Система за експресен ремонт на тераса от Mapei

Преди полагането на експесната система за лепене на плочки на открити тераси Мапеи препоръчва основата да се подготви прецизно – да се премахнат всички остатъци от стари плочки и лепило, както по пода, така и по стените.Монтаж на сифон на терасата

Отводняването е ключов момент при ремонта на външни тераси. Мапеи предлага пълен комплект сифон за отводняване на тераси и балкони Drain Lateral (Дрейн Латъръл) с фабрично монтиран посредством горещо заваряване алкалоустойчив маншет за перфектна връзка на хидроизолацията със сифона. 

Леглото за сифона трябва да е достатъчно широко и дълбоко, за да се осигури необходимия наклон и хидроизолация. 
Planitop Fast 330 има много добра сила на прилепване към всички основи, които най-често се срещат в строителството като бетон, тухлени зидове и замазки.
Позволява лепене на керамични плочки само след 4 часа или изпълнение на обмазни хидроизолации на циментова основа само след 24 часа при нормални температурни условия и влажност.
Planitop Fast 330 има висока якост и е устойчив на температурни промени.

С него се работи лесно както по хоризонтални, така и по вертикални повърхности. Техниката за полагане е лесна и това дава възможност на майсторите да се справят с нанасянето в рамките на времето за работа на продукта.
Той е подходящ и за задаване на наклони при външни тераси и бани.

Химическите процеси, които протичат в нанесения разтвор, осигуряват суха основа за следващия слой от системата след около 24 часа. 
Преди нанасянето на хидроизолационния разтвор, основата се почиства. Всички неравности се отстраняват, тъй като хидроизолационният разтвор трябва да прилепне много плътно, без никакви пропуски.
С прахосмукачка се почиства и прахта, която пречи на доброто сцепление между слоевете.

Критични зони при хидроизолацията на тераса

При външни тераси има няколко критични зони, които трябва да се обработят качествено, за да се елиминира възможността от теч. Първата зона са съединителните хоризонтални фуги, втората е в областта при дограмата и третата е сифонът.
Хоризонталните съединителни фуги стeна/под се защитават с хидроизолационна лента. Първо се монтират фабрични външни и вътрешни ъгли направени от Mapeband Easy за защита от проникване на вода в най-критичните места – ъглите.
Оразмерява се и гумирана хидроизолационна лента. Хидроизолационната лената Mapeband Easy се състои от три слоя – гумено ядро в средата и два слоя алкалоустойчив текстил, които покриват ядрото от двете страни.  
Бутилова еластична самозалепваща хидроизолационна лента Mapeband SA е с фабрично монтиран алкалоустойчив текстил за свързване на хидроизолацията с трудни повърхности като PVC, алуминий и др. Тя се залепва в областта на дограмата. 
Mapeband SA задължително трябва да застъпи гумената хидроизолационна лента. Ако се налага прегъване, то тя се срязва, за да се оформи добре лентата в ъгъла.

Отстранява се предпазното фолио и лентата се залепва до нивото на плочките под кондензационните отвори. След това се отстранява и второто предпазно фолио и лентата се притиска към основата. 
За да се осигури максимална еластичност и здравина на хидроизолацията, в хидроизолационния разтвор се вгражда стъклотекстилна алкало-устойчива мрежа Mapenet 150. Тя се оразмерява предварително и трябва да покрие цялата повърхност, като се предвижда необходимото застъпване от 10 см на отделните ленти.

Хидроизолиране на терасата

Двата компонента на двукомпонентна бързосъхнеща циментова хидроизолация за балкони, тераси и плувни басейни Mapelastic Turbo се разбъркват до получаване на хомогенна смес.
Разтворът се нанася с четка. Хидроизолационните ъглите Mapeband Easy Angolo на 90 и 270 градуса се притискат плътно с мистрията към стената и пода. 

Обмазва се съединителната фуга и хидроизолационната лента Mapeband Easy се притиска към пода и стената.  От горната страна лентата се обмазва плътно с хидроизолационен разтвор Mapelastic Turbo. 
Mapeband Easy е силно еластична и по правило застъпва вътрешните и външните ъгли. Лентата е перфорирана от двете страни за по-добра връзка между хидроизолацията и основата. 
Фабрично произведеният маншет на сифона се разгъва и основата се обмазва с хидроизолационен разтвор. След това се притиска плътно и се обмазва и от горната страна.

