Топлоизолация с каменна вата и разтвори за зидане.

Топлоизолация с каменна вата в най-новата ни мисия и консултантски центрове за топлоизолационни системи. Нови системи за изграждане на стени – разтвори за зидане и тухли с вертикални кухини.Porotherm

Porotherm

Тухлите Porotherm, произвеждани в модерния завод в град Луковит, са с вертикални кухини, много на брой камери, сравнително дебели външни и вътрешни стенички.

В процеса на производство към глината се добавят дървени стърготини, които при изгарянето си по време на изпичане на тухлите способства за порозиране на керамиката. Това значително подобрява топлоизолационните качества на тухлите Porotherm и допринася за по-ниското им обемно тегло.
Външните стени, иззидани с новите тухли Porotherm 38 N+F HI, осигуряват изискваната от българските норми топлоизолационна способност без необходимост от полагането на допълнителен топлоизолационен слой, т.е. без допълнителни разходи и време за полагане на топлоизолационни системи.

Блоковете с вертикални кухини, Porotherm 38 N+F HI имат само 45% кухинност. А колкото по-плътна е тухлата Porotherm, толкова по-голяма е акумулиращата способност. Тъй като не въздухът, а керамиката акумулира топлината.

Porotherm - разтвор за зидане

Porotherm - разтвор за зидане

За да се гарантират качествата на зид, изграден с тухли Porotherm както и топлоизолационната му способност, е препоръчително  разтворът, с който се зида, да бъде т. н. терморазтвор. Затова и компанията производител на тухлите с вертикални кухини Porotherm предлага на пазара вече и специален заводски произведен термо разтвор.

Новият топлоизолационен разтвор е приготвен в заводски условия, разработен за специално за еднослойни стени от тухли с високи топлоизолационни свойства Porotherm 38 N+F Hi.
Разтворът  се предлага във вид на суха смес, опакована в торби с тегло 20 kg. Готовата смес гарантира лесна логистика, ниска транспортна и обектова фира, точно дозиране на обекта и постоянно качество. Практически няма какво да се обърка. Към една торба се добавят около 13-14 литра вода и се бърка около 4 - 5 мин. Получава се около 40 l зидарски разтвор, достатъчен за изграждането на почти един кубичен метър зидария (0.8 м3). Сухата смес, съдържа гранули от перлит. 

Перлитът е естествен материал, който се получава от изпичането на вулканични скали. Той има изключително нисък коефициент на топлопроводимост и така подобрява топлоизолационните качества на разтвора. Съдържанието на перлит обаче изисква, разтворът за зидане да се разбърква САМО в гравитачен смесител. Електрически миксер, би могъл да разруши гранулите перлит, а това ще доведе до нарушаване на топлоизолационните качества на разтвора.

Необходимо е, разтворът за зидане да се положи в зависимост от атмосферните условия, в рамките на 1 –2 часа. Температурата на въздуха, основата и материала трябва да е над +5оC.  
Полага се с дебелина на слоя както при нормален зидарски разтвор (около 12 mm).  
Така се запазва модулността при зидането на стените, за да може последният ред да се завърши с цяла тухла.

Особено важно е първият ред да бъде много добре нивелиран както хоризонтално, така и вертикално, за да се избегнат отклоненията в следващите редове.
В реда, блоковете Porotherm се свързват един към друг благодарение на характерната за тях сглобка „нут и федер”. Тя не само улеснява работата на зидаря като „води” зидарията праволинейно, но и прави зида по-плътен.
Втората тухла Porotherm се напасва по тази сглобка като се спуска максимално плътно, за да се избегне попадането на разтвор по вертикалната фуга и изкривяване на реда.
За да се гарантират топлоизолационната способност, както и здравината на зида е важно по хоризонталните фуги разтворът за зидане да се полага по цялата площ на тухлата.

Неговата консистенция позволява навлизането му във вертикалните кухини на тухлите Porotherm от долния ред до 0,5 сантиметра, като така се гарантира идеалното и здраво свързване на тухлите по редове. Термо разтворът за зидане положен по цялата повърхност на голямоформатните блокове уплътнява реда и предотвратява образуването на термомостове в зидарията, тъй като неговата топлороводност е близка да тази на керамичните блокове 38 ен плюс еф хаш и (N+F HI)
При използване на стандартни вароциментови разтвори за зидане, именно хоризонталните фуги са мястото, където се образуват термостове и загуба на топлина, тъй като пясъкът и циментът са много добри проводници на топлина.

Ремонт

Ремонт

Апартаментът се намира в централен столичен квартал на 11 етаж. Гледката към витоша е прекрасна и това е едно от нещата, което е накарало нашите домакини да купят наскоро този апартамент.

Разпредлението е много добро – с ясно разграничени дневна и нощна зона.
От антрето се влиза в вътрешен малък коридор, който води към две спални и баня. Този баня ще наричаме – голямата баня.
Стаите са почти еднакви. Едната ще бъде детска, а другата родителската спалня.

В банята ще вградим толетно казанче, но  ще има и два душа.
От антрето се влиза и в дневната – с голям прозорец, които прави стаята много светла.

