Сухо строителство, ел.инсталации, водопровод и хидроизолация

Тъй като коридора е доста дълъг и не многоширок, той се разширява едва в края си преди входа за дневната, трябваше да решим къде да разположим гардероб.Проект

Проект

 

Тъй като коридора е доста дълъг и не многоширок, той се разширява едва в края си преди входа за дневната, трябваше да решим къде да разположим гардероб.

Без малки преустройства нямаше да решим фунционално проблема. Затова решихме да премахнем част от едната стена на по-голямата стая, да изградим нова и така да оформим една ниша за вграден гардероб.

В голямото помещение, предназначено за дневна, трапезария и кухня задачата ни беше да измислим как да преградим едно пространство, в което да се разположи кухнята. Изричното желание на домакините беше кухнята да се изолира в отделно помещение.

Предложихме, с лека конструкция от метални профили и гипскартон да отделим не много голямо пространсво, където да разположим кухненските уреди. И за да има все пак връзка с трапезарията оставихме голям портал, в който ще монтираме плъзгащи се врати.

Не много голямото пространсво, което отделихме за кухнята, ни ограничи във възможността за разполагането на уредите и ние решихме да изнесем пералнята в по-малкото мокро помещение.

Но там няма достатъчно място. Затова решихме да премахнем едната стена и да изградим нова, като приобщим част от коридора.

 

Гипскартон в бани

Гипскартон в бани

 

Ако се импрегнира, гипсокартонът става влагоустойчив и се прилага в помещения с висока относителна влажност. В сърцевината му са включени специални бактерицидни добавки.

За окачените тавани в банята ние използвахме влагоустойчив гипскартон.

 

Водопровод

Водопровод

 

Не по-малко важна и водопроводната инсталация. При нейното изграждане има правила и норми, които е задължително да се спазват.

Водопроводът в кухнята се нуждаеше от леки поправки, за да се съобразим с разположението на мивката и миалната.

Водопроводните инсталации и по специално тяхното поддържане и ремонт са един от най-актуалните проблеми в строителния бранш.

Както във всяка една област и тук технологиите навлизат и се появяват иновативни материали за улеснение и по-голяма сигурност при изработката на инсталациите.

Качеството на използваните материали е от огромно значение, защото обикновено водопроводните инсталации остават скрити зад мазилки, плочки, предстенни обшивки и едно дефектиране води след себе си много неприятности.

Преди да се заемем с лепенето на плочките в двете мокри помещения трябваше да монтираме и филтър за вода. Така водата от водорповода още преди да достигне до миална, пералня и смесители минава през филтъра и така се удължава живота на уредите и се осигурява по-чиста вода. 

Предимството на този филтър за вода е в неговата проточност, т.е. в това, че пречиства водата в момента, в който я използваме. 

 

Хидроизолация

Хидроизолация

 

Вече сме готови и за полагане на керамичните покрития в баните. След нанасянето на грунда за обезпрашаване на основата, следва и хидоизолацията.

Системите за полагане на керамични покрития в бани и мокри помещения включват няколко продукта, които осигуряват здраво и надеждно залепване на плочките.

Хидроизолацията, като втори слой от системата, се нанася по цялата повърхност на стените и пода. Така се предотвратява проникване на влага в стените и оттам и образуването на мухъл.

Ъглите на мокрите помещения трябва да са допълнително защитени. Затова се полага хидроизолационна лента, която се вмазва между два слоя от хидроизолационния разтвор.

 

Лепене на плочки

Лепене на плочки

 

Плочките, които избраха нашите домакини са еднакви  и за двете  мокри помещения.

За безпроблемо лепене на керамичните покрития,  стените  трябва предварително да са обработени, за да се осигури перпендикулярност. Всяко отклонение от правия ъгъл между стените води неминуемо до проблеми на етап лепене на плочки.

Много по-лесно и по-евтино е стените да се изправят с хастарна мазилка, отколкото с лепило за плочки.

Особено важно е това условие, когато е предвиден монтаж на душкабина, защото стените на душкабината трябва да легнат на стените.

Пода под душкабината трябва да е нивелиран, без наклон. Коритата на  кабините са предвидени за монтаж върху нивелиран под. Ако няма корито, а сте предвидили само стъклен параван например, то тогава наклонът към сифона е задължителен.

 

Ел.инсталация

Ел.инсталация

 

При новите жилища също почти винаги се налага да се осигурят нови контакти и ключове за осветлението, в съответствие с интериорния проект.

Стремежъте ни е при всеки обект да предложим индивидуално и оптимално решение, съобразено както с вашите желания и разбира се с особеностите на проекта.

И може би това е една от най-отговорните дейности при един ремонт. Всяка грешка при изграждането на електрическата инсталация може да бъде с неприятни последствия.

Затова винаги се доверявайте на квалифицирани и сертифицирани специалисти.

Основните електрически инсталации в жилищата са няколко, в зависимост от това за какво са предназначени. 

Силнотокови инсталации в едно жилище включват осветителна инсталация, инсталация контакти, инсталации технологични и силови консуматори. 

Слаботокови инсталации са звънчевата инсталация, домофонната и телефонната инсталация и инсталацията осигуряваща връзка за тевивизионните приемници – сателитна и кабелна.

За монтаж на контактите в гипскартон се използват специални кутии. Те могат да се свързват по няколко в зависимост от броя на контактите, предвидени по проект.

Защитата на хора от поражение на електрически ток в електроинсталациите се реализира от дефектнотокови защити. Автоматичните прекъсвачи не могат надеждно да защитават в случай на токове на утечка, тъй като не гарантират достатъчно бързодействие при такива ниски и безопасни за инсталацията , но смъртоносни за човека токове.

 

Преградни стени чрез сухо строителство

Преградни стени чрез сухо строителство

 

Преградните стени от гипсокартон в сухото строителство се състоят от метална носеща конструкция и монтиран двустранно един, два, та дори и три слоя гипсокартон. Основната конструкция на преградната стена се свързва по периферията с граничещите строителни елементи и представлява носеща конструкция за плоскостите.

В кухото пространство могат да се вградят изолационни материали за допълнителна звуко-и топлоизолация, както и всички необходими инсталации като електро, ВиК и други.

Гипсокартонените плоскости имат сърцевина от природен гипс с армиращи добавки, облепена със специален картон. Материалът е с дълъг живот, добър естетически вид, идеално гладка повърхност и екологично чист състав. Работата с него е лесна и отнема малко време, тъй като той е лек и податлив на обработка. Гипсокартонът допринася за акумулиране на топлината, паропропусклив е и регулира относителната влажност на помещенията. 

Ограничения за дължината на преградите няма, но височината им зависи от дебелината на металните профили, техния тип и разстоянието между тях. Като общо правило колкото по-голяма е дебелината на профилите и колкото по-малко е разстоянието между тях, толкова по-голяма е и възможната височина на преградата.

При нужда на преградната стена да се окачват различни товари е важно да се съобрази тежестта им.

Оформянето на фугите и повърхностите на гипсовите плоскости са основни фактори за качеството на работата в сухото строителство. Обработка на повърхностите трябва да бъде съобразена с предназначението на строителния елемент, финалното покритие и осветлението.