Електрическа инсталация, подготовка на обекта.

Какво представлява електрическата инсталация - съвкупност от проводници и кабели с принадлежащите им елементи и детайли. Нека видим в какво се състои подмяната на електрическата инсталация в това жилище. За цялостната подмяната на електрическата инсталация, трябва да се изкопаят десетки и стотици метри канали в бетона. В баните електрическата инсталация ще бъде изпълнена с кабел за открита инсталация, защото са мокри помещения.Топлоизолация

Топлоизолация

За повече комфорт на обитавене първото нещо,  с което се заехме бе полагането на външна топлоизолационна система с каменна вата.

Системите за облицоване на външни стени, включващи изолация с минерална вата, позволяват на фасадата да “диша”. Това е важно, тъй като ако сградата е облицована със паронепропусклив слой, резултатът може да бъде нежелана кондензация и образуване на плесени и мухъл по вътрешната повърхност на стените.

Много важен етап при започване на един ремонт са подготвителните работи.

Електрическа инсталация

Електрическа инсталация

Какво представлява електрическата инсталация - съвкупност от проводници и кабели с принадлежащите им елементи и детайли. Нека видим в какво се състои подмяната на електрическата инсталация в това жилище.

Апартаментът е в блок от едроплощен кофраж (ЕПК), което означава, че стени, тавани, подове, всичко е бетон. За цялостната подмяната на електрическата инсталация, трябва да се изкопаят десетки и стотици метри канали в бетона.

Нивото на трудност за подмяната на тази електрическа инсталация е голямо, което не е по силата на всеки майстор. Нужна специализирана бригада от професионалисти.

Съвременните изисквания за електрическа инталация налагат да бъдат прокарани много повече кабели. Навсякъде се полагат 3-проводни PVA кабели.

Слаботоковите линии в тази електрическа инсталация ще бъдат прокарани по ъглите на подовата замазка.

В баните електрическата инсталация ще бъде изпълнена с кабел за открита инсталация, защото са мокри помещения.

Кърти Чисти Извозва

Кърти Чисти Извозва

След първоначалния оглед и одобрението на проекта започна разчистване на целия обект.
Къртене на всички настилки. Само така може да се разбере какво е състоянито на основата и каква е денивелацията. Естесвено се образува огромно количество  боклук.

При свалянето на керамичните облицовки от стените в баните и кухнята, плочките се отлепиха много лесно, но на стената остана лепилото, което ни създаде допълнителна работа.

Това лепило трябваше да бъде почистено и момчета се справиха и с тази задача.

Но както виждате лепилото е различно от сегашните циментови лепила но  е нанасяно по изискванията – с назъбена маламашка.

Когато жилището е старо и се нуждае от премахване на стенни и подови покрития, тогава първа влиза бригадата  Кърти Чисти Извозва.
Те подхождат професионално към всяка работа – независимо дали ще къртят настилки по пода или ще свалят тапети от стените.

А свалянето на тапетите е отговорна работа. Те трябва да бъдат свалени изцяло от стените, за да се осигури добра основа за нанасянето на шпакловките и боите.

Всякакви остатъци от тапети по стените затрудняват нанасянето на шпакловката.

Най-лесно се свалят тапетите когато се намокрят обилно с вода или със специален препарат за сваляне на тапети.

В едната стая изненадващо се оказа, че някой е правил изолация от вътрешната страна на стената.

Естествено трябваше да се изкърти и този слой, защото не беше ясно какво е състоянието на стената зад тази изолация. А ние подозирахме наличието на много мухъл, срещу който трябваше да се борим.
Целият слой от почти 10 см гипсови панели бе отстранен.

Всички стени с мухъл обработихме механично и след това със специален препрат. Така вече няма шанс за мухъла.

Ремонт 1

Ремонт 1

Това е едно жилище, чийто ремонт завършихме миналата година.  Площта на жилището е разделена с прави стени на няколко стаи, в които се влиза през дълги, тъмни и тесни коридори.
От входната врата се влиза в антрето, което не е много широко и осигурява достъп до баня и отделно до тоалетна, но няма много място за друго обзавеждане.
Помещението, предназначено за кухня, трапезария и дневна е ограничено и не дава възможност за функционално разпределение на зоните.

Всички стаи са дълги и тесни, което затруднява рационалното използване на пространството.
Тук разполагаме с по-малко от  100 кв. м полезна площ и е важно пространството да се проектира внимателно  и да се усвои максимално.

Това е предизвикателството, което стоеше пред специалистите и архитектите  на Мисия Моят Дом.
За да се достиге до едно оптимално преразпределение и използване на пространството, нашите архитекти предложиха част от неносещите стени да бъдат премахнати.
Предварително се знаеше обаче, че в средата на обединеното  помещение има колона, която не може да бъде премахната. Затова трябваше тя да изиграе ключова роля при проекта и както се казва от препядствие да се превърне в акцент.
Отредихме й ролята да отделя трапезарията от кухнята, като се яви гръб на голямата трапезарна маса.
В разработения проект преобладават правите линии и многоъгълни форми, които подчертават отделните зони и  придават на интериора едно уникално звучене.

Част от дългата детска стая ще бъде отделена с преградна стена и това помещение ще бъде превърнато в гардеробна, където ще могат да се съхраняват дрехи и различни вещи. Освен това е предвидено място за пералня, сухилня и дъска за гладене.

