялата „плаващо“ положена подова конструкция действа като резонатор и  ударният шум значително се усилва.

При монтаж с лепене, вибрациите се свеждат до минимум. А звукоизолиращата мемрана, залепена под паркета поглъща допълнително шума и така разпространението му се намалява както в самото помещение, така и в помещението отдолу.

Обзавеждане на спалнята

Обзавеждане на спалнята

За обзавеждането избрахме спална композиция, състояща се от различни модули – легло, нощни шкафчета, скрин и гардероб.
Белите гланцови мебели стоят изключително елегантно. Всички врати и чекмеджета са снабдени с механизми за плавно затваряне.
Леглото е с размер 160/200.

Нощните шкафчета са с монтаж към стената и така създават усещане за по-голямо пространство в спалнята.
Елегантна линия, имитираща дъб минава през всеки модул на мабелите и ги обединява в едно общо звучене.

Гърбът на спалнята и нощните шкафчета заемат почти цялата стена и нямаме прокарани кабели за девиаторен ключ.

За отопление, в стаята ще монтираме конвектор.  За спалнята, която е с размер от около 12 квадратни метра  с мощност 1 500 W.
Конвекторите са електрически отоплителни тела, които затоплят помещението, в което са монтирани, разчитайки на естественото движение на топлия въздух, наричано още конвекция. Тези уреди нямат вентилатор.