Шпакловане - видове шпакловки и начини на нанасяне

Шпакловката е последното финишно покритие преди боядисване. Тя има за цел да изправи и най-малките кривини по стените. Дебелината на шпакловката не бива да надвишава 10мм.Предназначение:
Шпакловките са предназначени за постигане на геометрично прави и идеално гладки стени и тавани. Според състава им, те могат да се използват в сухи или влажни помещения.
Шпакловката е почти винаги наложителна, ако стената трябва да се боядиса или облепи с тапети. Сцеплението на тапетите с гладката и шлифована повърхност е по-добро,а връзката между основата, лепилото и тапета е по-здрава. Попиваемостта при шпаклованата стена е равномерна и тапетите залепват качествено. Ако стената не е шпаклована и особено, ако тапетите са тънки, грапавините и петната на основата ще прозират. Когато повърхността на стените е качествена или тапетите са плътни, дебели и релефни, шпакловка може да не се прави.

Видове шпакловки:
Шпакловките са сухи смеси разреждащи се във вода или готови за използване пастообразни вещества. Има два вида шпакловки - изравняващи и финишни. Изравняващите са предназначени за предварително изравняване на повърхността и запълване на по-големи пукнатини и дупки.
Най-често сухите шпакловки са на база гипс или цимент, модифицирани с полимери и различни химични добавки. Те повишават техните адхезионни свойства (сцеплението между частиците), гарантират равномерно изсъхване и еластичност на целия слой.

Приготвяне на сместа:
Шпакловъчната смес се изсипва постепенно в предварително измерено количество студена вода и се разбърква с помощта на електрически миксер до получаването на хомогенна смес. Оставя се да узрее 10 минути и се разбърква отново. Препоръчително е да се разбърква със скорост между 400 и 800 оборота в минута, за да не се вкарва въздух в сместа. Консистенцията на сместа се съобразява с конкретните условия, но е задължително тя да бъде еднаква за целия работен обект.

Начин на употреба:
Дебелината на първия слой, който се нанася, не трябва да надвишава 10 мм. Слоят трябва да бъде еластичен. Това спомага да не се свие и разпука повърхността след изсъхване.
Следващият слой от финишна шпакловка е не повече от 1-2мм. Общата дебелина от двата слоя не трябва да е по-голяма от допустимата за дадена марка шпакловка. Подготовката за нанасяне, както и характеристиките на видовете шпакловки са описани в инструкциите на всеки производител. След подготовката на сместа, различните шпакловки са годни за приложение в различен период от време (отвореното време). При по-голямо отворено време, не се получава преждевременно изсъхване. Има достатъчно време за работа, не се налага често приготвяне на нови порции и се намалява разхода на материал.

Инструменти:
За безпроблемна и бърза шпакловка се препоръчва използването на шпакла и маламашка от неръждаема стомана. За изравняване на вътрешните ъгли се използва специална шпакла с две перпендикулярни една на друга плоскости. Външните ъгли се оформят, като се нанесе шпакловка първо от едната страна, а после се прави окончателно изравняване от другата страна с обикновена шпакла.