Кухнята е голяма и ще има място за много шкафове, работен плот и маса за хранене.
Все пак това ще бъде мястото, където домакинята ще приготвя своите вкусни госби.
В апартамента има още едно мокро помещение, в което ще има тоалетна и малък душ, отделени със стъклен параван. Тук ще бъде разположена и пералнята.

Кърти, Чисти, Извозва

Кърти, Чисти, Извозва

Както виждате чака ни много работа. Но първо е ред на момчетата от бригадата Кърти Чисти Извозва. Нека да видим какво стана, или по-точно остана, след тяхната намеса.

Без професионалната работа на момчетата от бригадата Кърти Чисти Извозва не можем да стартираме работата на нито един обект.

Те не само разчистват ненужните мебели и къртят всички остарели настилки и облицовки. Обектът остава след тях абсолютно подготвен за работа.

Топлоизолация с каменна вата - подготовка

Топлоизолация с каменна вата - подготовка

Преди полагането на топлоизолацията основата трябва да се почисти и изравни. Всяка неравност намалява контактната повърхност между изолиращия материал и основата, което влошава характеристиките на системата и може да доведе до по-ранното й разрушаване.
Добрата подготовка на основата е задължителна ако държите на качествено и ефективно изпълнение на топлоизолационна система.

Преди лепенето на вата или други топлоизолационни плоскости, ронливата основа на трябва да се заздрави.
Дълбокопроникващият грунд  е предназначен за външна употреба и се нанася с мече или баданарка.

Той силно заздравява всякакви ронливи основи. При необходимост може да се нанесе и втора ръка. Грундът прониква дълбоко в основата и така я прави годна за последващи покрития или лепене на топлоизолационни плоскости.
Плочите от твърда каменна вата се използват за топло, шумоизолация и пожарозащита при външни топлоизолационни комбинирани системи. Разработени са специално както за лепене така и за механично фиксиране над зоната на цокъла на външни стени.

Твърдите плочи от каменна вата, които нашите партньори препоръчват за изпълнение на топлоизолационна система са двуслойни  и импрегнирани с органична смола. Те са с дебелина от 80 мм и са напълно влаго- и водоустойчиви. Изключително твърдият горен слой с дебелина до 20 мм гарантира отличната устойчивост на механични натоварвания. Надпис отбелязва ориентацията в горно положение, осигуряваща правилен монтаж.

Системите за топлоизолация на външни стени, включващи изолация с минерална вата, позволяват на фасадата да “диша”. Това е важно, тъй като ако сградата е топлоизолирана със паронепропусклив слой, резултатът може да бъде нежелана кондензация и образуване на плесени и мухъл по вътрешната повърхност на стените.

Топлоизолация с каменна вата

Топлоизолация с каменна вата

За монтажа на топлоизолационните плоскости от каменна вата ще използваме специална лепилно шпакловъчна смес. Сухата смес се разбърква в кофа с вода по познатия ви начин – с миксер до получаването на еднородна смес.
Преди нанасяне на лепилото върху гърба на топлоизолационните плочи,  се нанася шприц с дебелина около 1 мм, който се изчаква да изсъхне 24 часа.  След това можем да преминем към монтаж на топлоизолацията.   
Разтворът се нанася като рамка по краищата на плочата от каменна вата, като се внимава да не излиза по ръбовете на плочата.

Нанасят се и няколко топки в средата на плочата.  След това тя веднага се притиска към стената.
Особено внимание трябва да се обърне при полагането на плочите около  прозорците.  Те се подреждат така, че да не се образува фуга по продължение на ръбовете на прозорците. Така се избягва появата на пукнатини в мазилката.
Плочите се изрязват в така наречената пистолетна форма и се лепят около ъглите на прозорците. 

При обработката на външни и вътрешни ъгли също трябва да се следи за разминаването и прихващането на плочите. Те се разминават със застъпване на всеки ред.
Около рамката на прозореца се залепват парчета вата с дебелина от 20 мм. Парчетата се притискат и залепват към стената, като ватата, залепена на фасадата, покрива тънката вата около рамката на прозореца.
След залепването на ватата, лепилно шпакловъчната смес трябва да се изчака да изсъхне за около 48 часа в зависимост от атмосферните условия. След това плочите от каменна вата да се фиксират с елементи за механично закрепване. Едва тогава може да се пристъпи и към нанасянето на лепилно шпакловъчната смес по цялата повърхност на плочите.

За закрепването на топлоизолационите плочи от каменна вата се използват специални дюбели със стоменен пирон, поради по-голямата й тежест.
Главите на всички дюбели се шпакловат с лепилно шпакловъчна смес.
Преди вграждането на стъклотекстилната мрежа се прави предварителна шпакловка на плочите от каменна вата.
Съвременните декоративни мазилки изискват задължително полагане на грунд върху основата преди тяхното полагане.

Готовата за полагане пастообразана фасадна мазилка се използва за защитно и декоративно покритие на стари и нови фасади.
Декоративните мазилки се характеризират с много висока устойчивост на механично натоварване. Те са изключително дълготрайни и не губят качествата си в вследствие на стареене и агресивни климатични условия.
Избора на топлоизолационна система никак не е лесен. Има толкова много подробности, които трябва да се знаят, за да се избере правилната система за вашия дом.

