Венецианска мазилка, самонивелираща се замазка, боядисване на стени

Ефектът на мазилката се получава при нанасянето на втория продукт в серията – самата декоративна мазилка.Боядисване на стени

Боядисване на стени

Дълбоко проникващия грунд е продукт с универсално приложение.

Слоят нанасен грунд подобрява сцеплението на боята с основата и след изсъхване на интериорната боя се получава цялостно заздравено покритие.

Боята се нанася лесно с мече, не се стича и има отлична покриваемост.

Стена от газобетон

Стена от газобетон

Преди да се започне със зидането на газобетонните блокчета, върху основата се полага пласт пясъчноциментов разтвор. След това се приготвя и специалния лепилен разтвор за свързване на блокчета от газобетон.

Лепилото се разбърква в съд с определеното количество вода до получаване на хомогенна, мека и пластична смес.  Разтворът се нанася с гребен-шпакла на тънък слой върху суха основа.

На следващите редове зидането продължава по същия начин, като при необходимост евентуалните неравности се отстраняват с помощта на шлайфдъска или ренде за газобетон.

Рязането на газобетонните блокчета се извършва лесно и бързо с помощта на трион за газобетон и тристранен прав ъгъл.

Превръзките в зидарията от газобетон се правят по традиционен начин, чрез разместване на блокчетата. Разминаването на вертикалните фуги между блокчетата при осъществяване на зидарска превръзка не трябва да бъде по-малко от 10 cm. Желателно е с използването на подходящи парчета да се осигури разминаване от 30 cm, т.е. вертикалните фуги от един ред да попадат в средата на блокчетата от предишния ред.

Тънкослойното нанасяне на лепилния разтвор определя и дебелината на фугата, която е между между 1 и 3 mm. При външна зидария, тънкият слой лепило не създава така наречените термомостове в стената и тя има равномерна топлоизолационна способност по цялата си площ.

При нанасяне на гипсовата мазилка върху силно порьозни основи, каквато е стената, изградена от газобетонни блокчета, грундирането предварително с грунд за попиващи основи е задължително.

Сместа става гладка и мазна. Нанася се с мистрия по повърхността на стената. Гипсовите мазилки са силно лепливи. Поради тази причина прилепват добре върху всички стандартни строителни материали – газобетон, бетон, тухли.

Самонивелираща се замазка

Самонивелираща се замазка

Ако в основата има пукнатини или по-големи неравности, то те трябва предварително да се запълнят. Дълбокопроникващият грунд е с универсално приложение – той импрегнира и заздравява основата. Грапавият филм, който създава улеснява адхезията между базовия и горния слой.

Грундът е готов за употреба и не се разрежда с вода или други материали. При силно попиващи основи се нанася и втори слой.

Преди да се излее на пода, сместа трябва да е идеално хомогенизирана, мека и пластична.

След приготвянето разтворът се излива на тънки ивици. Задължително се оставят фуги между две съседни помещения и около стените. С иглен валяк с движение в различни посоки сместа се разстила на пода.

Саморазливната смес е предназначена за прецизно изравняване и заздравяване на цименто-пясъчни замазки. Създава идеална основа за крайни покрития: паркет, ламинат, теракота, мокет, балатум и други. Със своята отлична разливаемост, материалът постига идеална хоризонтална повърхнина. Дебелината на слоя е от 1 до 5 милиметра.

Самонивелиращата се замазка улеснява полагането на финалните покрития и удължава техния живот.

След полагането на замазката трябва да се осигури необходимата температура на помещението от 8 до 20 градуса и да се избегне прекия достъп на слънчеви лъчи и въздушни течения. Така материалът изсъхва равномерно и не са напуква.

Измазване на таван с гипсова мазилка

Измазване на таван с гипсова мазилка

След отстраняването на старата мазилка стои въпросът как най-бързо и лесно да се измаже тавана, чията основа вече е ботоновата плоча.

Грундът за непопиващи основи е предназначен не толкова за изравняване на попиваемостта на основата, защото тя не е много голяма, а по-скоро за усилване на сцеплението между материалите.

Затова и съставките на грундовете с различно предназначение са различни.

След изсъхването на грунда може да се започне с нанасянето на мазилката.

Сухата смес се изсипва в съд с вода, като не се разбърква веднага , а се изчаква няколко минути гипсовата смес да поеме водата. Така хомогенизирането на сместа е по-лесно.

Сместа се нанася върху тавана с отсечени движения. Дългото отворено време на сместа позволява работа на по-големи площи. Независимо от големината на площта, гипсът е материал който позволява такава обработка, че не си личат местата на прекъсване на работа.

След нанасяне мазилката се разстила на равномерен слой по тавана със специален мастар. Когато пространството е малко и няма достатъчно място за работа с мастара, може да се използва и голяма шпакла.

