Лепене на големи плочи 3x1м

При лепене на голямоформатни плочи трябва да се спазват няколко задължителни правила. По принцип една плоча е голямафоматна, когато поне едната ѝ страна е с размер не по-малък от 60 см. При плочки с размер 3х1м, каквито ще лепим, задължително е основата да е абсолютно равна и гладка, лепилото да е с завишени характеристики, а при самото лепене на плочките да се използва система за нивелиране.саморазливна замазкаЗа да се осигури равна и гладка основа при лепене на големи плочи с размер 3х1 м  се полага саморазливна замазка.
Основата се почиства с прахосмукачка и се грундира с подходящ грунд. 
Грундът  Primer G на Мапеи е на основата на синтетична смола във водна дисперсия и преди употреба се разрежда 1:3 с чиста вода. 


Нанася се с валяк равномерно по цялата повърхност без пропуски и без наслагвания.
Ако основата е много порьозна и не е достатъчно здрава се полага и втори слой грунд, след като изсъхне първият.


нанасяне на саморазливна замазкаПри подготовката на саморазливната замазка е изключително важно спазването на точното указано от производителя количество вода. От това зависи както разливането на сместа върху основата, но и здравината на замазката.
Отмерва се точното количество вода и сухата смес се изсипва в кофата. Препоръчително е непрекъснато бъркане с миксера на бавни обороти, докато се изсипва сухата смес в кофата с вода. 


Сместа узрява за около 5 минути. Допълнителното пребъркване хомогенизира сместа след активирането на химически съставки. 
Разливането винаги започва от ъгъла на помещението и се завършва към вратата.


Прецизната подготовка на сместа е първото условие за качествено полагане на саморазливната замазка. Друг съществен момент е използването на правилните инструменти.


С ракел сместа се разстила с дебелина между 3 и 30 мм за един слой, в зависимост от нивелацията на основата.
Когато саморазливната смес е с по-дълго отворено време, това позволява по-спокойна и по-прецизна работа.
След разстилането с ракела, сместа се самонивелира.

големи плочи

Прокарването на иглен валяк спомага за изкарването на излишния въздух, вкаран в сместа по време на разбъркването, подготовката и разстилането ѝ. Когато площта е по-голяма, са необходими и  специални обувки с шипове, с които да се движите без да оставяте следи.


лепило за големи плочиСлед около 24 часа може да се премине и към лепене на широкоформатните плочи. 
За да не се натрупва напрежение в плочите, което би довело евентуално до  спукване на плочата, те се пренасят с количка, която осигурява стабилност и ги предпазва от огъване. 


Необходимо е да се определи и да се очертае точното място на триметровата плоча върху основата, за да се нанесе лепило само в тази зона.


нанасяне на лепилотоЛепилата за лепене на голямоформатни плочи трябва да са в най-високия клас. Лепилото Ultralite S2 е олекотено лепило с иновативна технология и съдържание на микро сфери, специално разработено за полагане на широко форматни гранитогресни плочки. 


Разбърква се с миксер, като сместа се нуждае от узряване за около 5 мин.
С количеството лепило от една торба могат да се залепят приблизително 4 кв м плочки.

лепене на голямоформатни плочиЗа лепене на голямоформатни плочи са необходими поне двама човека, На гърба на плочата, лепилото се нанася с маламашка с 4 мм зъб, а върху основата с маламашка с наклонени зъби. 
Двата гребена трябва да се нанасят така, че да са успоредни на късата страна на плочата.
Плочата се пренася с дълги шини с лапи с вакумен захват. 

 

лепене на плочкиТъй като площта на плочата е голяма, се използва специална тежка маламашка за изкарване на въздуха под нея. По повърхността се прокарва и вибратор. Вакумът, създаден между плочата и основата след изкарването на въздуха прави отлепването й от основата е почти невъзможно.

 

вибратор за плочиЛипсата на кухини под плочите гарантира здравината и трайността на свързване. Това е от изключително важно при полагането на широко форматни гранитогресни плочки.

 

рязане на големите плочиЗа рязането на големите плочи е необходима специална количка с дълги линеали, особено ако се налага рязане по дължината на плочата.
При напречно рязане, парчето се оразмерява и линеалът се нагласява и фиксира.


Ножът се прокарва с натиск по повърхността и парчето се отделя с леко движение надолу. Ръбовете на плочата се се шлайфат с гъба с диамантено покритие.

диамантена гъба


След това, отново едновременно, се нанася лепило върху основата и върху плочата.
При лепенето на широкоформатни плочи задължително се използва нивелираща система.

 

 

клозер за плочиДистанционерите, които определят и широчината на фугата се слагат преди да се постави съседната плоча. 
След като се изкара въздуха с тежката маламашка и с вибратора, с  клозер двете съседни плочи, се доближават. Няма друг начин за доближаване на двете съседни плочи. 


нивелираща системаСлед това се поставят и клинчетата, които изравняват нивото на двете съседни плочи.
Клинчетата от нивелиращата система се отстраняват след като лепилото изсъхне.


епоксидни фугиПочистването на фугите между плочите е операция, която е задължителна преди фугирането на плочите.
Ще фугираме с епоксидна фугираща смес. Течният втвърдител се изсипва в сухия компонент и се разбърква добре до получаването  на гладка смес.

С епоксидни фугиращи смеси се работи на малки участъци. Първо сместа се вкарва между стените на плочите с гумираната маламашка. Фугираща смес от повърхността на плочите се отстранява веднага след нанасянето с обилно количество вода и гъба.

Задължително е използването и на втора кофа с чиста вода и втора мокра гъба, с която се оформят окончателно фугите. 
Ако все пак забележите остатъци от фугиращата смес по плочите, със специален  препарат за почистване на епоксидна фуга, повърхността се напръсква и се забърсва веднага с парцал.