Но ако живеете близо до Пловдив или Бургас, вие имате шанса да посетите консултантските центрове на едно от водещите компании в строителния бранш.
Тенденцията е компанията да открие още центрове в по-големите градове, за да могат повече хора да ги посетят и да получат компетентна информация по всички въпроси.

Топлоизолация - мазилка

Топлоизолация - мазилка

Мазилката служи като защитно покритие на намиращите се под нея слоеве на топлоизолационната система.

От една страна  мазилката ги защитава от атмосферни и механични въздействия, а от друга спомага за безпрепятствено преминаване на водни пари от вътрешността на сградата  на вън.

Коефициентът на паропропускливост на мазилката е съобразен с другите елементи, което предотвратява образуването на конденз в слоевете на системата.

Каменна вата

Каменна вата

Каменната вата на се прилага за топло, звуко и противопожарна изолация в гражданското строителство и индустрията. 
Плочите Frontrock Max E са произведени от каменна минерална вата и са  перфектният материал за фасадна топлоизолация. Създадени на базата на технология Rockwool Dual Density  двуслойните твърди плочи каменна вата са напълно влагоустойчиви.

Горният плътен слой, придава на плочата висока устойчивост на механично натоварване, а долният, по-лек слой, е с отлични топлоизолационни свойства.
Плочи каменна вата осигуряват оптимална топло, шумоизолация и противопожарна защита на стени, подове и покриви.

Топлоизолация - консултационни центрове

Топлоизолация - консултационни центрове

Когато сте изправени пред трудния избор какви материали да изберете за изпълнение  на топлоизолационната систенма, която да защити вашия дом от студ и жега, вие се нуждаете наистина от компетентен съвет.
Компаниите, които предлагат материали за топлоизолации се стремят да информират потербителите за качествата на своите продукти, но не са много местата, където човек може да отиде и да получи пълна консултация и подкрепа при избор на ситема.

Днес ще посетим един такъв център, който се намира в Пловдив. Тук посетителите могат да задават своите въпроси и консултантите със сигурност ще им дадат професионални отговори. Могат да видят на живо цвета, който са избрали за своя дом и да получат точна калкулация за стойността на инвестицията и не на последно място ще получат пълна подкрепа при избор на бригада за изпълнение.

Porotherm Wienerberger

Porotherm Wienerberger

Wienerberger е производител на керамични зидарийни тела с почти 200 годишна история. Целта на компанията е да създаде в дългосрочен план нарастване на допълнителната стойност на продуктите й за партньори и клиенти.

За да предложи максимално улеснение при зидарските работи и за да гарантира качественото им изпълнение, Винербергер разработи цялостни системи решения за стени.

Така, освен вече предлаганите висококачествени керамични блокове с вертикални кухини PОROTHERM 38 N+F Hi, и модулно съвместимите керамични щурцове за премостване на светли отвори, фирмата предлага и необходимите за изграждането на еднослойни стени зидарски разтвори – PОROTHERM TM – топлоизолационен разтвор за еднослойни стени с повишена топлоизолационна способност.

Цялостните системни решения за стени на Винербергер улесняват максимално работата при зидарските работи и гарантират иключително качество на изпълнение.
Новият зидарски разтвор PОROTHERM TM (ти ем) е заводски произведен, под постоянен контрол на показателите и гарантирана зърнометрия.

Опаковките от по 20 килограма осигуряват по-икономично използване на разтворите, по-прецизното им дозиране и от тук и понижаване разходите за цялостната зидария.
Новите системи за стени на Винербергер гарантират както здравината на зида така и неговата въздухонепроницаемост. Еднаквите топлоизолационни характеристики на керамичните блокове Porotherm 38 N+F HI и новите зидарски разтвори Porotherm TM осигуряват една високо енергийно ефективна стена само с една технологична операция, като си спестяваме време и най-вече раходи за полагането на допълнителна топлоизолация по стените.

Porotherm - зидане

Porotherm - зидане

Когато строим апартамент или къща ние се стремим сградата да има добра звуко- и топлоизолация, като същевременно тя да не се нагрява бързо през лятото и през зимата да запазва топлината.

Често не се отчита факта, че се правят разходи не само за отопление през зимата, но и за охлаждане през лятото. Изключително важно е сградата да бъде устойчива във времето, за да се осигури на обитателите си здравословна и безопасна среда на живот.

От съществено значение обаче е и дълготрайността, а именно как във времето се променят свойствата и от там стойността на нашия дом. Тухлата Porotherm е извънредно устойчив материал: не ръждясва и не се оксидира като металите, не старее и не се разлага както пластмасите, не се нуждае от подмяна, не гори и не гние като дървото, не се атакува от химикали и микроорганизми и т.н.  

С построяването на една къща ние вземаме решение за цял живот - точно затова човек не трябва да прави компромиси. Изборът на строителни материали засяга общите разходи за изграждане на нашия дом и е от решаващо значение за качеството и комфорта на обитаване .