Премахнахме стената между бъдещата родителска спалня и дневната и изградихме  нова преградна стена от гипскартон, под ъгъл спрямо осовите линии на проекта.

И резултата от реализирания проект е едно по-светло жилище с оптимално разпредление на зоните и повече пространсво за живеене. Тук промените бяха съществени, но се надяваме да сме осигурили по-уютен дом за нашите приятели.

Ремонт 2

Ремонт 2

Една от последните мисии – пък е доказателство, че може да се строи и с повече мисъл за обитателите и как те да се чувстват удобно в новия си дом.
Жилището, което ремонтираме в момента, е с много добро разпределение и нашето предложение за едно малко преразпределение на пространството, предназначено за баня и мокро помещение осигури на домакините една прекрасна душкабина в една от баните.

При първоначалния оглед на апартамента всичко изглеждаше много добре – разпределението на помещенията на дневна и нощна зона, техния размер и предназначение.
Имаме една голяма дневна, в която трябва да обособим няколко зони – кухня, трапезария и кът с мека мебел.

За отделянето на кухнята, с кухненските уреди и шкафове, ще направим един остров, който освен че ще отдели зоната за хранене ще осигури и достатъчно работен плот за домакинята, тъй като газовият котел в ъгъла ще отнеме доста от пространството.
Меката мебел ще разположим пред френския прозорец.
Стаята за двете момчета ще обзаведем по класически начин.

За спалнята сме предвидили малки промени – ще изградим стена, която да направи стаята отделно помещение, тъй като в момента в нея се влиза дирекно от предверието.
В голямата баня има място за вана. Планирали сме вградено тоалетно казанче с минимални рармери имивка.

При изготвянето на идейния проект и планирането на обзавеждането, малката баня се оказа наистина малка. Нямаше достатъчно място за душкабината и цялото друго обзавеждане.
Затова нашите архитекти предложиха едно преразпределение на пространсвото, определено за мокро помещение и малката бяна.

Наложи се да преместим стената между двете помещения и да заградим част от мокрото. Така осигурихме достатъчно място за една душкабина и отделно пространство за мивка и вградено толетно казанче.

Лепене на плочки

Лепене на плочки

Нека си припомним една демонстрация, която сме правили за това колко е важно плочките да се лепят на гребен.

Когато лепилото се нанася с назъбена маламашка, при притискането на плочката към основата, то се разпределя равномерно и плътно.

При нанасяне на лепило на лапи, дори и по силно притискане на плочката не може да осигури плътно разпределяне на лепилото под нея и на места остават кухини.
А сега ще ви покажем какво се случва, когато върху плочки, залепени по различен начин – правилен и неправилен мине гумата на лек автомобил.

Плочката залепена с гребен и без кухини и 100% контактна повърхност издържа натоварването на автомобила, а другата с кухини под нея, се счупи още щом гумата стъпи върху нея.

Топлоизолация с каменна вата

Топлоизолация с каменна вата

За разлика от другите видове материали за топлоизолация, каменната вата е единственият материал за топлоизолация, който едновременно осигурява термо, звукоизолация и пожарозащита на сградите.
Минералната вата е материал, който не вреди на здравето - нито когато с него се работи, нито когато се използва в среда, предназначена за живеене.

Още нещо повече – вероятно това е един от най-щателно изпитаните и подложени с документация строителни материали. Минералната (каменна) вата се произвежда от 100% естествена и нормално достъпна суровина – вулканична скала. По-голяма част от нашия живот ние прекарваме вътре в помещения. Затова е много важно, сградите, в които живеем и в които работим, да бъдат построени така, че да се възпрепятства в тях да прониква шум отвън.

Нишките на минералната вата са идеален звукозаглушител. Минералната изолационна вата има отворена влакнеста структура, поради което оптимално абсорбира и регулира нивото на шума.
Основният разход на енергия в сградите се дължи на отоплението и климатизацията – за отопление и климатизация отиват 2/3 от общо изразходената в сградата енергия.

По-голяма част от тази енергия обаче се изразходва излишно - поради недостатъчната топлоизолация. С изпитаните на практика методи за повишаване на енергийната ефективност ние можем да икономисаме голяма част от разходите за отопление и климатизация.

Ремонт 3

Ремонт 3

Апартаментът се намира в централен столичен квартал на 11 етаж. Гледката към Витоша е прекрасна и това е едно от нещата, което е накарало нашите домакини да купят наскоро този апартамент.

Разпредлението е много добро – с ясно разграничени дневна и нощна зона.
От антрето се влиза в вътрешен малък коридор, който води към две спални и баня. Този баня ще наричаме – голямата баня.

Стаите са почти еднакви. Едната ще бъде детска, а другата родителската спалня.
В банята ще вградим толетно казанче, но  ще има и два душа.
От антрето се влиза и в дневната – с голям прозорец, които прави стаята много светла.

Кухнята е голяма и ще има място за много шкафове, работен плот и маса за хранене.
Все пак това ще бъде мястото, където домакинята ще приготвя своите вкусни гозби.

В апартамента има още едно мокро помещение, в което ще има тоалетна и малък душ, отделени със стъклен параван. Тук ще бъде разположена и пералнята.