Хидроизолация, саморазливна замазка, лепене на плочки

Системите за лепене на плочки в бани и на тераси включват задължително и хидроизолационен материал.Продуктите за хидроизолация в повечето случаи са готови за употреба смеси и се нанасят след полагането на подходящ грунд. Нанасянето на хидроизолационен разтвор е необходимо не само в затворени мокри помещения.Хидроизолация на баня

Хидроизолация на баня

В баните най-уязвимото място за проникване на водата е в хоризонталните фуги – там където се събират плочките на пода и стената.
Затова е толкова важно в ъглите да се сложи и гъвкавата хидроизолационна лента.

Хидроизолацията пречи на влагата да прониква в стените и така предотвратява образуването на плесен и мухъл.
Като продукт хидроизолацията е част от системат за лепене на плочки във мокри помещения.

Саморазливна замазка

Саморазливна замазка

Когато финалната настилка е паркет – независимо ламиниран или друг вид, е препоръчително да се направи саморазливна замазка на пода.
Така основата се изравнява и ламелите лягат плътно върху пода и няма опастност от повреда в сглобкато между тях.
Грундирането е задължително преди полагането на саморазливната замазка. Той осигурява сцеплението й с основата.

При неравни повърхности, финалното покритие е подложено на излишно натоварване и това със сигурност оказва влияние върху дълготрайността на настилката. Износването е по-бързо и по-видимо.
Препоръчваме разбъркването на сместа за саморазливната замазка да става на по-бавна скорост на електрическия миксер.
Така не се въвлича прекалено много въздух и при разливането й не се появяват мехурчета.

В зависимост от дебелината е и времето за съхнене на саморазливната замазката. Върху нея може да стъпва след около 3 часа, но настилката може да се слага най-рано след 24 часа.
Прясно излетият слой трябва да се предпазва от прекалено бързо изсъхване. Препоръчителните условия за полагане на саморазливната замазка са температура на въздуха от 15 до 25 градуса целзии и влажност под 75%.

Водопроводна система Раутитан

Водопроводна система Раутитан

Подмяната на водопровода извършихме със системата Раутитан. Това е една многообразна система с широко приложение, както за инсталации за питейна вода, така и за отоплителни инсталации.
Благодарение на широката гама перфектно съгласувани един с друг отделни компоненти новата система е идеалното решение за вашата водопроводноа инсталация.

Системата се състои от висококачествени тръби, изработени от полиетилен с мрежеста структура под високо налягане и фитинги от различни материали – полимери, месинг или благородна стомана.
Тръбите са с идеално гладка вътрешна повърхност, което предотвратява отлагането на каквито и да е частици.
Отделните компоненти на системата са идеално съгласувани помежду си, което улеснява и самия монтаж.

Водомерите и конзолите, от където започва водопроводната инсталация са събрани в елегантен колекторен шкаф. Така визуалният достъп до уредите и спирателните кранове се осъществява от едно място.
За канализационната система използвахме иновативните тръби от системата Раупиано. Както подсказва и самото име, основното предимство  на системата е нейната безшумност, която се дължи  на начина на монтаж и състава на тръбите.

Шпакловане

Шпакловане

След като всички завършиха с прокопаването на канали в стените, влезе и бригадата шпакловчици, чиято задача бе да заличат следите от къртенето.
Някои стени се нуждаеха и от по-сериозно изправяне с гипсова мазилка.

Стените в банята след премахването на старите плочки и прокарването на инсталациите се нуждаеха от нанасяне на вароциментова мазилка. При криви стени в баните е от голямо значение изправянето на стените преди да се започне с лепенето на плочките.

Хидроизолация - демонстрация

Хидроизолация - демонстрация

Нанасянето на хидроизолационен разтвор е необходимо не само в затворени мокри помещения. Препоръчително е нанасянето му и при ремонт на външни тераси.
А когато под терасата е вътрешно обитаемо помещение хидроизолирането на външната тераса е не само препоръ1ително, но и задължително. Това ще спаси вашите съседи от петна по тавана а вас от допълнителни разходи за ремонт на този таван.

Процесът на хидроизолация преминава през няколко етапа – първият етап е грундирането на основата.
След това следва и нанасянето на хидроизолационния разтвор в ъглите. Между два слоя от него се вмазва и гъвкавата хидроизолационна лента.
Хидроизолацията е предназначена за безшевно или без фуги хидроизолиране под керамични покрития при влажни или мокри условия.

Разтворът запълва пукнатините и предлага висококачествена и сигурна хидроизолационна и залепваща система както за тераси и балкони така и за мокри помещения,
Еднокомпонентната хидроизолация има изключителна еластичност и ниска разходна норма.

Нанася се върху чисти и обезмаслени основи, след грундиране с подходящ грунд, с мече, четка или мистрия.
При необходимост се нанася и втори слой.

Керамични покрития могат да се лепят  4 часа след нанасянето на хидроизолационния разтвор.

Хидроизолация

Хидроизолация

Често в предаването сме отделяли по-голямо внимание на хиддроизолацията.
До скоро за  някои майстори този материали беше непознат. Никой не хидроизолираше мокрите помещения. Това си личи дори и по външните фасади на някои по-стари сгради.

