Как да изравним различни нива на пода

Монтажът на сухия под е наистина изключително лесен и бърз. Може да бъде изпълнен с различни материали – с екструдиран полистирен, с твърда каменна вата или с керамзит. Днес ще ви покажем варианта с полистирен. Грундиране

Грундиране

След като сте се уверили, че основите са здрави, сухи, обезмаслени и обезпрашени може да грундирате с дълбоко проникващ грунд.
Дълбоко проникващият грунд се произвежда на база синтетични смоли. Не съдържа разтворители и може да се използва както на закрито, така и на открито. След грундиране, основите остават заздравени, с намалена попиваемост, всички малки частици от прах са фиксирани а след като повърхността изсъхне след около 4 часа – и устойчиви на надраскване.

Хидроизолиране с кристализиращ разтвор

Хидроизолиране с кристализиращ разтвор

Когато е невъзможен друг начин за справяне с влагата може да опитате и този – хидроизолиране на основата с кристализиращ разтвор. 
Хидроизолационна смес се изсипва в съд със студена вода и се разбърква с електрически миксер до получаване на хомогенна смес.
Преди нанасянето върху основата, хидроизолационният разтвор се нанася в ъглите, там където се съединяват стените и пода. Той е напълно съвместим с гъвкавата хидроизолираща лента, която сме ви показвали при хидроизолация на бани. След обилното намазване на съединителните фуги, лентата се поставя и се замазва с още един слой от хидроизолацията.

Първият слой на сместа се нанася с четка. Разтворът прониква в капилярната структура на бетона, където постепенно формира кристали при контакта с водата. С течение на времето, процесът на образуване на кристали води до цялостно запълване на капилярите в основата, което преустановява преноса на вода в бетона и в двете посоки.
Използва се за хидроизолиране на бетон и армиран бетон, зидарии със запълнени фуги и минерални мазилки.
Хидроизолацията действа по два начина: първо образува водонепропусклив слой върху повърхността на основата и второ – формира кристали в порите и на основата.
С течение на времето, процесът на образуване на кристали води до цялостно запълване на капилярите в основата, което преустановява преноса на вода в бетона и в двете посоки.


След кaто първият слой се е втвърдил, но е все още леко влажен, се нанася и втори. 
Много е важно, след нанасянето, хидроизолацията да се предпазва от бързо изсъхване. Дори се препоръчва в продължение на 24 часа тя да се запази влажна, чрез пулверизация на вода, например.

Шпакловки

Шпакловки

Шпакловките са предназначени за окончателно изравняване на стените. Съвременните шпакловки представляват сухи смеси, които се разбъркват във вода, или готов за използване пастообразен материал. Делят се на изравняващи и финишни.

Преди да се започне шпакловането повърхността трябва да се грундира с дълбокопроникващ грунд.
Ако имате стара ронлива стена, преди грундирането трябва да се отстранят всички нездрави участъци, да се запълнят с подходящ матеиал и след като той изсъхне да се грундира цялата стена .
Трябва да се отбележи, че порестите повърхности имат по-голяма попиваща способност и съответно разходът на материал се увеличава.
След изсъхването на първата ръка грунд, ако е необходимо се нанася и втори слой.
Като резултат основата трябва да е заздравена и обезпрашена. Така се осигурява добро сцепление между двата материала. А намалената й попиваемост осигурява пестене на материал и предпазва шпакловката от бързо изсъхване и последващо напукване.

Гипсовите шпакловки са предназначени за използване назакрито, поради влагопоглъщата им способност. Те запълват неравности от 1 до 10 mm. Използват се за изравняване на стените преди нанасяне на финишната шпкловка.

Гипсовите шпакловки се използват само в сухи помещения. Те се отличават с висока пластичност и белота. Съставите на основата на гипс днес са много разпространени. Бързо изсъхват и гарантират удобно нанасяне и лесно шлифоване.
Обогатени са с полимери, които осигуравят по-добра лепливост на материала към основата, еластичност, водоустойчивост и лесна обработка. Повишават трайността на нанесения слой.
Гладкостта на нанесения слой зависи от големината на гранулите в сухата смес. Съвременните висококачествените състави се характеризират с малко сечение на гранулите и осигуравят гладка основа, която дори може да бъде оставена като финално покритие.
За изравняващите шпакловки диаметърът на частиците е около 0.6 мм, а за финишните – 0.1 мм. Това дава възможност повърхността на стените и таваните да стане идеално равна и гладка. Освен това в състава на шпакловките са добавени редица химични вещества, които повишават тяхната устойчивост и обезпечават равномерното изсъхване на сместа.

