Poxipol - двукомпонентно лепило, Wienerberger - зидане с тухлите Porotherm

Зидането с голямоформатните тухли Porother е бързо и лесно. Нивелирането се извършва през целия процес на зидането.Зидане на вътрешни и външни стени

Зидане на вътрешни и външни стени

При строежа на една сграда, независимо колко голяма е тя, след изграждането на стоманобетонната носеща конструкция следва иззиждането на стените – външни и вътрешни.
С нашата камера ние ще ви направим свидетели на Деня на зидаря, който нашите партнъори от Wienerberger организират, за да запознаят фирми и майстори с правилните практики за изграждане на стени с голямоформатни тухли с вертикални кухини.
Преди да се започне със зидането всичко трябва да е ясно – къде започват, докъде достигат, с какви тухли ще се зида.
Тухлите с вертикални кухини се произвеждат в модерния завод в град Луковит.

Система от керамични блокове с вертикални кухини

Система от керамични блокове с вертикални кухини

Системата от висококачествени керамични блокове с вертикални кухини се състои от няколко основни формата тухли, съобразени изцяло с начина, нормите и изискванията  за строеж в България.
За изграждането на външни неносещи стени се използват тухли 25 N+F. Както сами може да се досетите 25 е цифра, показваща дебелината на зида, който ще се получи при работа с тези тухли.

Рязане на керамичните блокове Porotherm

Рязане на керамичните блокове Porotherm

За рязане на блоковете се използва мокро режеща машина с подходящ по диаметър диск.
Многокамерността и вертикално разположените кухини позволяват прецизното рязане. Целостта на всяко от парчетата на тухлата се запазва. Запазват се и техните характеристики.
Това позволява свеждането на обектовите фири до нула и уползотворяването на почти всички парчета при зидарията, защото с парчето останало от от края на единия ред се започва следващият.

Шумоизолация

Шумоизолация

В съответствие с нормативните изисквания за шумоизолация между отделните жилища в една сграда, нашите партнъори са разработили и система, която не само удовлетворява тези изисквания, но и ги надвишава.
Вътрешните стени се изграждат с тухли с ширина 12 см. Когато тези стени са между две съседни жилища, за осигуряване на по-добра звукоизолация, те се изпълняват от два реда тухли  с един слой каменна вата между тях.
Качеството на обитаване се гарантира не само от топлоизолационните параметри на домовете, в които живеем, но и на шумозащита, здравословните условия и дълготрайността.
Вложенията в недвижими имоти  са много по-рентабилни ако жилището отговаря на критериите за устойчиво строителство, защото такъв имот поддържа високи цени във времето.

Еластични връзки

Еластични връзки

Съгласно нормите за земетръс на точно определено разстояние по височината на зида се полагат така наречените „еластични връзки”, които  укрепват тухления зид .
Армиращите връзки се полагат в разтвора между двата реда тухли. Препоръчително е разтворът да бъде само циментов, за да се избегне корозирането на армировката при контакт с варта от варо-циментовия разтвор, използван за тухлите.
Освен традиционните тухли 25 Ен плюс Еф, фирмата производител предложи на пазара и нова олекотена тухла със същия формат.

Приготвяне на лепилото Poxipol

Приготвяне на лепилото Poxipol

Сместа на Poxipol се подготвя, като се смесят в равни количества двата компонента на лепилото върху самопочистващата се подложка. В комплекта е включена и шпатула за разбъркване.
От двете туби се изтискват равни части върху  самопочистващата се подложка.
Двата компонента се разбъркват за около 1 минута до получаване на хомогенен цвят.
Веднага след това, с помощта на включената в комплекта пластмасова шпатула, лепилото Poxipol се нанася  върху повредения участък.
Мястото, където трябва да завият винтовете трябва да се запълни добре с сместа.

Разтвор за зидане

Разтвор за зидане

При зидане се използват предписаните в проектната документация варо-циментови разтвори. Най-добре е да се използват заводските готови сухи смеси с гарантиран състав и качество, които се разбъркват на място с вода преди употреба.
Оптималната консистенция на разтвора се подбира така, че той да навлиза в кухините на тухлите от долния ред на дълбочина не повече от 0,5 cm. Тази дълбочина на проникване гарантира по-доброто сцепление между разтвора и тухлите, което осигурява по-голяма здравина на свързване между редовете.

