Окачени тавани

При изграждането на окачен таван. с вградено в него осветление, е важно точно да се определи хоризонталното ниво и височината, на която ще бъдат монтирани гипскартонените плоскости.Окачени тавани

Окачени тавани

В миналото предаване ви показахме отново окаченият таван с елипсовидна форма, която нашите майстори направиха в един от обектите, където извършваме ремонтни дейности.
Мога да ви кажа, че отзивите за този таван бяха много добри.
Последваха въпроси как се прави, какви са възможностите, какви са последователностите при работа с гипскартон и конструкции от метални профили.

Затова днес сме решили да отделим внимание именно на окачените тавани. С примери от нашият опит ще се опитаме да отговорим на вашите въпроси.
Окачените тавани в различните помещения изпълняват не само декоративна функция. В зависимост от това какво е помещението и изработката им е различна. Днес няма да се занимаваме с окачените тавани в офисни помещения – ще разгледаме различните варианти при ремонт на жилища.

Ще започнем с последователността на работа, когато имаме да изпълним освен окачени тавани и предстенна обшивка.

Окачени тавани - монтаж

Окачени тавани - монтаж

При изграждането на окачен таван. с вградено в него осветление, е важно точно да се определи хоризонталното ниво и височината, на която ще бъдат монтирани гипскартонените плоскости.
Към тавана се монтират УДе металните профили, които очертават и размера на отвора над прозореца.

Нишата над прозореца ще бъде с ширина около 25-30 сантиметра. За нейтото оформяне е необходимо и захващането на вертикално парче гипскартон, наречено пола с необходимата широчина. То се захваща с рапидни винтове към металния профил.
Крепежните елементи, или така наречените директни окачвачи, се монтират към тавана през точно определено разстояние.

Максималното разстояние, на което може да се монтира гипскартонената плоскост от било от стената или тавана е 125 мм. Тази възможност,  която дават използваните дистанционери,  металните профили да се монтират на различно разстояние от стената , позволява и идеалното им нивелиране.
Металните профили се монтират към окачвачите, закрепени вече на тавана. За да се оформи нишата над прозореца, трябва да се предвиди и един профил на необходимото разстояние от около 25-30 см.

От голямо значение за добрия краен резултат е непрекъснатото нивелиране по време на работа.

След изграждането на  конструкцията от метални профили, гипскартонените плоскости се закрепват с рапидни винтове.
Контролът при производството на гипскартонените плоскости е непрекъснат. Техните строително-биологични качества осигуряват лесна и бърза работа и комфортен климат на обитаване.

Окачен таван - вградено осветление

Окачен таван - вградено осветление

Много често в нашето предаване сме ви обръщали внимание на предимствата на сухото строителсво. Сухото вътрешно строителство и преди всичко неговите превъзходни, строително биологически качества, могат да намалят значително общите строителни разходи. Гипскартонените плоскости се използват за изграждане на стенни и таванни облицовки върху конструкция от метални щендери, предстенни обшивки, преградни стени и окачени тавани.
При планирани едновременно предстенна обшивка и таван с вградено осветление, работата започва от изграждането на предстенната обшивка. Така при евентуални изкривени стени, биха могли се нанесат корекции и четирите ъгъла на стаята да станат идеално прави. Това е особено важно когато ще се изгражда таван с вградено осветление.
След изграждането на предстенната обшивка може да се продължи с окачения таван. При него е важно добре да се определи хоризонталното ниво и височината, на която ще бъдат монтирани гипскартонените плоскости.

С помощта на лазерен нивелир се определя хоризонтална линия на стената. След това с ролетка се измерва и се отбелязва точното  ниво, на което искаме да бъде монтиран висящия таван с вградено в него осветление.
Първо се монтират окачвачите или дистанционерите с дюбели към тавана. Профилите се монтират към тях с винтове.
Нивелирането е  задължително и тук, както и при изграждането на конструкцията за стената.
След това гипскартонените плоскости се закрепват с рапидни винтове. Гипсокартонът има много добри огнеупорни, звуко и топлоизолационни качества.

Окачените тавани са едно модерно съвременно решение, предлагащо много свобода и уникалност за всеки един дом Водени от стремежа си да избягваме рутината и да търсим нови решения, днес насочваме вашето внимание към изпълнението на декоративен ефект за скриване на корниза за пердето.
Това се прилага когато се използват пластмасови корнизи, които не можем дакажем че са грозни, но предложението, което ви правим е много по-добро решение.

Окачени тавани - осветление

Окачени тавани - осветление

За осветяването на окачените тавани могат да се използват лунички,  диодни ленти или други подходящи осветителни тела. Диодните ленти  осигуряват при необходимост много дискретна и приятна светлина в помещението.
Този таван в дневната и трапезарията обединява тези две отделни зони като преминава от едната към другата.

