Ремонт - преградна стена от гипскартон, ел. инсталация, вградено казанче

За да се достиге до едно оптимално преразпределение и използване на пространството, нашите архитекти предложиха част от неносещите стени да бъдат премахнати.Проектиране

Проектиране

 

За да се достиге до едно оптимално преразпределение и използване на пространството, нашите архитекти предложиха част от неносещите стени да бъдат премахнати.

Предварително се знаеше обаче, че в средата на обединеното  помещение има колона, която не може да бъде премахната. Затова трябваше тя да изиграе ключова роля при проекта и както се казва от препядствие да се превърне в акцент.

Отредихме й ролята да отделя трапезарията от кухнята, като се яви гръб на голямата трапезарна маса.

В разработения проект преобладават правите линии и многоъгълни форми, които подчертават отделните зони и  придават на интериора едно уникално звучене.

Част от детската стая ще бъде отделена с преградна стена и това помещение ще бъде превърнато в гардеробна, където ще могат да се съхраняват дрехи и различни вещи. Освен това е предвидено място за пералня, сухилня и дъска за гладене.

След премахване на част от стената между бъдещата родителска спалня и дневната ще изградим нова преградна стена от гипскартон. 

След като уточнихме всичко по проекта, предвидихме и необходимите промени в електрическата и водопроводна инсталации. 

 

Премахване на част от стена

Премахване на част от стена

 

 

Работа започна с премахването на част от тухлената стена. Разчистихме обекта и нашите партнъори монтираха нов PVC прозорец на детската стая.

 

 

Проектиране на нестандартна кухня

Проектиране на нестандартна кухня

 

Преди да се завършат таваните дойдоха и проектантите на кухненските шкафове. 

Проектът на  кухнята също е нестандартен и точното определяне на местоположението на отделните уреди е от съществено значение за крайния резултат. Трябваше да се съобразят всички ъгли каклто на тавана, така и на пода, за да може проектът да бъде реализиран успешно.

Котлоните и фурната са разположени под ъгъл спрямо останалата част на кухненските мебели.

Това предполага монтирането на аспиратор на тавана. А за да бъде той точно над котлоните трябва прецизно мерене преди проектът да се подаде за изработка.

И както се казва в една българска много мъдра поговорка, проектантите на кухнята два пъти мериха преди да срежат плоскостите за кухненските мебели.

 

Лепене на плочки

Лепене на плочки

 

След изравняването на стените, грундирането и полагането на хидроизолация могат да се залепят и плочките.

Напоследък майсторите се радват на безпрахови лепила, които осигуряват чиста работна среда и по-малко прах по време на изсипването и разбъркването на материала.

Плочките, които избрахме за това помещение са дебели 1 см. И много трудно се обработват. Затова предварително са нарязани всички плочки по размер. Това осигурява много по-бърза работа и ръбовете на плочките са идеално равни, без наранявания.

Около мивката има няколко фриза, които са разположени вертикално и определят мястото на мивката.

Стената за вграденото казанче оформя удобна полИца.

За осветлението на банята ще разчитаме на луничките вградени в окачения таван.

 

Изграждане на електрическа инсталация

Изграждане на електрическа инсталация

 

Архитектурният проект и новото разпределение наложи и изграждането на почти нова електрическа инсталация.

В новите жилища, които хората купуват, електрическите инсталации са направени, така че да задоволят минимални изисквания. Рядко, за да не кажем никога,  броят на контактите и ключовете отговаря на количеството уреди, които се използват в едно домакинство.

Само си помислете – в кухнята, за да е добре и надеждно изпълнена инсталацията, трябва да има отделен кръг за всеки уред – за котлоните, за фурната, за миалната, за пералнята, за микровълновата фурна. А да не забравяме, че имаме и много малки уреди, които също трябва да захраним с електричество – кафе машини, сокоизтисквачки, миксери и др.

И кабелите на всички тези контакти трябва да стигнат до главното табло. Това означава къртене на стените и след това замазване на прокопаните канали.

За осветяване на жилището сме предвиили няколко вида осветление – скрито, луни в окачения таван и няколко висящи от тявана осветителни тела над трапезарната маса, меката мебел в дневната и стаите.

Всяко едно от тези осветления изисква собствено захранване.

Правилното проектиране и изпълнение на електрическата инсталация гарантира безопасно функциониране на всички електроуреди.

А за още по-голяма сигурност, в таблото монтирахме и дефектнотокова защита.