Тухлите Porotherm на Wienerberger

Тухлите Porotherm на Wienerberger

За да отговори на потребностите на пазара, две години след началото на кризата в строителния сектор, компанията производител разработи решение с още по-добро съотношение цена-качество.
Новата тухла обединява част от предимствата на голямоформатните керамични блокове с вертикални кухини с ниското обемно тегло и атрактивната цена на традиционните тухли четворки на квадратен метър готов зид.
Именно с новия голямоформатен керамичен блок 25 Ен плюс Еф Лайт направихме и  демонстрацията в студиото в едно от предишните предавания.
Въпреки че изглеждат големи и тежки тези керамичните блокове са с порьозна структура и  тежат само 13 килограма.  Благодарение на порьозната си маса керамичните блокове имат сравнително ниско обемно тегло и се изпълняват в по-големи формати. Това прави работата с тях много по-бърза и технологична.
Въпреки че изглеждат големи и тежки, керамичните блокoве Porotherm са с порьозна структура и  кухинност около 45%. Благодарение на порьозната си маса тухлите имат сравнително ниско обемно тегло и се изпълняват в по-големи формати. Това прави работата с тях много по-бърза и технологична.  За по-голямо удобство при пренасяне и вдигане тухлите Porotherm имат специални отвори за палците на зидарите.

При разбъркването на фабрично произведената смес се получава строителен разтвор с точно определена консистенция. Той не пропада в кухините на тухлите, а при притискането на тухлата от горния ред, в кухините прониква разтвор толкова, колкото е необходимо за фиксирането на тухлите в зида.
Когато нашите майстори свършиха с работата резултата бе много ясен – три пъти повече иззидана площ, със едно и също количество разтрвор в полза на голямоформатните тухли с вертикални кухини.
Голямоформатните блокове 25 Ен плюс Еф са с размерите на 3 четворки. Перфектната им геометрия позволява по-бърза и прецизна работа, както и намаляване количеството на използваните разтвори за довършителни дейности, като мазилки и шпакловки.

Poxipol може да се шлайфа

Poxipol може да се шлайфа

Ако случайно, нанесеното лепило Poxipol е повече и то пречи на пантата да се прилепи към плоскостта с помощта на по-едра шкурка може да се отстрани част от втвърденото лепило.
След около 24 часа лепилото Poxipol придобива максималната си якост и вратичката може да бъде монтирана към шкафа.
Пантите са фиксирани с винтове във вече здрава основа. Така може да се радвате още дълго на вашия шкаф, гардероб или друга мебел.

Започване на зида

Започване на зида

След поставянето на първата тухла върху разтвора е необходимо много прецизно нивелиране както вертикално, така и хоризонтално. Майсторите знаят, че най-важна е първата тухла – както я подведеш, така ще ти върви целият зид.
В реда, блоковете се свързват един към друг благодарение на характерната за тях сглобка „нут и федер”. Тя не само улеснява работата на зидаря като „води” зидарията праволинейно, но прави зида по-плътен. Така се възпрепятства преминаване на въздух през вертикалната фуга и се придава устойчивост на зида без необходимостта от разтвор по вертикалните фуги.
Втората тухла се напасва по тази сглобка като се спуска максимално плътно по сглобката на първата, за да се избегне попадането на разтвор по вертикалната фуга и изкривяване на реда. Особено важно е първият ред да бъде максимално нивелиран както хоризонтално, така и вертикално, за да се избегнат неравности в следващите редове.

Poxipol запазва омаслените повърхности свободни

Poxipol запазва омаслените повърхности свободни

Винтовете се омасляват, за да се създаде слой, който да попречи на Poxipol да залепне за винта.
Намасленият винт се поставя и завива незабавно в сместа още докато не се е втвърдила. Така резбата му ще се копира идеално. За да определите по-точно мястото на винтовете поставете и пантата, там където трябва да бъде монтирана.
Щом лепилото се втвърди добре, винтовете могат да бъдат извадени.
Така вече имаме една отново здрава основа, в коята завитите винтове на пантата наистина ще държат.

Ремонт на ПДЧ плоскост с лепило Poxipol

Ремонт на ПДЧ плоскост с лепило Poxipol

Съвременните лепила често са единственото спасяващо средство, когато трябва да се възстанови счупен предмет или изгради липсваща част от него.
Двукомпонентните лепила на основа епоксидни смоли се характеризират с голяма здравина на слепване, съчетана с много кратко време на втвърдяване.
Много често имаме нужда от здраво и сигурно залепване на различни предмети свързани с нашия бит. Не винаги нещо което се счупи трябва непременно да бъде изхвърлено и заменено с ново.
Ето един конкретен случай. Вратичката на вашата секция е провиснала. Тя е изработена от така нареченото ПДЧ – или плочи от дървесни частици.
Поради своя състав, те не притежават голяма структурна устойчивост, влияят се неблагоприятно от влагата и с течение на  времето остаряват.

При по-стари шкафове или при прекомерно натоварване все някоя от пантите поддава.
Това често се дължи на изскубване на главата на изхвърлящата панта от вратата или измъкване на винтовете, с които нейната основа е фиксирана към страницата на шкафа.
Ние сме подготвили една мостра,  на която пантата се е отскубнала и гнездото на винтовете е разбито.
Те няма къде да се завият.
Понякога мебелите са фурнировани със скъп фурнир и той много трудно може да бъде намерен отново същия.
Първата мисъл е да се изхвърли цялата стара секция и да се купи нова.