Изтичането по двете срещуположни стени е едно интересно решение, което визуално увеличава още повече обема на помещенията.
Той ще подчертае седалната група с меката мебел.

Тези тавани могат да бъдат допълнение и с други форми, които пропорционално и хармонично да обединяват помещенията.
Окачената конструкция от гипскартонени плоскости представлява модерно, бързо и елегантно решение за облицоване на тавани.

Окачени тавани - овална форма

Окачени тавани - овална форма

Окачената конструкция от гипскартонени плоскости представлява модерно, бързо и елегантно решение за облицоване на тавани.

Окаченият таван, който ще ви покажем сега има овална форма и затова преди да се закрепят профилите към тавана, те трябва да се зарежат. Така те ще  могат да се следват линията, която сме начертали на тавана и която очертава извивката на окачения таван
Както и при другите гипскартонени конструкции и тук носещите елементи са (UD)У-ДЕ и (CD)ЦЕ-ДЕ студеноогънати метални профили.
С ножица за ламарина или друг подходящ инструмент UD профилите, които ще трябва да се огънат така, че да следват овалните форми на окачения таван.

Профилите се фиксират със специални дюбели, следвайки линията на овала. Със помощта на рапидни винтове внимателно се огъва и захваща ивица гипскартон с ширина около 12 сантиметра. Тази неголяма широчина на лентата позволява плавното й огъване.
На еднаква височина по вътрешната страна на ивицата и на стените се захващат UD профили. Този, който се закрепва към гипскартона трябва да е нарязан, за да следва извивката.
Между него и профила на стената се монтират с рапидни винтове по-широките CD профили, върху които ще се захванат перфорираните гипскартонени плоскости.

Ние ще използваме перфорацията на плоскостите и за едно дизайнерско решение. Предварително е изведен и ток  за захранване на лампичките, които ще образуват звездно небе над леглото и ще внесат романтика в младежкат астая.

А как може да направите така нареченето звездното небе? Има различни начини. Ние ви предлагаме идея за бърз и лесен монтаж. Ще използваме готов комплект за звездно небе. Сега ще заложим кабелите за включването им към електрическта мрежа, а малко по-късно ще ви покажем и самия монтаж.

Перфорираните плоскости са идеални за подобряване на климата и намаляване на вредните вещества във въздуха в помещения, като разграждат най-често срещаните в дома миризливи и вредни вещества – цигарен дим, миризми от мокети, мебели, бои и почистващи средства.
Процесът на разграждане е в зависимост от концентарацията на веществата, покритието  на плоскостите, перфорацията и движението на въздуха.
След изграждането и обшиването на конструкцията, фугите останали при монтажа на плоскостите трябва да се запълнят. Оформянето на фугите и повърхностите на гипсовите плоскости са основни фактори за качеството на работата в сухото строителство.
Перфорираните гипскартонени плоскости не се шпакловат по традиционния начин, поради специфичната си повърхност. Фугата между двете плоскости се запълва със специална фугираща смес, която се нанaся с пистолет в самата фуга.

Отстрани дупките трябва да са защитени с лента, за да не бъдат запълнени при обработката на фугите.
След изсъхване, излишното количество се изстъргва и повърхността се шлифова с ситна шкурка.

По ръба на конструкцията се поставят ъглови PVC (пе ве це) профили.

За да се запазят перфорациите, се залепва предпазна хартиена лента. Така се улеснява шпакловането и дупките на плоскоските не се запълват с шпакловъчна смес.
След изсъхването на шпакловката тя се шлифова, за да се отстранят всякакви неравности.

В ъгъла, там където се съединяват двете стени, фугата се запълва с акрилен уплътнител. След изсъхване той запазва елестичността си и така предпазва от образуването на пукнатини между стената и тавана. Акрилният уплътнител  може да се боядисва и това го прави предпочитам материал за запълване на всякакви фуги и пукнатини.

Като резултат получаваме едно звезно небе, което създава една роматична атмосфера.

Окачени тавани - подпокривно пространство

Окачени тавани - подпокривно пространство

При изграждане на подпокривни пространства с дървена конструкция на покрива, директните окачвачи се фиксират върху ребрата на покрива.
ЦеДе профилите се закрепват хоризонтално към тях на разстояние от 60 см.
Следи се нивелирането и двете посоки – хоризонтално по дължината на всеки профил и вертикално между отделните профили за да се осигури разположение в една равнина и без усукване на гипскартонените плоскости.
5 сантиметровата вата се полага между металните профили. Двуслойното полагане на ватата елиминира и минималните термомостове, които биха могли да се получат при  дървената констукция на покрива. Така ватата покрива изцяло покривната конструкция и осигурява максимална изолация.

