Poxipol - ремонт на чук. Кухня и трапезария.

Poxipol -  идеалното лепило за издръжливи и сигурни съединения. Poxipol - ремонт на чук. Кухня и трапезария.Грундиране

Грундиране

Много важно за дълготрайният резултат при лепенето на плочки е основата да е чиста.
Почистете всички остатъци от гипс например, ако преди това сте шпакловали стената.
Почистените основи трябва да се обезпрашат и да се грундират с подходящ грунд
Грундът се нанася с баданарка по цялата повърхност. Той  има няколко основни предназначения:
- заздравява основата
- фиксира прахта
- уеднаквява попиваемостта
Също така, грундът осигурява здрава връзка между основата и лепилото за плочки.
Изсъхва за около 4 часа. Когато основата е много абсорбираща може да се наложи и повторно грундиране.

Санитарен силикон

Санитарен силикон

За още по-добра защита от замърсявания, в хоризонталната фуга между цокъла и пода, ще нанесем санитарен силикон. Благодарение на специална формула той  защитава тези участъци от развитие на плесен и мухъл.
   
В ъглите, където неминуемо остава влага след миенето на пода, е препоръчително поставянето на санитарен силикон.
Той е гъвкав, не се свива и не променя цвета си с течение на времето.
Нанася се плътно във фугата.

За да предпазите повърхностите от зацапване залепете хартиени ленти от двете страни на фугата. Втвърдения и изсъхнал силикон се почиства трудно.
Санитарният силикон не може да се боядисва, но се предлага в цвета на фугиращите смеси. Така може да изберете фугираща смес и силикон с един и същи цвят, съотвестващ на цвета на плочките.
След нанасяне, силиконът се напръсква със сапунена вода и се заглажда с подходящ инструмент.
Хартиената лента се отлепва веднага след заглаждането.

Лепене на плочки

Лепене на плочки

Изискванията към лепилата за плочки са много завишени. Те са подложени на сериозни натоварвания. Освен че трябва здраво да залепят плочката към основата, те трябва да компенсират евентуални температурни разширения и да поемат тежестите които се полагат върху плочките – хора, мебели и т.н. Затова използването на гъвкави лепила е препоръчително при лепене на керамични покрития.     

Плочите от гранитогрес са предпочитани най-вече поради по-голямата им здравина и износоустойчивост. Имат еднородна структура и цвят по цялата си дебелина. Затова дори да се надраска, драскотината на повърхността почти не личи.
Лепилото за гранитогрес е със завишени характеристики. Следете дали на опаковките с циментово лепило е отбелязано, че то е подходящо за лепене на гранитогрес.
Препоръчително е нанасянето не повече от 1 кв. метър. Така майсторът има достатъчно време да положи плочите и да нанесе корекции ако е необходимо. Но площта за нанасяне на лепилния слой  всеки може сам да си я изчисли в зависимост от бързината на работа и отвореното време на продукта.

Преходът между настилките в кухнята и трапезарията ще бъде в овална форма. Така границата между двете помещения няма да изглежда толкова рязка. Овалната форма визуално ще осигури плавен преход от едната настилка към другата.
След като лепилото се втвърди и върху плочките може да се стъпва се залепва и цокъла – за целта ние използваме нарязани парчета с широчина от 7 см. Тази широчина е достатъчна за да предпази стената и ъгъла от мокрене при миене.

Poxipol

Poxipol

Поради остаряването на дървото и продължителната работа, между дървената дръжка и металната глава на инструмента се получава луфт.
Сигурно ви се е случвало, когато замахнете, за да заковете някой пирон, главата на чука да изхвръкне. Това е доста опасно и затова ви препоръчвам да се погрижите за уплътняването на дървената дръжка преди да се случи нещо неприятно.

Аз ви предлагам в такива случаи да се доверите отново  на двукомпонентното епоксидно лепило Poxipol.
Двукомпонентните лепила Poxipol на основа епоксидни смоли се характеризират с голяма здравина на слепване, съчетана с много кратко време на втвърдяване.  Poxipol е подходящо за лепене на широк диапазон от материали: метали и техните сплави, стъкло и стъкловлакнести материали, фаянс и керамика, мрамор, камък, бетон, дърво.   

