Лепене на гранитогрес на стълби

Лепенето на гранитогрес по стъпалата започва отгоре надолу,или през едно,така че да не се налага стъпване по прясно залепените плочки.Преди лепенето на гранитогрес повърхността на стъпалата трябва да се грундира. Грундът е неразделна част от системата за лепене на плочки в домашни помещения.

Грундът изсъхва за около 4 часа в пряка зависимост от атмосферните условия.След това може да се започне с лепенето на плочките.

Лепенето на гранитогрес по стъпалата започва отгоре надолу,или през едно,така че да не се налага стъпване по прясно залепените плочки.

Препоръчително е използването на гъвкави лепила с повишени технически характеристики,които предотвратяват появата на напрежение в гранитогреса. 
Лепилото за гранитогрес се нанася с назъбена маламашка с размер на зъбите 10 мм.За осигуряване на 100 % контакт между повърхностите,то се нанася и върху плочката.

Структурата на плочите от гранитогрес,липсата на капиляри и по-малката им попиваемост,изисква използването на лепила,предназначени за такъв вид плочи. 
При лепенето на гранитогрес по стъпала, първо се залепват тези по хоризонталната повърхност,след това се монтира и челото на стъпалото.
Когато липсва специален фриз за стъпала,горната плочка трябва да застъпва тази на челото.Така конструкцията е по-здрава и се предотвратява проникването на вода.

Най-добре е когато към същата серия е предвиден и специален фриз за стъпало. 
Фризът е проектиран специално за оформяне на ръба на стъпалото.При лепенето той трябва да прилепне плътно към вертикалната част на стъпалото и към горната плоча.

С красивата си извивка фризовете придават на стъпалата изцяло завършен вид. 
В зависимост от атмосферните условия времето за изсъхване на лепилото е различно, но преди да се започне фугиране трябва да се изчака поне 24 часа. 
Кръстчетата,които служат за определяне размера на фугата се отстраняват,а фугите се почистват много старателно.

Фугиращата смес се разбърква добре и след това се нанася с гумирана маламашка. Оформянето на прясно запълнените фуги се извършва с влажна добре изцедена гъба след като сместа е започнала да се втвърдява.В зависимост от атмосферните условия времето за втвърдяване е различно.Моментът на оформяне на фугите зависи и от абсорбиращите параметри на плочките. 
След като разтворът във фугите е достатъчно втвърден,повърхността на плочките се забърсва със сух парцал.

Фугиращите смеси са сухи и се продават в различни разфасовки.При цветните фуги и особено при по-тъмните,продължителното им разбъркване осигурява и хомогенен цвят.Препоръчително е полагането на санитарен силикон в ъглите на стъпалата.Там при почистването на плочките се задържа вода и може да се образува мухъл.Санитарният силикон е със специалната формула,която  предотвратява появата на плесени и мухъл.