Обзавеждане на бани, монтаж на кухненски мебели и лепене на паркет

Изборът на санитарното оборудване трябва да е направен още преди да е изготвен самия проект на баните. Така разположението на мивката, тоалетната или душкабината и техният размер са предварително ясни и проектът се съобразява с тях.Избор на санитарно оборудване

Избор на санитарно оборудване

 

Изборът на санитарното оборудване трябва да е направен още преди да е изготвен самия проект на баните.

Така разположението на мивката, тоалетната или душкабината и техният размер са предварително ясни и проектът се съобразява с тях.

Разнообразието от санитарно оборудване, предлагано в магазините, улеснява избора. 

В зависимост от мястото, с което разполагате и в съответствие с проекта, може да избирате между вградени казанчета или моноблокове. 

Мивките от една и съща серия се предлагат в различни размери.

Душкабината също може да изберете в зависимост от потребностите, начина на живот и предпочитаните екстри за душ панела.

 

Мивки

Мивки

 

Броят на умивалниците в банята зависи главно от големината на помещението. Ако разполагате с достатъчно пространство, а живущите имат еднакъв дневен режим (например ползват банята по едно и също време), желателно е да поставите два умивалника.

Ако достъпното пространство не позволява поставянето на повече умивалници, тогава решението е да поставите една мивка, но с размери, които позволяват удобното й ползване. 

 

Монтаж на душкабина

Монтаж на душкабина

 

По-голяма част от душкабините са предназначени за монтиране в някой от ъглите на банята, като облицованите с плочки стени се явяват стени и на душкабината и я затварят двустранно. По тази причина е необходимо да се подходи с особено внимание за правилното изпълнение на стенната облицовка така, че да бъде гарантирана нейната водонепромокаемост.

Стените зад душкабината трябва да сключват прав ъгъл и да са перпендикулярни на пода.

Най-простите по форма кабини имат квадратна или правоъгълна форма, такава е и формата на коритата им. Вратичката е плъзгаща се и най-често от акрилно стъкло (плексиглас). При по-луксозните кабини вратите (предимно от закалено стъкло) са окачени на панти и се отварят настрани. Освен с правоъгълна форма, има кабини, чиято предна част е дъгообразно оформена като част от окръжност, а вратите са или плъзгащи се, или с панти.

След монтирането на коритото се поставя и параванът. Намества се докато крайните закрепващи профили легнат плътно върху стените, и винтовете се завиват в дюбелите. След това  може да се пристъпи към закрепване на вратата.

 

Боядисване

Боядисване

 

Цветовите решения за другите помещения също са в спокойната цветова гама на бежовото.

Едно и също помещение би изглеждало съвършено различно при използването на различни цветове.

Цветовете в жилището са топли и в много светли тонове.

Цветовете създават атмосфера. Съвместната им игра трябва да се планира внимателно. Един цвят никога не бива да се използва самоцелно. Обкръжаващата среда подсилва, омекотява и допълва неговото въздействие. Ако човек обича силните контрасти, допълнителните цветове в жилището му трябва да се използуват така, че да не се конкурират един с друг. 

Един основен цвят трябва да доминира, а всички останали да са върху малки площи, само като акценти. Така изпъква красотата на мебелите, декоративните предмети и интериорния текстил.

Изборът на цветове за отделните помещения не може да се направи произволно само защото един цвят ни харесва. Цветната композиция на интериора се обмисля предварително, като се изхожда от предназначението на помещенията, от големината и изложението им. Във всички случаи трябва да се избере един цвят, който да бъде основен за останалите цветни предмети, влизащи в състава на интериора (мебели, тъкани, прибори, картини и т. н.). Основният цвят трябва да бъде господстващ, като заема по-голямата част от помещението.

 

Монтаж на моноблок

Монтаж на моноблок

 

И в двете мокри помещения проектът и разположението на оборудването позволява разполагането на моноблокове. Те са от една и съща серия. 

При избора на моноблок, от значение са  цвета, дизайна, качеството и не на последно място цената.

Вместимостта на тоалетното казанче на един моноблок е също от значение при неговия избор, като обема е в порядъка на 5-8 литра. При повечето съвременни моноблокове е възможно регулирането на този обем посредство промяна положението на съответния поплавък. Едно значително предимство на казанчето за вода на новия моноблок е двустепенния бутон, позволяващ изразходването на малко количество вода. А икономичното изразходване на водата е в основата разработките на компаниите.

Чинията на съвременния моноблок може да има кръгла или елипсовидна (яйцевидна) форма, като в България е по-разпространен варианта с елипсовидна тоалетна чиния. Кръглият моноблок е по-икономичен и подходящ за маломерни бани, докато овалният (яйцевидният) моноблок изисква малко повече пространство, но предоставя по-добър комфорт. Разликите в дължините на кръглия и овалния моноблок е 5-8 сантиметра.

 

Монтаж на кухня

Монтаж на кухня

 

Все по-често обзавеждането на новия апартамент започва с кухнята, тя става водеща и към нея се съгласуват останалите мебели в помещението. Това се получава от една страна поради обединяване на кухненския кът с дневната и от друга заради огромния напредък в дизайна на кухненското обзавеждане.

При проектирането е необходимо съобразяване с индивидуалните нужди на хората, като целта е оптимално оползотворяване на пространството и повишаване на качеството на движение.

Затова и етапът на проектиране е много важен в процеса на производството на клухненските мебели.

След това разбира се идва ред и на квалифицираните монтажници.  Професионалният монтаж на кухни изисква задълбочени познания и богат опит в тази област.

