Система за лепене на широкоформатни плочи от Mapei

Лепенето на големи плочи със системата на Mapei включва грунд Primer G, олекотено лепило за широкоформатни плочи Ultralite S2 и епоксидна фугираща смес Kerapoxy.лепене на широкоформатни плочи

След обезпрашаването на основата, тя се грундира с Mapei Primer G грунд. Грундът е на основата на синтетична смола във водна дисперсия и преди употреба се разрежда 1:3  с чиста вода. 
Mapei Primer G грундът обезпрашава, уеднаквява попиващата способност и  подобрява адхезията на основата.
Нанася се с валяк, равномерно по цялата повърхност без пропуски и без наслагвания.

Ако основата е много порьозна и не е достатъчно здрава се полага и втори слой грунд, след като изсъхне първият.
Сухата смес Mapei Ultraplan Renovation се разбърква в кофа с точно 4,250 литра вода.

лепило за големи плочи

След първоначалното разбъркване, сместа се нуждае от узряване за около 5 мин. с цел активиране на всички химически съставки. 
Разливането винаги започва от ъгъла на помещението и се завършва към вратата.

С ракела, армираната с фибри саморазливна смес се разстила с дебелина между 3 и 30 мм за един слой, в зависимост от неравностите на основата.  Ultraplan Renovation е с лесна за работа консистенция, много добра разливност и дълго отворено време. С един слой от саморазливната замазка могат да се коригират неравности до 30 мм.
След разстилането с ракела, сместта се самонивелира.

Прокарването на игления валяк спомага за изкарването на излишния въздух, вкарен в сместа по време на разбъркването, подготовката и разстилането ѝ.
Саморазливната замазка Mapei Ultraplan Renovation  е бързосъхнеща - позволява лек пешеходен трафик само след 5-6 часа и полагане на керамични плочки само след 24 часа.

Пренасянето на широкоформатните плочи става само с количка, която осигурява стабилност и ги предпазва от огъване и натрупване на напрежение, което би довело евентуално до  спукване на плочата в последствие при рязане.

За лепене на широкоформатни плочи Мапеи препоръчва Ultralite S2 - олекотено лепило с иновативна технология и съдържание на микро сфери, специално разработено за полагане на широко форматни гранитогресни плочки. 
В точно отмерено количество чиста вода се изсипва сухата смес.
Разбърква се с миксер, като сместа се нуждае от узряване за около 5 мин.
С количеството лепило от една торба Ultralite S2 могат да се залепят приблизително 4 кв м плочки.
Лепилото се нанася едновременно върху основата и върху гърба на плочата за постигане на максимална степен на омокряне и по-компактен слой.
За нанасяне на лепилото върху гърба се използва маламашка със 4 мм зъб. А за нанасяне на лепилото върху основата, маламашката е със зъби, които са под наклон, за да се осигури по-лесното разстилане на лепилото под плочката след нейното поставяне.
Двата гребена трябва да са успоредни, по късата страна при залепването на плочата.
С дълги шини, с лапи, с вакумен захват плочата се пренася и се поставя точно на мястото, очертано преди нанасянето на лепилото. Така се осигурява по-добро захващане и се елиминира всякакво усукване. 
Със специална тежка маламашка и отмерени удари се изкарва въздухът попаднал под плочата. 

лепене на големи плочи


Допълнително по повърхността на цялата плоча се прокарва и вибратор, който допринася за окончателното изкарване на въздуха. След тези действия между плочата и основата се създава вакум и отлепването й от основата е почти невъзможно.

Когато се налага рязане, независимо напречно или по цялата дължина на плочата, тя се поставя върху маса. Оразмерява се парчето, което трябва да бъде отрязано и  прецизно се нагласява линеала.
Ножът се прокарва с натиск по повърхността и парчето се отделя с леко движение надолу. С гъба, с диамантено покритие се шлайфат ръбовете и така се оформят идеално гладки рязове. 

Ultralite S2 е с удължено отворено време за по-комфортна работа. Специалният вискозитет на лепилото го прави по-лесно и бързо за полагане, с по-малко усилия. Осигурява много добро омокряне и трансфер на лепилото, което е изключително важно при полагането на широко форматни гранитогресни плочки.
Лепилото е с много по-ниска разходна норма в сравнение с  конвенционалните лепила.

С високата деформируемост, лепилото Ultralite S2 поема всякакви движения в основата и така предпазва плочата от спукване. При производството на лепилото са използвани микро сфери, които определят специфичната консистенция на готовата смес и оказват влияние върху общото крайно тегло на намазаната с лепило широкоформатна плоча.

лепене на широкоформатни плочиПри лепенето на широкоформатни плочи задължително се използва нивелираща система.
Слагат се дистанционерите, които определят и широчината на фугата и след това се поставя и плочата. 
Изкарва се въздухът с тежката маламашка и с вибратора, а с така наречения клозер се доближават двете съседни плочи, тъй като по никакъв друг начин те не могат да бъдат доближени една към друга.
След това се поставят и клинчетата, които изравняват нивото на двете съседни плочи.

Липсата на кухини гарантира здравината и трайността на свързване. Това е от изключителна важност при полагането на широко форматни гранитогресни плочки.

Като се има предвид, че тези широкоформатни плочи не могат да се притискат достатъчно добре и съществува риск от тяхното счупване при по-агресивни действия, осигуряването на 100% контактна повърхност е от съществено значение.

След като лепилото изсъхне се отстраняват клинчетата и фугите се почистват старателно в дълбочина, тъй като остатъците от лепило пречат на фугиращата смес да проникне между стените на плочата, а е и изключително неприятно е да видиш черни петна от лепило върху гланцовите почти бели плочи след фугиране. 

Системата за лепене на голямоформатни плочи, на Мапеи, включва и двукомпонентната епоксидна фугираща смес Kerapoxy. 

Епоксидна фугираща смес


Течният втвърдител се изсипва в сухия компонент и се разбърква добре до получаването  на гладка смес.
Епоксидната фугиращата смес Kerapoxy е с лесна обработваемост и полагане. 

Вкарва се между стените на плочите с гумирана маламашка  като се работи на малки участъци. След това с обилно количество вода се отстранява излишната количество епоксидна фугираща смес от повърхността на плочите.
Задължително е използването и на втора кофа с чиста вода и втора мокра гъба, с която се оформят окончателно фугите. 
Kerapoxy е фугираща смес с изключително висока механична якост и устойчивост на трафик. Повърхността ѝ е гладка и не абсорбира вода. Не позволява образуването на мухъл и плесен. Не се свива и не се напуква.

Ако след оформянето на фугите по повърхността се забелязват остатъци от фугиращата смес, плочите се напръскват с препарат за почистване на епоксидната фуга Kerapoxy cleaner и повърхността се забърсва отново. 

Така имаме вече една идеално гладка, отразяваща повърхност. Големите плочи, фугирани с Kerapoxy създават усещане за едно цялостно покритие.

Система за лепене на широкоформатни плочи от Мапеи.
Всичко е ОК с Мапеи.