Хидроизолационните ленти и маншета на сифона трябва да прилепнат плътно към основата, за да създават еластични съединения в критичните зони при полагане на системи за хидроизолация. 
Хидроизолацията Mapelastic Turbo се разнася върху основата с грeбеновидна маламашка със зъб от 4 до 6 мм. Притежава много висока сила на прилепване към основите, които най-често се срещат в строителството.
Алкалоустойчивата стъклофибърна мрежа Mapenet 150 се поставя в разтвора и се заглажда отгоре с правата страна на маламашката, за да остане мрежата вътре в слоя. С вграждането на мрежата се контролира изпълнението на хидроизолацията с правилна дебелина.

Самото вграждане на мрежата в слоя хидроизолация осигурява премостване и предотвратяване появата на пукнатини в лепилния слой.
След като първия слой изсъхне след около 1 час и цветът му се промени към тъмно кафяв, се нанася и втория слой с права маламашка, като се разстила равномерно по метода на шпакловането.
Двукратното нанасяне на хидроизолацията с вградената стъклотекстилна мрежа оформя слой с дебелина около 2 мм. Неговата задача е да не позволява образуването на пукнатини. Минималните движения се поемат от този гъвкав слой и така той надеждно защитава конструкцията от проникване на вода.

Бързо свързващото лепило клас C2FT Adesilex P9 Express се разбърква в точно количество вода. Лепилото е подходящо за външна употреба, за лепене на настилки, на подове с вградено подово отопление, за лепене на плочка върху плочка и върху обмазни хидроизолации.

Узряването от 2-3 мин. ще доведе до активиране на всички съставки. След кратко пребъкване може да се започне работа. 
Много е важно да се запази наклона към сифона и на плочките, затова той се контролира при залепването на 4-те най-важни плочки около сифона.
За 100% контактна повърхност, лепило се нанася и върху гърба на плочката чрез шприцоване. 

След притискане на плочката към основата под нея не остават никакви кухини и вода не би могла да проникне под тях, да се задържи и съответно да замръзне през зимата.
Различните полимери, които влизат в състава на лепилото Adesilex P9 Express, спомагат за бързото му втвърдяване. Количеството на сместа трябва да съответства на начина и бързината на работа на майстора.
При дограмата, плочките трябва да покрият бутиловата лента и тя да не се показва над тях за максимално добър външен вид. 
Лепилото Adesilex P9 Express, стяга за 3-4 часа и върху плочките може да се стъпва.

Преди нанасяне на фугиращата смес, фугите между плочките трябва много старателно да се почистят. 
Двата компонента на епоксидна фугираша смес Kerapoxy CQ се смесват много добре, като за целта се разбъркват на бавни обороти с подходяща бъркалка. 
Епоксидната фугираща смес Kerapoxy CQ е изключително лесна за полагане и почистване.

С гумираната маламашка сместа се вкарва вътре във фугите между стените на плочките.  Нанася се в ограничени участъци.
Почиства се на два етапа. Първо, веднага след нанасянето, докато сместта още не се е втвърдила, с груба гъба и обилно количество вода се почиства излишното количество фугираша смес. От гъбата трябва да тече вода. Повърхността се почиства старателно. След това с изцедена мека гъба за фугиране се обират евентуални остатъци от сместа.  Важно е с двете гъби да използваме две отделни кофи с вода.
След втвърдяване епоксидната смес Kerapoxy CQ е с висока механична якост, с почти нулева абсорбция на вода. Антибактериалните съставки не позволяват образуването на мухъл и плесен. Цветовете на епоксидната фугираща смес Kerapoxy CQ са с изключително висока дълготрайност.

В съединителните фуги стена/под се полага силикон Mapesil AC.  Mapesil AC е подходящ за уплътняване на широк спектър от повърхности - стъкло, керамика или метал. Той е UV устойчив с висока еластичност и не позволява образуването на мухъл и плесен. Запазва характеристиките си за много дълъг период от време.
Цветовете на силикона съотвестват изцяло на цветовете на фугиращите смеси. 
Само след 12 часа върху плочките може да се стъпва.

Работата с експресни продукти осигурява бърза и качествена работа с гарантиран дълготраен резултат. 
Система за експресен ремонт на тераса от Мапеи. 
Всичко е ОК с Мапеи.