Шпакловъчните смеси се подготвят за нанасяне по инструкциите на производителя  непосредствено преди работа и са годни за приложение в определен период от време. Този показател е специфичен и зависи от състава на материала.
Шпакловката е наложителна, особено ако стената ще се боядисва, или ако върху нея ще се лепят тапети.
Финишните шпакловки се нанасят на много тънък слой – до 2 мм. Те създават идеално гладка повърхност.
Това, което е характерно за циментовите шпакловки е че с времето те стават все по-здрави и след около 1 месец придобиват своята окончателна якост.

Много важно условие за добрия резултат при шпакловането е използването на чисти инструменти. Всяко замърсяване затруднява работата и прави невъзможно постигането на качествен резултат.
Не пренебрегвайте състоянието на инструментите, когато се подготвяте за нансяне на шпакловки, каквоито и да са те.
За да не се получават нежелателни ефекти, е добре довършителните работи да се извършват по предварително изготвен проект, в който са заложени вида и марката на материалите, както и последователността и технологията на операциите от снемането на старото покритие до завършването на финишния слой. Разходите зависят от състоянието на стените и изискванията на клиента. При стандартна работа разходните норми на материала, указани от производителя, съответстват на действителните.

Гипсфазерни плоскости

Гипсфазерни плоскости

Гипсфазерните плоскости се състоят от висококачествен гипс и целулозни армиращи влакна.

Краищата им са обработени допълнително за по-лесен и стабилен монтаж.

Фалцът на първите плоскости, които се монтират до стената, трябва да бъде изрязан. Така плоскостите се опират плътно с цялата си ширина и не се образува луфт между стената и плоскостта.
Специалното лепило за гипсфазерни подове се нанася по дължината на целия фалц и се поставя следващата плоча. Веднага след поствянето й тя се фиксира с рапидни винтове.

Вторият ред се започва с половин плоча, така че да се осигури разминаване на фугите между отделните редове гипсфазерни плочи.
Размерът на плочите е 900 на 600 мм. Това е един оптимален размер за работа.
Реденето на гипсфазерните плочи малко наподобява реденето на паркет – разминаване на фугите на различните редове, използване на остатъка от последното парче от реда за първо на другия ред и така нататък.
След като се втвърди, лепилото, което е над плоскостите трябва да се почисти. 

Възможността в рамките само на 24 часа да се направи нова стабилна и равна подова настилка, вместо да се излива бетонов разтвор с всичките му главоболия и близо едномесечно изчакване след това, е огромно улеснение. При ремонт на стари къщи с гредоред и дюшеме методът „сухо строителство“ е без алтернатива.

Фугиране

Фугиране

Фугиращите смеси са сухи и се продават в различни разфасовки. Разбъркват се  до получаване на хомогенна смес. При цветни фуги, продължителното им разбъркване осигурява и хомогенизиране на цвета. Защото фугите имат и много важна декоративна функция.
Фугиращата смес се нанася по цялата повърхност на плочките като се използва класическата техника за запълване и заглаждане.
Ако фугите са с еднаква дълбочина, фугиращата смес ще изсъхне равномерно и ще бъде с еднакъв цвят навсякъде.
Прясно фугираните плочки се забърсват с влажна гъба. Така се отнема излишната смес и фугите се заглаждат.
Ако фугите са изсъхнали повече отколкото трябва, то тогава вие ще бъдете принудени да използвате повече вода при оформянето на фугите. Това би могло да доведе до промяна на цвета на фугиращата смес, тъй като водата първо ще попие във фугата а след това, при изпаряването си ще извлече солите от основата и след като изсъхне фугата ще побелее. Затова при по-топло време оформяте фугите на части.
С мек и сух парцал се почиства и последния слой, останал по повърхността на плочките. Едва след около седмица може да използвате препарати за почистването им.
Фугата поема евентуалните деформации на основата и така предпазва плочките от напукване. Добре запълнената фуга предпазва и от проникване на влага под самите плочки.

