Проблем с камина

Отоплителни уреди, инсталации, камини
Потребителски аватар
stenkof
начинаещ
Мнения: 2
Регистриран: ср дек 11, 2019 4:34 pm

Проблем с камина

Мнение от stenkof » ср дек 11, 2019 4:55 pm

Здравейте! Имам един малък проблем с една открита камина. Намира се на втори етаж, в 5 етажен жилищен блок. Вързана е на два комина.
Ползвам само единия, на който регулиращия клапан се регулира със странично движение на клапата. Другия е точно над горивната камера и се регулира с въртеливо движение на клапата. Камината гори много добре, има достъп на пресен въздух под горивната камера. А проблема е, че
вечер, след като е работила и има достатъчно жар, оставям клапата леко отворена за да излизат вредните газове, но от скоро, сутрин се усеща една миризма на ..сажди , на комин, леко сладникава миризма. При отварянето на прозорец сутринта , миризмата изчезва. Когато се запали не мирише. Има добра тяга и сме доволни от горенето, но тази миризма от скоро ме притеснява. Моля, ако някой има идея или решение, да помогне. Предполагам, че в горивната камера има някакви натрупвания на сажди или някакъв налеп, който издава такава миризма. Ако някой има идея как да отстраня налепа, или миризмата сутрин. много моля да пише. Благодаря!

Потребителски аватар
palio
любител
Мнения: 179
Регистриран: чет яну 31, 2008 9:03 pm

Re: Проблем с камина

Мнение от palio » пет дек 13, 2019 8:06 pm

До колкото разбрах затваряш комина, така ли?
Според мен коминът трябва да е винаги отворен, регулираш само с клапата за пресен въздух. Но това при откритата камина няма как да стане.
Те затова се правят затворени. Едно, че топлината ти остава в стаята, а не бяга през комина.

С две думи, ако камината е открита и ти й затвориш комина, напълно нормално да ти мерише на дим. По-добре мисли вариант да я затвориш.

Потребителски аватар
stenkof
начинаещ
Мнения: 2
Регистриран: ср дек 11, 2019 4:34 pm

Re: Проблем с камина

Мнение от stenkof » пон дек 16, 2019 9:39 pm

Благодаря за отзива, но комина не го затварям. И пресния въздух е постоянно отворен. Струва ми се , че в горивната камера има натрупан някакъв налеп от сажди, който не знам как да изчистя. Зная, че има някакви препарати за почистване но никога не съм ползвал такива. Не знам дори дали са ефективни. Не мирише чак толкова лошо, но малко ме дразни. Реших да пиша, защото се надявам някой да ми предложи вариант да спра миризмата. Знам, че преди години в старите къщи с комини са палили нафталин, за да почистят кюнците, и за да няма миризма. Не смея да запаля нафталин, защото камината е открита, и се страхувам да не запаля нещо друго. Надявах се някой да помогне с инфо за някакъв препарат за целта. Но все пак , благодаря! :applause:

Потребителски аватар
palio
любител
Мнения: 179
Регистриран: чет яну 31, 2008 9:03 pm

Re: Проблем с камина

Мнение от palio » ср дек 18, 2019 7:43 pm

По-добре помисли за начин да затвориш камината с вратичка. Ще повишиш ефективността значително.
Сега целият топъл въздух си заминава през комина и камината топли само пред нея. Освен това нямаш адекватно регулиране на тягата, защото тя си дърпа въздух от помещението.

Вратичките за камина се правят със специално стъкло, което не е евтино :roll:

Отговори