Апартамента е Панелен като 2-те спални са крайни (външни) със Северно изложение.
Едната спалня има лек заслон от отсрещния блок на около 20 метра от Нашия. Външната и стена е изцяло зад гардероби и надстройки и не се вижда какво става отзад.
С втората спалня имам сериозен проблем с конденза.
Цялата крайна стена (калкана) и на двете стаи както и стените на прозорците (всички външни стени) са изолирани отвътре с перлитни тухли около 10 см (нещо като огнеопорните тухли, които се намират в акумулиращите печки) слагани от Баща ми преди 30г. когато е бил построен блока.
Преди 2 години извиках Алпинист, който запуши панелните фуги. Няма голям ефект и след опушването.
Някои хора казват, че и външна изолация да направя пак няма да реша проблема

Стените са с тапети.
Значи за 2-рата спалня (която е доста студена) дори и без да я отоплявам ако температурите навън паднат под 2-3 градуса става нещо страшно.
По протежението на цялата външна стена (както и половината от стената на прозореца част която е към външния ъгъл на стаята) има конденз и тапетите са мокри на една педя от земята. Също мокър става и балатума.
Етажа е 4-ти. Под мен никой не живее и яко смуче отдолу. Ако пусна климатика да направи 18-19-20 градуса става още по лошо положението с конденза постоянно трябва да се бърше. В стаята 20 градуса пода ми е 9 градуса нямам как да се стопли

Дограмата ми е 6 камерна Немска.
Въпроса ми е какво може да се направи с случая?
Ако не направи външна изолация ще се реши ли проблема?
Ако не правя външна изолация а сложа гипсо картон с каменна вата дали ще има ефект.
Фибран да слагам отвътре май не е удачно така съм чувал че се използва само външно.