Боядисване

Боядисване

Изборът на интериорна боя е в зависимост от предназначението на помещението и вашите предпочитания. Може да го направите по каталог в реномираните магазини. Компютърна програма контролира дозирането на различните оцветители за точно получаване на избрания цвят.

Грундирането на стените е задължително преди нанасянето на боята. Така се осигурява заздравена основа с намалена попиваемост, което води до икономия на материал.

Боята се нанася с помощта на четка в ъглите и мече по стените. За равномерното й нанасяне се препоръчва използването на мече с къс косъм. Боята не трябва да се разрежда с вода.
С един не много скъп инструмент може да отсечете ъглите при смяна на цвета на боята.
Ъгълът за отсичане с епритиска към стената и с бързи и равномерни движения на четката повърхността се покрива с боя. Боята не трябва да тече от четката.

За добро и равномерно покритие е необходимо нанасянето на поне две ръце.
Покриваемостта на боята зависи от количеството сухо вещество в нея. Колкото повече сухо вещество има в изграната от вас боя, толкова по-бързо и ефективно ще постигнете желания краен резултат.

Преди да се започне с нанасянето на втория слой първият трябва да изсъхне, а това зависи не само от боята но и от атмосферните условия.

Монтаж на ламиниран паркет

Монтаж на ламиниран паркет

Спазвайки правилната последователност на работата следва монтажа на паркета.
Всички паркети, които се монтират без лепене изискват полагане на шумоизолираща подложка. Тя се разстила по цялата повърност на пода. Отделните ленти може да се залепят с хартиена лента.
Напречните фуги между отделните ламели се избягват като частта от последното парче от единия ред се поставя като първо на следващия. Препоръчително е първото парче да е по-голямо от 20 – 25 сантиметра.

Подложката, която се поставя под ламинирания паркет може да бъде с различна дебелина. Тя осигурява известна шумо- и термо изолация на пода.
От всички страни между стената и паркета се оставя работна фуга с ширина от 8 до 15 мм, която осигурява т.н. дишане на настилката.
Сглобяването на отделните плоскости една в друга трябва да бъде под 45 градуса.
Както при всяка подова настилка, така и при ламинираната е важно да се отчете натовареността на помещението и определи подходящия клас на износоустойчивост. Правилно избраният клас гарантира по-дълъг живот на настилката и комфортната и експлоатация. Класът на ламината е отбелязан на опаковката.

Едва след монтирането на паркета се изрязва излишната  част от ватата, която сложихме покрай стените преди да монтираме сухия под. Ватата предпазва от разпространение ударния шум по конструкционните елементи на сградата.

Врати

Врати

Вратите в нашия дом не са само средство за преход между помещенията, а плод на сериозни дизайнерски решения, елемент, на който се подчиняват цялата композиция на вътрешното пространство и определя дори стила на обзавеждането.

Стандартите за врати са различни, така че посъветвайте се с консултантите в магазина преди да закупите или поръчате врата.  Те се монтират, когато всичко вече е готово – и стените и пода и ще бъде жалко да се разбива отново.
Касата на вратата се поставя в предварително подготвения отвор на стената  и се застопорява с помощта на монтажни клинчета. Проверява се  вертикалноста на страните на касата и хоризонталността на горната греда.
Фиксирането на касата става само с монтажна полиуретанова пяна, която най-напред се нанася в областта на дистанционните елементи.
Изборът на интериорни или входни врати не само избор на една плоскост. Трябва да се помисли и за касата, прага, пантите, бравата и др. Когато поръчвате врата, тя трябва да е съобразена с отвора или ако имате възможност – направете отвора, съобразно вратата.

Первазите на паркета се лепят след като вратата и первазните й рамки са монтирани.
Ако стената е крива лепилото трябва да се нанесе по цялата дължина на перваза. Но при права стена е достатъчно захващането на перваза през определено разстояние и затова лепилото може да се нанесе на няколко топки. При притискането первазната летва залепва здраво към стената. Само при кривини е необходимо по-дълго й притискане към стената.

Подготовка на основата

Подготовка на основата

Ние по план продължаваме с лепенето на плочите от гранитогрес в коридора. На пръв поглед лепенето на плочки изглежда лесна и едва ли не рутинна работа.
Керамичното покритие се явява финално покритие и от голямо значение за добрия краен резултат е това, което е направено и остава под него..
Запечатването на някакъв проблем под плочките не означава, че той е решен, защото много бързо след завършването на строително ремонтните работи може да се наложи да разбивате плочките, защото избива влага, или на места плочките са отлепени, или започва цялостно отлепване на керамичната настилка.