Работата по монтажа изисква спазване на определена последователност и точност при всеки един модул.

При изработката на проекта задължително се предвиждат и кухненските уреди – вградени и самостоятелно стоящи те имат значение както за крайната цена на кухнята, така и за финалния вид на цялата композиция.

За да бъде добре обзаведена, в нея трябва да присъстват всички основни елементи на кухненското оборудване, добре селектирани и комбинирани домакински уреди, за да й придадат стилен и завършен вид.

Мебелите и аксесоарите трябва да са удобни, практични, незаемащи много място.

Поставянето на водобранната лайсна е един от завършващите етапи в монтажа на кухнята. Предлагат се алуминиеви и пластмасови водобранни лайсни, като при пластмасовите има по-голямо разнообразия на цветове и декори, а и себестойността им е по-ниска. От друга страна алуминиевите лайсни са по-предпочитани заради здравината и устойчивостта си и не на последно място заради съвременния вид, който придават на кухнята

Всяко добро проектиране на кухня включва планирането на петте отделни работни зони. А те са Запасяване, Съхранение, Миене, Подготовка и Готвене.

Всяка една от тези зони трябва да бъде разположена на правилното място  спрямо всички останали, така че да се спестяват излишните движения на домакинята.

 

Бойлери

Бойлери

 

Бойлерът, който ще монтираме на този обект е с неръждаем водосъдържател от популярните днес ВАРНЕНСКИ  БИЙЛЕРИ. Те са особено подходящи за райони с мека вода, каквато е водата в софийския регион. 

В последните години производството и използването на корозионно устойчиви стомани непрекъснато нараства. Популярно ги наричаме неръждаеми стомани. В световната практика за производството на водосъдържатели за качествените бойлери се използва именно неръждаемата стомана клас 316 L (ЕЛ). Тя е немагнитна, с висока якост и корозионна устойчивост. 

Неръждаемата стомана, клас 316L е позната и като медицинска стомана. Повърхността на изработените от нея изделия остава чиста и блестяща по време на целия им експлоатационен живот и не оказва вредно влияние на човешкото здраве. Именно затова се използва и при изработката на уреди, които имат пряк допир до хранителни продукти или питейна вода, както и стоки, които влизат в контакт с човешкото тяло. 

Важно е също, че евентуалният ремонт на бойлери с този тип нагреватели е изключително улеснен – не се налага източване на бойлера при подмяна на нагревателя.

Друг много важен елемент е топлоизолацията. Благодарение на плътната изолацията от екологично чист безфреонов пенополиуретан с дебелина 32 мм., тези уреди са с много ниски топлинни загуби, значително под европейските норми.

На българския пазар са предлагат богато разнообразие от тази серия Варненски бойлери – 30, 50, 80, 120, 150 и 200 литра, с механично и електронно управление, с електрически нагревател, с една и две серпентини. Според мястото, с което разполагате ,можете да изберете произведени във варненския завод модели както за хоризонтален, така и за вертикален монтаж.

 

Поставяне на паркет

Поставяне на паркет

 

- Грундиране

Грундирането е задължително преди полагането на саморазливната замазка. Той осигурява сцеплението й с основата. Спестяването на тази операция може да доведе до отлепването на саморазливната замазка заедно с залепения паркет. 

- Саморазливна замазка

Затова и майсторите, които лепят паркет, предпочитат добре направена пясъчно циментова замазка пред саморазливна. 

Но ние тук имаме вече направена пясъчноциментова замазка, която не е добре нивелирана и затова трябва да направим саморазливна замазка, за да осигурим равна основа за естесвения паркет, който ще залепим.

При неравни повърхности, финалното покритие е подложено на излишно натоварване и това със сигурност оказва влияние върху дълготрайността на резултата. Износването е по-бързо и по-видимо. 

Препоръчваме разбъркването на сместа за подовата замазка да става на по-бавна скорост на електрическия миксер. 

Така не се въвлича прекалено много въздух и при разливането й не се появяват мехурчета.

В зависимост от дебелината е и времето за съхнене на замазката. Върху нея може да стъпва след около 3 часа, но настилката може да се слага най-рано след 24 часа. 

Прясно излетия слой трябва да се предпазва от прекалено бързо изсъхване. Препоръчителните условия за полагане на самонивелиращата се замазка са температура на въздуха от 18 до 25 градуса целзии и влажност под 75%.

- Редене на паркет

След като основата достигне допустимата за паркета влажност, може да се започне и самото лепене.

В различни мисии до сега сме ви показвали различни варианти на редене и лепене на паркет в зависимост от дизайнерските решения или желанията на собствениците.

Днес нашите майстори ще лепят естествен орехов паркет.

Дървесината от орех е съставена от беловина и ядро. Ядрото е тъмно кафяво, беловината е светлосива, кафеникава и има финна структура. Цветът на дървото е от светли до почти черни тонове. Сърцевидните лъчи са тесни, които се различават само в радиални разрези. Годишните кръгове са ясно видими, вълнообразни. Дървесината е тежка, твърда и силна с красива текстура и различни цветове. Добре се обработва и полира. Той е устойчив на деформации и пукнатини.

Паркетът от орех се отличава с това, че може да се използва дълго време при експлоатацията си. Дървеният паркет от орех има забележителна приятна миризма, както и красиви природни рисунки. Дървеният паркет от орех има различни нюанси на кафявото. Покритието от цветовете перфектно се вписват във всеки интериор. Благородният дизайн и високата надеждност на този материал прави атрактивен вашия вътрешен интериор. Повърхността му се обработва с лак или масло, като по този начин се избягват различните механични повреди.