 

Изграждане на стена от гипсокартон

Изграждане на стена от гипсокартон

 

За изграждане на вътрешна преградна стена има няколко начина. Всеки един от тях има своите предимства. В различните ситуации могат да се намерят и известни недостатъци на възможните начини за работа. Крайната цена също играе роля при конкретния избор. 

Днес ние ще използваме методите на сухото строителство а в някое от следващите предавания ще ви запознаем подробно и с предимствата на зиданите с керамични тухли преградни стени.

Лека преградна стена от гипскартонени плоскости беше нашето решение за отделянето на спалнята от дневната.

Няма друг метод, който да позволява толкова бързо строителство, при това без да се внася влага и да се замърсяват помещенията. Няма друг строителен материал, с който да се получават напълно готови за боядисване гладки стени, без да са необходими каквито и да било мазилки, а в повечето случаи и цялостни шпакловки. Няма друга конструкция, която да е толкова лека и да натоварва минимално подовата конструкция и основите на сградата. 

Към всичко това може да се добави още, че с леки преградни стени значително по-лесно, бързо и евтино може да се постигнат изискванията за шумоизолация и топлоизолация.

Дебелината на стената, оттук и широчината на металните профили, се определя според конкретните изисквания за осигуряване на необходимата звукоизолация, а стената трябва да съответства и на нормите за пожаробезопасност.

С броя на слоевете нараства механичната устойчивост на конструкцията, подобрява се нейната звукоизолираща способност и пожароустойчивост.

Първоначално се монтират плочите от едната страна на стената, след това се прокарват кабелите на електрическата и другите инсталации. Пространството между вертикалните профили се запълва с минерална вата и се закрепва обшивката от другата страна.

А когато става въпрос за изграждане декоративни окачени тавани със скрито осветление, то тогава няма колебание за това какви материали да се използват.

Гипскартонениете плоскости, с лесния си начин на обработка, редоставят възожности за реализиране и на най-нестандартните хрумвания на архитектите.

Таванът,  както и всички останали елементи от интериора, е с прави линии и заострени ръбове.

Заедно с фигурата, оформена на пода с плочки, те създават усещането за едно цяло и същевременно обособяват отделните зони с играта на светлина и форми.

От външната врата тръгва една линия за скрито осветление на тавана, която продължава и по колоната. Колоната, която не можем да премахнем ще облечем също с гипскартон, за да постигнем необходимите размери и идеално гладка повърхност.

На тавана, малко изненадващо и непредвидено в проекта, се оказа един бетонен трегер. Това малко промени височината на тавана в тази част, но тъй като е невъзможно неговото премахване, трябваше да се съобразим с него.

 

Монтаж на прозорец

Монтаж на прозорец

 

Прозорецът е с максимални размери, за да пропуска достатъчно слънчева светлина в стаята. По проект точно пред него ще бъде разположено бюро с две работни места за двамата братя.

Изборът на подходяща дограма, правилният й монтаж и екплоатация осигурява по-ниски разходи за отопление. Развитието на технологиите за производство на ПВЦ профили спомагат и за икономията на енергия и опазването на природната среда.

Сравнявайки дървените дограми със стъклопакети с тези от PVC, можем да кажем следното: дървото има много добри топлоизолиращи показатели и притежава необходимата здравина, но за съжаление, за да запази тези си качества изисква специална подръжка, особено с течeние на времето. PVC дограмата не изискава никаква специална подръжка и ремонт, притежава голяма здравина и много добри топло и шумоизолационни свойства. На тези качества се дължи и непрекъснато нарастващата популярност на PVC прозорците. 

Благодарение на превъзходното уплътняване, както и на херметичността на стъклопакета тези прозорци прекрасно защитават от студ, шум и прах, те са екологично чисти, удобни и прости за експлоатация, лесно се подържат и задълго съхраняват добрият си външен вид.

качества се дължи и непрекъснато нарастващата популярност на PVC прозорците. 

Благодарение на превъзходното уплътняване, както и на херметичността на стъклопакета тези прозорци прекрасно защитават от студ, шум и прах, те са екологично чисти, удобни и прости за експлоатация, лесно се подържат и задълго съхраняват добрият си външен вид.

 

Монтаж на климатици

Монтаж на климатици

 

Монтажът на климатици не минава без къртене. Тръбите и захранването на  климатиците заложихме предварително във всяка от стаите. Захранването на всеки един от климатиците също е на отделен кръг.

За всяка от стаите е предвиден климатик с необходимата мощност.