Върху ватата трябва да се монтира и следващия слой на изолацията на покрива. Паронепропускливото фолио се монтира  с цел да се предпази ватата от проникване на влага откъм помещението. Алуминиевият слой има и друга функция – служи като отражателен слой за топлината и тя се връща отново в помещението.
Алуминиевото фолио се закрепва хоризонтално към ребрата на покрива. Двата съседни слоя се залепват със специална алуминиева лента.
При изграждане на подпокривни пространства с дървена конструкция на покрива се препоръчва използването на пожароустойчив гипскартон. Той е обогатен със стъклофибърни нишки с различна дължина от 3 до 30 мм, които са негорим материал. Изпитанията доказват, че стъклофибърните нишки запазват по-дълго целостта на гиспкартонената плоскост под въздействие на пожар.

Облицовката на строителните елементи с пожароустойчиви строителни материали ограничава разпространението на възможния пожар. За по-лесно разпознаване, картонът на гипсовите плоскости е оцветен в червено и надписът на гърба вместо син е червен..
Плоскостите се монтират вертикално и към конструкцията от метални профили със стандартните рапидни винтове за гипскартон.
Гипскартонените плоскости се използват за изграждане на стени и облицовки. Липсата на строителна влага и бързия монтаж ги правят предпочитани за извършване на различни строително ремонтни работи.
Гипсът допринася за комфорта на обитаване чрез топлоизолация, звукоизолация, пожарозащита. Той регулира влажността на въздуха в затворени помещения, тъй като се състои от множество малки пори, които при наличие на влага във въздуха я поемат и при недостиг я отдават.

Гипсът е безупречен материал и от гледна точка на поносимостта му с човешкото тяло. Има същото PH като човешката кожа, няма миризма и е абсолютно безвреден. Накратко гипсът е  един екологичен, биологично безупречен материал.

Окачени тавани - шпакловане

Окачени тавани - шпакловане

лед като е готова конструкцията на таваните може да влезе бригадата шпакловчици.
Първата операция е по запълването на всички фуги между отделните гипскартонени плоскости. За да се предотвртаи напукването на материала между фугите, особено при нефабричните, е задължително вграждането на гласфазерна лента.

За стени, които ще се боядисват е необходимо още поне две ръце шпакловка, за да се постигне задоволителна гладкост.

До сега сме ви показвали неведнъж в предаването защитаването на външните ръбове с перфорирани алуминиеви профили.
Алуминиевите ъгли се фиксират върху гипскартонените плоскости и след това се шпакловат.
А сега ще ви покажем уникални кадри – шпакловане на кокили. Не ви трябват стълби, които да местите непрекъснато .

Удоволствие е да гледаш тези момчета, които работят с такава лекота и отработени движения.
Работата в екип е задължителна, когато се изисква качествен краен резултат. Всеки трябва да свърши работата си така, че да улесни максимално следващите след него.
За съжаление, много често се получава обратното и както се шегуват майсторите, едва ли не бояджията ще оправя работата на зидарите.
За да се уеднакви повърхността, е препоръчително върху още незасъхналия материал да се вгради и гласфазерна лента.
Алуминиевите ъгли придават завършеност на ръба.

За вътрешните ъгли сме ви препоръчвали хартиена лента, като по-гъвкава и по здрава.
Тя може да се положи по-бързо и по-лесно с техниката, която ви показваме. Със специално мече се нанася равномерно от материала по ъглите.
След това се поставя и сгънатата хартиена лента.
Отново със същото мече се нанася материал върху вече залепената лента.
След това се шпаклова за да се отстрани излишния материал.

При изработка на таваните  е много важно да се осигурят абсолютно прави ъгли. Особено при стъпаловидните, както е в случая който ви показваме. Може да използвате алуминиеви перфорирани профили или една нова система  - Утра Трим.
Монтира се с една единствена операция, без необходимост от допълнително покритие.

Окачени тавани - топлоизолация

Окачени тавани - топлоизолация

Декоративната функция на окачените тавани съвсем не е тяхната основна сила. В много случаи изграждането им е единственото решение за постигането на добра топлоизолация. Сега ще ви покажем изграждането на окачен таван в таванско помещение, където задачата е да се осигури максимална топлоизолация и пожарозащита.
При ремонт на покриви и подпокривни пространства трябва да се съблюдават  определени изисквания:

1. Ремонтът трябва да бъде направен с безопасни и негорими материали

2. Задължително е да се осигури добра термо- и звукоизолация

Материалът, който напълно отговаря на тези изисквания е каменната вата.

Каменната вата е идеалният материал за изолация на покриви. Плочите са абсолютно влаго и водонепропускливи в цялата си структура. Тя е негорима и притежава отлични звуко и термоизолационни свойства. Вички знаем, че дървото е добър изолатор, но топлинната му характеристика е 4 пъти по-лоша от тази на камената вата. Дървото в повечето случаи представлява 20% от покрива и този факт увеличава изискванията към дебелината на слоя термоизолация.