Монтаж на прозорец

Монтаж на прозорец

Ако сте решили, да имате външни и вътрешни подпрозоречни дъски, добре е да го заявите още при поръчването на дограмата. Така фирмата ще съобрази изработката на дограмата и нейните размери с вашето желание. Разбира се наличието на допълнителен елемент се отразява на цената.
Възможен е и монтаж на подпрозоречна дъска и след монтажа на прозореца, стига да има достатъчно разстояние, където тя да се побере. Понякога се налага допълнително да се осигури място за монтажа на дъската, което за неудоволствие на собственика на жилището е свързано с къртене под прозореца.
За монтажа на подпрозоречните дъски в завода или намясто, се монтира допълнителен профил, за който се захваща самата дъска.
Той е специално разработен за различни ширини на дъската и се различава по своя профил за монтаж на вътрешната и за външната дъска. При производството на дограмата трябва да се има предвид и широчината на този профил за да не се налага допълнително разбиване на зида.

Както при всяка друга работа и при монтажа на прозореца, извършването на подготвителните работи е много важно. Преди да се фиксира прозореца, той трябва идеално да се нивелира. При недобре нивелиран прозорец механизмите и обковът не биха могли да работят нормално и това би могло да доведе до бързо износване и деформиране на дограмата.

Монтажната дебелина на шест камерния профил е 74 мм. Тази дебелина позволява монтаж на дву- или три пластов стъклопакет. Всъщност дебелината и броя на стъклата в стъклопакета играят най-голяма роля за добрата шумоизолация.
Препоръчително е при подмяна на дограма за по-добра защита на зида отвън и отвътре да се монтират и подпрозоречни дъски.  Те се изработват в цвета на дограмата. Така се осигурява естетически завършен види и на цялата фасада.

Вътрешната подпрозоречна дъска е изработена от PVC. Външната подпрозоречна дъска е подложена на екстремните атмосферни влияния и затова е изработена от алуминий. Тя се защраква към специалния профил само с едно движение.

Фугиране

Фугиране

За фугирането на плочките в кухнята ще използваме гъвкава аквастатична фугираща смес със специална формула, която предпазва фугите от образуване на плесен и мухъл. Благодарение на хидрофобният ефект водните капки не попиват в структурата на фугата. Така се предотвратява развитието на микроорганизми и фугите остават чисти.
Добре почистените фуги  между плочките се навлажняват преди нанасянето на сместа, за по добро сцепление между материалите.
Използва се гумирана маламашка за по-равномерно разпределение навътре във фугите.

Отделете достатъчно внимание на фугирането на плочките, защото фугата е преградата на влагата към основата. Ако използвате аквастатична фуга може да сте сигурни, че влагата няма да проникне под плочките и няма да има опастност от образуване на плесени и мухъл под тях.

Poxipol - ремонт на чук

Poxipol - ремонт на чук

Когато дървената дръжка не задържа вече металната глава на чука трябва да се уплътни луфта между метала и дървото.

Първото нещо, което сигурно ви хрумва е да забиете няколко пирона в дръжката. Така тя се разширява, но решението е временно. Не след дълго имате отново същия проблем и една разбита в долния край дръжка.
Нека ви покажа по-интелигентното решение.

Poxipol - разбъркване на лепилото

Poxipol - разбъркване на лепилото


Изтискваме равни количества от двете туби Poxipol върху подложката, която е приложена в комплекта.
За смесването на двата компонента използвайте шпатулата, която е приложена в комплекта.
Разбъркваме около минута докато се получи еднороден цвят на сместа. Така двата компонента на Poxipol са смесени идеално и ракцията за втвърдяване е започнала.

Ламиниран паркет

Ламиниран паркет

Преди да монтираме ламинирания паркет, върху основата ще положим подложка с дебелина 2 мм. При монтаж на ламинат върху мокет бихте могли да спестите поставянето на подложка, но във всички останали случаи тя е задължителна.
 
От всички страни между стената и паркета се оставя работна фуга с ширина от 8 до 15 мм, която осигурява т.н. дишане на настилката.
Правило е отделните паркетини да бъдат монтирани перпендикулярно на прозореца. Така светлината пада успоредно на сглобките и те не си личат.
Поставянето на ламината не изисква сериозна предварителна подготовка или умения. Единственото условие, което трябва да спазите и което е от значение за трайността на вашия ламиниран  паркет е  повърхността върху която го поставяте да бъде РАВНА, ТВЪРДА И СУХА.

