Отводняване на бани и нестандартни форми от гипскартон.

Разпределението на апатамента е много добро. С добре отделени дневна и нощна зона и обслужващи помещения – две бани с тоалетни към тях.Имаме една голяма дневна, в която трябва да обособим няколко зони – кухня, трапезария и кът с мека мебел.В началото на ремонта отделихме внимание на баните и по-специално на малката баня.Проект

Проект

Разпределението на апатамента е много добро. С добре отделени дневна и нощна зона и обслужващи помещения – две бани с тоалетни към тях.
Имаме една голяма дневна, в която трябва да обособим няколко зони – кухня, трапезария и кът с мека мебел.
В началото на ремонта отделихме внимание на баните и по-специално на малката баня.

При изготвянето на идейния проект и планирането на обзавеждането, тя се оказа наистина малка. Нямаше достатъчно място за душкабината и цялото друго обзавеждане.
Затова нашите архитекти предложиха едно преразпределение на пространсвото, определено за мокро помещение и малката бяна.

Наложи се да преместим стената между двете помещения и да заградим част от мокрото. Така осигурихме достатъчно място за една душкабина и отделно пространство за мивка и вградено толетно казанче.
Отделихме спалнята като отделно помещение като изградихме стена.

След това се заехме с подмяната на водопровода. За изпълнението на новия идеен проектза баните и кухнята се налагаше съществена промяна в пътя на тръбите. Затова и ние решихме ги подменим изцяло с нови. Доверихме се на иновативната английска система с тръби от полибутен. Повече за самата ситема може да разберете в сайта на предаването, където може да изгледате не само епизодите от този сезон, но и всички предавания от петте сезона.

Електроинсталацията също се нуждаеше от преработка, за да отгори изцяло на съвременните изисквания и разбира се да бъде съобразена с новия интериорен проект и разположението на основните електроуреди.

Хидроизолация

Хидроизолация

След инсталиране на водопровода нашите майстори изравниха и изправиха стените на двете бани.
За доброто изпълнение на проектите на баните е изключително важна предварителната подготовка на стените. За да може да се изпълни точно и проекта  е задължително да се осигурят прави ъгли, там където те са заложени в проекта.
Системите за лепене на плочки в мокри помещения включват няколко продукта с изключителна съвместимост помежду си.

Полагането на грунд преди нанасянето на хидроизолиращия слой осигурява обезпрашаването на основата и доброто сцепление между основата и хидроизолацията.
Съединителните фуги са местата през които най-често прониква водата. Хидроизолационните ленти, които се поставят в ъглите между стените и пода и по цялата височина на стените, защитават тези критични зони от напукване. Те се поставят преди цялостното хидроизолиране на стените.

Лентата се полага между два слоя от хидроизолацията. Първият слой спомага за доброто прилепване на лентата  към основата, която се притиска  старателно при полагането.
Хидроизолационната смес се използва за безшевно хидроизолиране на мокри помещения. Нанася се неразредена с валяк или с четка. Тя е готова за употреба и след нанасяне оставя гладка основа за лепене на плочки.
Предназначена е както за вътрешно така и за външно приложение, което я прави подходяща за хидроизолиране и на тераси и балкони.

Подът в мокрите помещения трябва да се хидроизолира изцяло. Независимо, както е нашия случай, че няма пряко мокрене. Еластичният слой хидроизолация предпазва основата от проникване на каквато и да е влага.
За още по-добра хидроизолация и сигурност се препоръчва полагането и на втори слой от хидроизолационния разтвор.

Основният проблем е свързан с проникването на влага под плочките, поради различни причини – наличие на пукнатини, използване на обикновена фугираща смес, лошо уплътняване около канали и тръби. Като резултат наблюдаваме образуването на плесен и мухъл по стените на съседни помещения и разрушаване на покритията по стени и тавани.
Но за комфорт в банята е необходимо  да е изпълнено още едно много важно условие – добро отводняване.

Шпакловане

Шпакловане

След изграждането на окачените тавани всички повърхности трабваше да бъдат шпакловани.
Гипскартонът се шпаклова на три ръце. Така се постига идеално гладка повърност за нанасяне на боята.
Всички фуги се шпакловат със стъклофазерна лента.
По всички ръбове се поставят специални пластмасови лайсни.

В останала част от жилището също всички тавани и стени шпакловахме и подготвихме за боядисване.
Стените тук са относително равни и не се ноложи нанансяне на мазилка.
Нова мазилка нанесохме само на стената на стаята, която изградихме, и след това шпакловахме.

Линейни сифони

Линейни сифони

За отводняването на душкабината, където се нуждаем от бързо оттичане на водата, ние избрахме линеен душ канал, който да поеме цялата вода по време на къпане.
Душкабината е повдигната едно стъпало, а целият наклон е към душканала, който монтирахме до стената.
Линейните душ-канали поставят графичен акцент в банята там, където е необходимо: по стената, успоредно на преградата в зоната на душа или в средата на помещението.
 
Стандартните дължини на душ-каналите от 700, 800, 900, 1000 или 1200 mm, както и вариантите по поръчка, дават свобода за проектиране без компромиси.

Фигура от гипскартон

Фигура от гипскартон

Гипскартонът се монтира върху конструкция от метални профили. Така той може да бъде направен на няколко нива. Това зависи от вашия избор и от големината на помещението, като зависимостта е правопропорционална – колкото по-голямо и високо  е помещението, толкова възможността за повече нива е по-голяма.
С окачения таван бихте могли да промените изцяло усещането на дома си. Те са хигиенични, плоскостите предлагат и вариант в който таванът да играе и шумоизолираща роля.

Освен окачения таван над кухнята и по цялата дължина на стените, над трапезарната маса в дневната също ще изградим една консттрукция. Формата й точно ще следва извивките на елипсовидната маса.
За целта снехме точно размерите на масата.
Без да изпадаме в сложни геометрически обяснения що е то елипса ще се опитаме с няколко думи да обясним как направихме очертанията на фигурата.

За фигурата имаме  две основни изисквания -  трябва да отговаря точно на размера на масата и да има едно скосяване в долната част, там където ще бъде монтиран и така наречение опънат таван. Всички, които имат идея за свойствата на гипскартона ще кажат, че това е невъзможно – хем да бъде извит по дъга, хем да бъде под наклон спрямо тавана.

След начертаването на елипсата, тя трябваше да бъде очертана и на тавана.
Кратко съвещание между момчетата и те се заеха с тази първа и много важна задача.
Естесвено тук идват на помощ знанията по геометрия – как се чертае елипса – двете фокусни разстояния, двата радиуса, чийто сбор винаги е един и същ.
И така пренесохме очертанията на фигурата на тавана.

Все по-често се прибягва до използването на системите за сухо строителство. Те дават много възможностиза развихряне на въображението на архитектите.
Предстенните обшивки, наприер, са единствения вариант за изправяне на стените в старите жилища, а не много рядко и в новите.

А окачените тавани се явяват като една от-най модерните технологии в съвременния ремонт. Главното достойнство на този тип тавани също се счита възможността за практически идеално изравняване на стария таван, чиято денивелация, особено при стари сгради, понякога е очевидна.
Освен това чрез използването на няколко нива на тавана зрително се увеличава обема на помещението.
Осветлението също може да бъде разпределено максимално ефективно чрез вграждане на множество лунички, които да дават една равномерна и приятна светлина.