Дебелината на изолационния материал определя способността му да задържа топлината. Изолиращата му способност се изразява чрез така нареченият коефициент на топлопроводимомост – ЛАМБДА. С нарастване на изискванията към термоизолационните характеристики на сградите все по-често се дискутира стойността на този коефициент при определяне на материалите за работа.  Колкото по-малък е той, толкова материалът е с по-добри термоизолиращи характеристики.

Освен термо, каменната вата притежава и много добри звукоизолационни характеристики. Порестата структура и въздушните пространства намаляват разпространението на всякакъв шум. Осигуряването на добра звукоизолация е от особено значение за добрата почивка през нощта и спокойната работа през деня. Не всички материали, които осигуряват добра термоизолация притежават и добри звукоизолационни характеристики. Каменната вата с плътност на плочите между 50 и 70 килограма на кубичен метър са най-доброто решение за качествена звукоизолация.
Паропропускливостта на ватата позволява на сградата да диша. Така не влага, която е основната причина за образуване на мухъл, не се задържа във вътрешността.
Една друга много важна характеристика на каменната вата е нейната пожароустойчивост – или времето, което строителните елементи могат да издържат на температура, създадена от огън, без да понесат пагубни повреди и да продължат да изпълняват функциите си.

За да осигурим още по-добра термо и звукоизолация е необходимо да монтираме още един слой каменна вата с дебелина 5 см. За целата е необходимо да се изгради  скара от метални профили, върху които по късно ще фиксираме  гипскартонените плоскости.

Окачени тавани - шпакловане

Окачени тавани - шпакловане

За добрия външен вид от съществено заначение е професионалното шпакловане на тавана. За фугирането и шпакловането на гипскартонените плоскости се използва специална фугираща смес. Тя е разработена за фугиране и шпакловане на гипскартонени и гипсфазерни плоскости и осигурява идеална повърхност, без да се напукване при спазване на указанията за работа.

Фугите между отделните гипскартонени плоскости се шпакловат като между двата слоя на шпакловъчната маса се слага стъклофазерна фугопокриваща лента. 
Особено  внимание трябва да се отдели на ъглите между стената и новия таван. Те се шпакловат с хартиена фугопокриваща лента. Тя се поставя между два слоя шпакловъчен материал. Хартиената лента осигурява най-добрата връзка между  използваните материали. Вътрешните ъгли, шпакловани с хартиена лента не се спукват.

Външния ъгъл на нишата над прозореца се шпаклова с перфориран алуминиев профил, за да осигури идеално прав ъгъл.
След като материалът изсъхне повърхността се шлайфа и с маламашка се нанася и финишно покритие. След това таванът и стените се боядисват.
А сега нека видим и крайния резултат след приключването на ремонта.

Окачени тавани - изправяне на криви тавани

Окачени тавани - изправяне на криви тавани

Следващата конструкция, която ще видите е едно решение, което не само изправя изключително кривия таван,който не би могъл да се оправи по друг начин, но и играе една обединяваща роля между две зони в едно помещение.
Изработката на различните тавани започва винаги с изграждането на металната конструкция.

Директният окачвач се монтира към носещ бетонов таван с метален дюбел.
Не е препоръчително, дори можем да кажем че е забранено използването на пласмасов дюбел за фиксиране на директни окачвачи към носещ таван.
В зависимост от вида на окачения таван и това, което искаме да постигнем, се продължава с монтажа на профилите.
Нашата цел е да превърнем таваните в това жилище в един красив акцент – с много светлина – от лунички и скрито осветление, ефектно вградено в конструкцията и скрито зад гипскартона.

Гипскаркартонените плоскости се монтират след предварително оразмеряване. Плоскостите трябва винаги да са разположени с дължината си перпендикулярно на CD профилите и контактът на напречните ръбове да се осъществява върху монтажния CD профил.
Напречните фуги на съседните плоскости трябва да редуваме минимум през един CD профил, за да не се получават кръстосани фуги.
По проект декоративният таван е с изчистени прави форми, което съответсва на цялостната дизайнерска концепция.

Окачените тавани, дават възможност за внасяне на много индивидуално звучене във всяко помещение.
Таванът, който ви показваме обединява две отделни зони – трапезария и дневна като преминава от едната към другата без да прекъсва.
Изтичането по двете срещуположни стени е едно интересно решение, което визуално ще увеличи още повече обема на помещенията.
Той ще подчертае седалната група с меката мебел и трапезарната маса.

Във другата част на дневната също е предвиден окачен таван със скрито осветление.
Формите са квадратни и пропорционални.
В антрето се повтарят същите тези квадрати за да се обединят визуално помещенията.