Лесният монтаж се гарантира от клик системата, която позволява захващане на отделните ламели при минимални усилия, без помощни инструменти и без употреба на лепило. Резултатът е равна и гладка повърхност с отлично съединени отделни плоскости.
Използваните ламинираните плоскости са обработени със специално фино покритие, което намалява шума и външните вибрации до 50%. Влагоустойчивостта на ламината се обезпечава от допълнителната трайна защита срещу влага.
Первазите ще монтираме с монтажно лепило.
На пазара може да намерите различни видове, цветове и размери первази – от масивно дърво, пластмасови или от ЕмДиЕф с височина от 42 до 70 мм. Цветът на перваза трябва да отговаря на цвета на ламинирания паркет.

Poxipol - лепене

Poxipol - лепене

Със шпатулата лепилото Poxipol се нанася върху двете почистени и обезпрашени повърхности –от вътрешната стена на металната глава и около дървената дръжка.
След това се вкарва дръжката в главата.
Излишното лепило Poxipol, което излиза, се приглажда и оформя с мокър пръст към дървената дръжка още докато лепилото е още меко.
След 10 минути лепилото Poxipol вече се е втвърдило. За достигане на максимална якост и за по-голяма сигурност изчакайте 24 часа преди да започнете работа с инструмента.
Така с Poxipol може да уплътните и дръжката на правата лопата, с която копаете градината. Вече няма да имате проблеми с изваждането на дръжката от металната част на лопатата – бързо, лесно, здраво и дълготрайно.

Poxipol - подготовка

Poxipol - подготовка

Дръжката се изважда от металната глава и повърхностите на двете части се почистват старателно.
Металната глава на чука се почиства с парцал напоен със спирт. Така се премахват всички мазни петна и прах от вътрешността на главата.

Дръжката първо се почиства със шкурка.
След това, за да се увеличи контакната повърхност между метала и дървото, с нож или трион се правят няколко плитки диагонални сряза.
След това отново се почиства прахта.

Poxipol

Poxipol

POXIPOL 10 минути Металик e двукомпонентно силно и устойчиво лепило, което се прилага като паста и се втвърдява като метал само за 10 минути.
То не се свива, не се разширява и не се деформира.

С него се работи лесно и чисто.
Изтискайте равни части от всеки компонент върху приложената самопочистваща се подложка и ги смесете за около една минута със шпатулата, до получаването на  хомогенен цвят.

След това нанесете сместа и върху повърхностите за лепене. Само след 10 минути частите  ще са залепени здраво и надежно.

Poxipol 10 минути Металик достига своята максимална устойчивост при стайна температура и издържа до 120 градуса.

Дръжката на вашия чук или лопата изисква сигурно фиксиране. Затова ви предлагаме Poxipol 10 минути Металик – лесна работа с перфектен краен резултат.

Poxipol -  идеалното лепило за издръжливи и сигурни съединения.

Боядисване

Боядисване

Важно е преди започване на процеса на боядисване да прочетете инструкциите на производителя Така ще сте сигурни че сте подготвили правилно боята за употреба.
В повечето случаи  цветът се избира по каталог и вие получавате готовата оцветена боя. Така производителите гарантират че всеки път ще получавате боя с еднакъв цвят.
С помощта на подбрани чрез компютърна програма добавки тониращият автомат прецизно дозира необходимите количества оцветители. След това боята и оцветяващите съставки се разбъркват добре с вибрациона машина до получаването на абсолютно хомогенна смес.

Добрата подготовка на основата е предпоставка за по-бързо и икономично боядисване на стените. Еднаквата попиваемост на стените пък осигурява равномерност на покритието само след две ръце нанасяне на боята.

Отмина времето, когато в магазините можеше да се намери само бял латекс и беше предизвикателство за майсторите оцветяването на боята и най-вече постигането на същия цвят, ако не дай си боже забърканото количество не достигне за довършването на някоя от стените.
Четките са едни от най-често използваните инструменти за нанасяне на бои. Ако се използват по подходящ начин, качествените четки издържат години.  Равномерното покритие зависи от косъма на четката. Преди да купувате се убедете, че влакната са конусовидни, т.е. с по-широка основа, изтъняващи по дължината и с остър връх. Това осигурява необходимата гъвкавост.

Важна е и дължината на косъма. Късите влакна не задържат добре боята и са склонни да оставят следи по покритието. Четките с дълъг косъм не създават такива проблеми и са за предпочитане, особено ако ще нанасяте лаково покритие или гланцова боя.
Валяците са предпочитани в случаите, когато трябва да се покрие по-голяма площ, или когато е необходимо нанасяне на по-дебел пласт покритие. Те използват повече боя в сравнение с четките, но боядисването на тавани и стени става по-бързо и изисква по-малко усилия.