Лепене на плочки в мокро помещение

Плочките в банята трябва добре да се нивелират и по време на лепенето. Лепенето на плочки в банята започва от втория ред на стените. Качественото лепило за плочки не позволява свличането им.Плочките трябва добре да се нивелират и по време на лепенето,защото малко отклонение в началото, довежда  до видим наклон накрая.
Гъвкавото лепилото за плочки не позволява свиличане на плочките.Това дава възможност за спокойно лепене на плочки,без да е необходимо да се поставя отдолу летва,която да предпазва плочките от смъкване.Разстоянието между плочките се контролира с кръстчета.


Дългото отворено време на лепилото за плочки е от съществено значение за лесната работа и пестенето на материал.Преди да се залепи най-долният ред от плочки по стените,трябва да  се залепят плочките на пода.Така плочките на пода са  застъпени от тези на стената.Стичащата се вода по стените няма да прониква директно във фугата,а ще се плъзва по плочката.


Правилото при лепенето на плочки за назъбената маламашка важи и тук с пълна сила – това осигурява здраво залепване и няма риск от счупване на плочката при по-тежки натоварвания.


Първият ред се залепва накрая и ако е необходимо плочките се изрязват по наклона на пода.
Лепилото се втвърдява за около 24 часа.Това е времето, което трябва да се изчака,преди да се пристъпи към фугирането на плочките.
Фугирането на плочките в мокри помещения е много важен етап от полагането на плочки.За крайния резултат е важно каква фугираща смес се използва,колко добре са почистени фугите преди нанасянето на сместа и по какъв начин се  нанасят и оформят  фугите.

Почистването на фугите е важно поради няколко причини.Първо недобре почистените фуги пречат на сцеплението на фугиращата смес с ръба на плочката.Всякакви остатъци от лепило и други частици трябва да са изчистени идеално.Ако преди фугирането във фугата са попаднали части от строителни материали и друга мръсотия и те не се почистят оцветяващите вещества в тях биха могли да променят цвета на фугата. А за още по-добро сцепление с фугиращата смес,плочките се забърсват с мокра гъба.


Фугиращата смес се разбърква в съд с вода.Хомогенизирането на сместа е важно условие за добрия вид на фугите.Съотношението на смесване с вода трябва да съответства на препоръките на производителя,отбелязани на опаковката.
Сместа се нанася с гумирана маламашка под наклон към фугите и по цялата повърхност на плочките.Когато атмосферните условия го позволяват и в зависимост от големината на площта,може да фугирате изцяло всички плочки и след това да оформите фугите,но при топло и сухо време е препоръчително фугирането и оформянето да става на части.


Прясно фугираните плочки се забърсват и почистват с влажна добре изцедена гъбирана маламашка с кръгообразни движения.Така фугите се оформят и излишната смес се отнема.
В зависимост от атмосферните условия времето за втвърдяване е различно.Моментът на оформяне на фугите зависи и от абсорбиращите параметри на плочките.


След като разтворът във фугите е достатъчно втвърден,повърхността на плочките се забърсва със сух парцал.
Пълният хидрофобен ефект на аквастатичната фугираща смес се получава след 5 дни.През това време фугите не трябва да се мокрят и мият с препарати.


И за да бъде пълна системата за полагане на плочки в баня,трябва в ъглите да се положи санитарен силикон.Санитарният силикон се нанася във всички разширителни и съединителни фуги в бани,тоалетни и кухни.Той е влагоустойчив,еластичен и не променя цвета си,а силната му формула микропротект предотвратява развитието на микроорганизми.


Преди нанасянето стените на фугите трябва да са чисти и забележете - сухи,за да се осигури добро сцепление на силикона с ръбовете на плочките.
Той се нанася много лесно с пистолет за силикон.Санитарният силикон не може да се боядисва.Той се предлага в цветовете на фугиращите смеси.С един флакон може да се покрие дължина от 5 до 13 линейни метра при ширина на фугата 6 мм.


След нанасянето силиконът се напръсква със сапунена вода и заглажда  с подходящ инструмент.Формулата на санитарния силикон не позволява образуването на плесен и мухъл в критичните места на банята.