Гипсовата мазилка позволява създаване на слой с дебелината между 7 и 50 мм.

Следващия етап е изглаждането на мазилката с добре изцедена мокра гъба. При този етап се извлича гипсовото мляко на повърхността и така се улеснява шпакловането.

След леко стягане повърхността се шпаклова и й се придава желания вид – грапава или гладка, тя е готова за полагане на следващите финални покрития.

Шпакловане на гипскартон с готова шпакловъчна смес

Шпакловане на гипскартон с готова шпакловъчна смес

Производителите се стремят да предложат на пазара улесняващи работата материали като елиминират част от подготвителните работи. В случая си спестяваме бъркането на сухата шпакловъчна смес. Готовите смеси могат да бъдат използвани повторно след седмица, месец или повече. Докато сухите смеси, след разбъркване с вода не могат да бъдат съхранявани.

Фугите между отделните гипскартонени плоскости са шпакловани предварително като между двата слоя на шпакловъчната маса се слага стъклофазерна фугопокриваща лента.

Готовата шпакловъчната смес се използва за за тънкослойна предбояджийска подготовка на стари гипсови, варови или вароциментови мазилки, бетон, гипсови или газобетонни блокчета.

Тя създава равна и изключително гладка повърхност. Втвърдява се чрез съхнене, затова времето за работа е обусловено от температурата и влажността на въздуха. След изсъхване се шлайфа с фина шкурка.

Венецианска мазилка

Венецианска мазилка

Ефектът на мазилката се получава при нанасянето на втория продукт в серията – самата декоративна мазилка.

Инструментите, с които се работи са специално предназначени за нанасяне на такъв тип мазилка. Те са трапецовидни и са в няколко размера. Първият слой се нанася равномерно по цялата повърхност с маламашка. Нанасянето му наподобява шпакловка. Слоят се изравнява.

Първият слой е основата за нанасяне на декоративния ефект. Съхне за около 10-12 часа в зависимост от условията на околната среда.


Вторият слой е този, който определя декоративното звучене на мазилката. Тук може да се развихри фантазията. Нанася се със шпакла и маламашка. Има много начини за нанасяне на втория слой.

Различните начини на нанасяне на втория слой придават различно звучене на крайното покритие.

При нанасянето на втория слой е важно спазването на една и съща техника по цялата повърхност. Колкото и безразборно да изглежда на пръв поглед нанасянето на мазките, то трябва да е равномерно и да следва една и съща посока на нанасяне. Така се постига общото хармонично звучене на мазилката.

След около 6 часа може да се нанесе и третият слой от мазилката. Нанася се с маламашка с диагонални движения.

Натискът при нанасянето на този слой е по-силен. С него се изравнява основата.

При това движение с натиск повърхността се полира с ръба на маламашката.

Това е завършващият изравняващ слой на венецианската мазилка. След изсъхване се получава мраморното звучене на повърхността.

Полиращата паста е защитен продукт, представляващ вакса с восъчно полимерен състав и добавки, улесняващи нанасянето. След нанасяне на ваксата върху мазилката повърхността става устойчива на миене. Продуктът е без мирис, нетоксичен, незапалим и е напълно безвреден за човека и околната среда. Нанася се минимум 4 дни след нанасянето на последния слой на мазилката с мека памучна кърпа, която се напоява в разтвора. Изцежда се и с плавни движения без натиск се нанася по цялата повърхност. Разтворът попива в основата след първото му нанасяне. За пълно запечатване е препоръчително нанасяне и на втори слой от полиращата паста.

Така основата става гладка и лъскава и може да се мие.

Лепене на плочки

Лепене на плочки

Системата за лепене на керамични покрития ще заздрави основата и ще повиши сцеплението й с лепилото. Дълбоко проникващият грунд се нанася с баданарка или мече върху основата. Той е изключително подходящ за порьозни и ронливи основи. Основите трябва да са чисти, сухи без мазнини и други замърсявания.

Грундът фиксира малките частици прах и така повишава адхезията между материалите. Когато се полагат плочки в коридори и антрета, които са подложени на по-интезивно натоварване, трябва да се осигури добро сцепление на лепилото с основата.

Лепилото се полага върху основата с назъбена маламашка. Предназначено е за лепене на фаянсови и теракотени плочи в сухи и влажни помещения. Отвореното време на продукта е около 15 минути. Нанасяйте сместа върху основата на не много големи площи. Оптималната температура за лепене на керамични плочки на закрито е между 5 и 30 градуса. При по-големи размери плочки е препоръчително намазването и на гърба на плочката за 100 процентова контактна повърхност. Естествено разходната норма на продукта зависи от големината на зъбите на маламашката, с която се работи и от големината на фугите.