chorapki написа:Благодаря за отговора! Още въпроси.
1. Замърсената с фекалии вода е по -малък проблем от замърсената с перилни препарати, така ли е?
2.Хлорната яма само заради перилните препарати ли е необходима?
3. Хлорната яма задължителна ли е, когато се прави септична/изгребна яма?
4. Колко е голяма хлорната яма за 4 човека?
5. Пред пречиствателната станция, ако има хлорна яма водите и няма ли пак да убиват бактериите?
6. Трябва ли да има хлорна яма, ако има пречиствателна станция?
7. До колкото разбрах пречиствателната станция е само за тоалетната, но при почистването и с препарат водата пак отива в станцията т.е. пак убива бактериите?
8.Какъвто и да е модела на пречиствателната станция, както при ямите се налага периодично изгребване с фекален камион?
Ще се опитам да отговоря на въпросите Ви, но не обещавам да съм "абсолютно компетентен".
1. Замърсената с фекалии вода не би трябвало да е проблем, ако имате пречиствателна станция.
2. Хлорната яма не е необходимо да е много голяма, защото е Хлорна яма, т.е. в нея се изсипва химическият елемент Хлор (не мога да Ви кажа точното количество, понеже не съм се интересувал до толкова), който пречиства мръсната вода от перилни препарати и урина донякъде, но все пак след това може да се оттича тази вода в реките. Септичната яма се копае според желанията и възможностите Ви (както Вашите, така и на терена), а хлорната яма се копае сравнително близко до септичната яма като между тях се прави така наречения преливник с цел по-тежките отпадъци да остават на дъното на септичната яма, а течностите да се оттичат в хлорната яма. Ако септичната яма ще се почиства от фекалните коли копаенето на хлорна яма не е задължително. До тук мисля, че успях да отговоря на по-голяма част от въпросите като ще трябва да допълня, че ако ще имате пречиствателна станция не е необходимо и още по-малко задължително да изграждате хлорна яма пред нея. Доколкото имам представа, от пречиствателната станция остатъчните отпадъци могат да бъдат използвани за торене на градината или нивите, ако имате такива.
Не съм напълно сигурен, но мисля, че химикалите, които са в перилните препарати или хлорната вар, която се използва в за хлорната яма бих убили тези малки но полезни бактерии, които са в пречиствателната станция, но за съжаление познанията ми се изчерпват до тук и повече не мога да помогна със съветите си. И все пак, ако мога да Ви помогна с още нещо - питайте.
Желая Ви успех!