Повърхностите трябва да са сухи и обезмаслени. Ако има влага – първо отстранете причината за появяването й и изчакайте основата да изсъхне.
Наличието на прах също би могло да окаже влияние върху сцеплението на материалите.

Сух под

Сух под

След изсъхването на хидроизолацията ще можем да извършим монтажа и на сухия под.
Следете внимателно, защото нашите майстори работят бързо.
Монтажът на сухия под е наистина изключително лесен и бърз. Може да бъде изпълнен с различни материали – с екструдиран полистирен, с твърда каменна вата или с керамзит. Днес ще ви покажем варианта с полистирен. 

Сухият под, се състои от няколко слоя.
Върху основата, която трябва да е достатъчно равна, се полагат плочите от твърд екструдиран полистирен.
Върху тях се полагат специалните гипсфазерни плочи, които се залепват и фиксират с винтове.
Върху така подредените и фиксирани плочи се полагат и финалните подови настилки - мокет, паркет, или керамични плочки.


Основата, върху която ще се изгражда сух под с полистиренови плочи трябва да е равна и нивелирана.

За да се избегне разпространението на ударен шум по строителните елементи, покрай цялата стена се поставят ивици каменна вата.

След това върху равния под се полагат платната екструдиран полистирен. Уникалният процес на производство и перфектната клетъчна структура, правят този материал различен от всички други изолационни материали.
Той е с високи якостни показатели и затова е идеално решение за подова изолация. Затворената клетъчна структура и пресованата повърхност на полистирена не позволява проникването на влага през плочите. Само 3% от обема на полистирена е твърдо вещество. Останалите 97% са газ.
Плочите за високоякостни приложения  с гладка повърхност се предлагат в различни дебелини – 30, 40, 50 и 100 мм, така че може да изберете подходящата дебелина плоча според вашите нужди.
Плочите от екстудиран полистирен са с отлични изолационни характеристики, много ниска водо и влаго абсорбция и висока механична устойчивост. Те имат изключително висока якост на натиск  с абсолютен стабилитет на размерите и хомогенна плътност на цялата маса. Съвместимостта им с всички обичайни строителни материали и лесната им обработка - рязане и полагане  прави работата с тях предпочитана от много майстори.

Специалните гипсфазерни плоскости за под са с широкоспектърно приложение от мазето до тавана, със стабилност и товароносимост, подходящи са за всякакви помещения. Те са универсална основа за различни подови покрития.

Лепене на плочки

Лепене на плочки

Лепилото за керамични покрития се разбърква в съд с вода.
След първоначалното разбъркване на сместа, както и при почти всички сухи строителни смеси, тя се нуждае от време за узряване. Гъвкавите лепила освен цимент съдържат различни добавки и синтетични смоли които се нуждаят от малко време, за да се активират след първоначалното разбъркване с водата. За различните марки и видове лепила това време е различно, но е задължително за да се достигнат максималните показатели на продукта.

Отвореното време на вече готовата смес е от съществено значение за доброто планиране на работата. След около 15-20 минути по повърхността на нанесения слой се образува повърхностна кора и лепенето става невъзможно.
Най-често в антрета и коридори, където има повишени изисквания за износоустойчивост на покритието, се полагат керамични плочи –теракота или гранитогрес. Гранитогресът е предпочитан най-вече поради по-голямата му здравина.
Плочите от гранитогрес са изключително твърди и износоустойчиви. Имат еднородна структура и цвят по цялата си дебелина. Затова дори да се надраскат, драскотината на повърхността почти не личи.
Лепилото за гранитогрес е със завишени характеристики. Следете дали на опаковките с циментово лепило е отбелязано, че то е подходящо за лепене на гранитогрес. За лепене на гранитогрес използвайте гъвкави лепила.
При строително ремонтните работи е много важно спазването на технологичното време за изсъхване на един материал, преди да се нанесе следващия слой или както е в нашия случай – преди да се фугират плочките. В зависимост от атмосферните условия времето за изсъхване на лепилото е различно, но преди да започнете да фугирате изчакайте поне 24 часа.