Лепене на гранитогрес върху кухненски плот

Нанасянето на лепилото става с назъбена маламашна. То трябва да е гъвкава и с добри характеристики.Грундирането с дълбокопроникващ грунд е задължителнa задача преди да се пристъпи към полагането на плочки – както на плота,така и на пода.По време на съхнене грундът прониква в основата през капилярите на материала.Синтетичните смоли,които се съдържат в него и другите добавки образуват слой, който фиксира и най-малките микроскопични частици прах и така осигурява идеална основа за нанасянето на следващото покритие.

Едно от важните условия за доброто сцепление на материалите е те да са от един и същ производител.Свойствата,които са посочени върху опаковките на продуктите се основават на практически опит и изпитания на производителите.Гаранциите,които поемат производителите за своите продукти са само при правилна употреба и спазване на технологиите. Използването например на грунд и лепило от различни производители може да доведе до нежелани последствия поради недобрата съвместимост на продуктите.

Нанасянето на лепило върху равна основа става с назъбена маламашка. Размерът на зъбите зависи от размера на плочките.Освен равномерно разпределение на лепилото по цялата повърхност на плочката,използването на назъбена маламашка с подходящ размер на зъбите гарантира и по-малък разход на материал. А това не е без значение особено при изпълнение на големи обекти с огромни квадратури. Един от критериите,по които инвеститорите избират материалите,това е разхода на материал.А той е калкулиран от производителите при оптимални условия и всяко отклонение води до увеличаване на разхода. Почти всички производители на лепило за плочки например,обявяват разходната норма на предлагания материал при точно определени размер на плочката и размер на зъба на маламашката.Някои от   тях включват дори  размера на фугата.

Лепилото,с което се лепят плочките на плот,е подходящо за лепене на керамични покрития и над подово отопление.

За декориране на канта на плота се използва керамичен фриз,а за по-бързото и лесно закрепване се използват монтажни лепила.

Монтажното лепило трябва да бъде нанесено вълнообразно по цялата дължина на плочката.След това тя се притиска към основата и след 5 секунди лепилото стяга и държи плочката  на мястото й.Монтажните лепила намират все по-голямо приложение в съвременните строителни работи.Те осигуряват бърз и лесен монтаж дори и  на недостъпни места,там където забиването на пирон или завиването на винт е невъзможно.Не случайно ги наричат – течният пирон.Лепят почти всички познати материали,и притежават изключителна лепилна сила.Могат да бъдат използвани както на закрито,така и на открито.

Времето за работа показва колко време след приготвянето на сместа, материалът  може да бъде използван,без да влошава качествата си. Когато се работи на големи площи трябва да бъде съобразено от колко време е отворен материла.Отвореното време е времето от нанасяне на разтвора върху основата до полагането на плочките, през което лепилото е годно за лепене. За да се улесни работата и осигурят поевтиняване на строително ремонтните работи,производителите на сухи строителни смеси се стремят да предлагат на пазара все по-качествени продукти,с все по-добри работни показатели и характеристики.

Фугирането на плочките може да бъде извършено едва след окончателно втвърдяване на лепилото,но не по-рано от 24 часа.Този процес зависи изключително много от атмосферните условия.Преди да се пристъпи към фугиране,плочките трябва много добре да се почистят от замърсявания – остатъци от лепило, прах и други. Ако фугите не са добре почистени рискът е фугиращата смес да не залепне към ръбовете на плочката,или да се оцвети в нежелан цвят.
Традиционните сухи фугиращи смеси се произвеждат на основата на бял цимент, природни пълнители,модифицирани химически добавки,пигменти и други съставки.Синтетичните полимерни добавки намаляват вероятността от образуване на пукнатини,придават на материала трайност и влагоустойчивост.Някои от тях са специализирани за условия с висока влажност и благодарение на допълнителни вещества предотвратяват образуването на плесен и мухъл.
Сухите фугиращи смеси се предлагат в голямо разнообразие от цветове.
Фугирането,независимо от големината на плочките или на фугата,се извършва по цялата повърхност с гумирана маламашка.Движението на маламашката е в направление диагонално на фугата.
Свободните движения на маламашката под наклон улесняват влизането на материала дълбоко във фугата.Движението й по цялата повърхност обира излишния материал и по повърхността на плочките остава само съвсем тънък слой, който после се отстранява лесно с влажна, добре изцедена гъба.А това се прави още докато фугиращата смес не се е втвърдила съвсем.Когато се работи при по-високи температури е препоръчително плочките да бъдат почистени с влажна и добре изцедена гъба.
В ъглите между цокъла и пода,там където се мие по-често и би могло да се задържи вода и да се появи мухъл се полага санитарен силикон.Силиконът се нанася с пистолет в ъглите между пода и цокъла.Силиконовата повърхност засъхва след около 15 минути.Инструменти и зацапани повърхности могат да се почистят,преди материалът да се е втвърдил напълно. Санитарният силикон се предлага в цветовете на фугиращите смеси.