Лепене на плочки върху неабсорбиращи основи

За лепенето на плочки върху мрамор е необходимо да грундираме със специален грунд, който да гарантира здравото залепване на подовото покритие.Грундиране
За този вид повърхности се препоръчва грундиране със специален грунд за проблеми повърхности. С него могат да се грундират както попиващи, така и непопиващи основи, съхне бързо и осигурява много висока адхезия между повърхностите.

Грундът се разрежда с вода в съотношение 1 част грунд - 3 части вода и се нанася с четка директно върху основата. В зависимост от спецификата на обекта и условията за съхнене, работата може да продължи след около 2 до 4 часа.

Освен с вода, грундът не се смесва с никакви други добавки. След изсъхване основата трябва да е устойчива на надраскване. В противен случай се грундира отново.

Лепене на плочки
За лепенето на плочките върху неабсорбиращи повърхности е задължително използването на гъвкаво лепило. То ще осигури здраво залепване на плочките от гранитогрес към вече грундираната основа. Използването на гъвкавото лепило осигурява здраво и безпроблемно залепване на новата върху старата настилка.

Лепилото се смесва с вода в подходящ съд и се разбърква до получаването на хомогенна смес без бучки. Сместа се оставя да узрее 5 минути, след което се разбърква отново. Нанася се с подходяща назъбена маламашка, според големината на плочките. Достатъчно е тънкослойно нанасяне само върху едната от двете основи.

За постигане на добър краен резултат, трябва да се изчака лепилото добре да изсъхне за 24 часа, след което може да се премине към фугирането. При по-големи размери на плочите и особено ако те са от гранитогрес, е препоръчително фугите да са по-широки, с размер от 4 до 4,5 мм, за да поемат евентуални деформации при температурни разлики.

Фугиране
След като лепилото се втвърди плочките могат да се фугират. Препоръчително е използването на гъвкава аквастатична фугираща смес, която ще осигури чисти и красиви фуги на пода и е подходяща за фугиране на настилки върху основи, подложени на по-големи деформации – отопляеми подове, гипскартон, тераси и балкони.

Преди да се фугират плочките, те трябва да се почистят от лепило и други замърсявания. След това ръбовете на плочките се навлажняват с мокра гъба, за по-добро сцепление.

Фугиращата смес се изсипва в съд с чиста вода. Сместа трябва добре да се разбърка за да няма бучки. Изчаква се 3 минути и се разбърква отново. Нанася се с гумирана маламашка по цялата повърхност на плочите. След като сместта изсъхне цялата повърхност се забърсва с влажна пореста гъба.

Върху плочките може да се стъпва след около 5 часа. А пълната си водоустойчивост фугата достига след 5 дни.