Ако тези мокри помещения бяха изолирани нямаше да има такива грозни петна по външните фасади на сградите дори и в центъра на София.

Системите за лепене на плочки в бани и на тераси включват задължително и хидроизолационен материал.
Продуктите за хидроизолация в повечето случаи са готови за употреба смеси и се нанасят след полагането на подходящ грунд.

Те са предназначени за вътрешна и външна употреба. Затова успешно се използват при хидроизолиране на външни тераси.
Така ще сте сигурни, че от вашата тераса няма да протече на съседа ви отдолу.

След малко ще ви покажем как обработихме терасата в апартамента, чийто ремонт ви показавае в няколко поредни мисии.

Дефектно токовата защита

Дефектно токовата защита

Дефектно токовата защита или прекъсвач за остатъчен ток e електрически апарат, който се поставя в електрическите табла на апартаментите и сградите. Основното му предназначение е да намали риска от токов удар.

Целта на дефектно токовата защита е да изключи електрическат аверига за време по-малко от необходимото за нансяне на сериозни позражения върху човека. За номинално напрежение от 220 волта, времето за изключване не трябва да надвишава 0,4 секунди.

Работата на дефектно токовата защита се базира на система, която изпълнява три последователни  - действия - откриване на ток на утечка, измерване на стойността му и иключване на повредената верига над зададен праг на ток на утечка.

Дефектно токовата защита може да се определи като бързодействащ защитен изключвател, реагиращ на появата на диференциален ток във веригата, захранваща електрическото устройство или машината.

Плочки - цветове

Плочки - цветове

Плочките са в класически кафяв и кремав цвят  с лек жълтеникав оттенък Тази комбинация е често използвана и е подходяща при аранжиране както на модерни бани, така и на бани в класически стил. Акцентът тук пада върху искрящите земни тонове. Топлият нюанс на този цвят смегчава усещането за негостоприемност, като придава на интериора чар и уютност.

Те са неутрални и е лесно да бъдат комбинирани с други цветове. Карат ни да се чувстваме по-близо до природата, смекчават суровостта и хладността на керамиката и арматурата, правят интериорът по-уютен и топъл. Принадлежат към т.нар. „безопасни” цветове – могат да се използват както  в малки, така и големи бани.

Кафявото и бежовото изглеждат красиво както самостоятелно,така и като допълнение в други цветови комбинации. Използването на дървесно кафяви, пясъчно жълти или бежови плочки прави интериора много топъл и уютен.

В голямата баня плочките са в светли и свежи цветове – бежово и светло зелено или още по-точно – фреш грийн.
Имитацията на бамбукови стъбла подсилва усещането за постоянна свежест и отмора. Така бихме се  чувствали като в един мини оазис сред летните горещини и стресът и напрежението ще бягат от нас.

Зад двата душа, разположени един срещу друг, ще има пано от еднозветни млечно зелени плочки.
Същото това пано ще се повтори и зад висящата тоалетна чиния.

С една дума, определението за тази баня е Свежест.

Лепене на плочки

Лепене на плочки

На терасата ние ще залепим гранитогрес. Избрали сме плочки от една серия сразлични нюанси на цвета.
При полагането на керамичните покрития е важно спазването на системния подход – т.е. използването на продукти на един производител, и следване на елементарни правила за лепене.
Обикновените теракотени и фаянсови плочки се лепят на закрито  с лепила с не много завишени характерстики.

За гранитогрес и при външни условия се използват лепила обогатени с различни полимерни добавки, които повишават устойчивостта след залепване.
Така, че следете на опакавката за препоръките на производителите, за да не се налага да вършите работата по два пъти.


Разработеният проект за малката баня включва серия от плочки в два основни цвята.
Това е помещението, в което има вградено тоалетно казанче и душ, като резервен вариант, когато е заета голямата баня.
В предната част ще бъде разположена пералнята и малка мивка със шкаф.

Изборът на санитарното оборудване трябва да е направен още преди да е изготвен самия проект на баните.

Така разположението на мивката, тоалетната или ако има предвидена душкабина, и техният размер са предварително ясни и проектът за плочките се съобразява с тях.
Разнообразието от санитарно оборудване, предлагано в магазините, улеснява избора.

Подова замазка с бързостягащ цимент

Подова замазка с бързостягащ цимент

Нивото в кухнята и коридора трябваше да повдигнем с около 3-4 сантиметра. За целта положихме циментова замазка. Така нивото на целия апартамент ще бъде едно и също, без необходимост от прагове между отделните помещения.
В миналото предаване ви показахме как да постъпите, когато времето ви притиска и трябва бързо да се положат замазка и веднага след това паркет.

Спасението в такива случаи е използването на продукти с бързостягащ цимент.

Времето за обработка на разтвора за замазката възлиза на 60 минути. Смесването на пясъка водата и цимента, нанасянето и заглаждането на замазката трябва да следват бързо едно след друго. Площите, които трябва да бъдат обработени, предварително се оразмеряват, за да могат да бъдат завършени в в рамките на това време.

С използването на тази замазка с бързостягащ цимент получавате три непостижими с други материали предимства:
1.  работи се бързо и лесно и има 60 минути време за работа.
2. Само след 3 часа може да се ходи по повърхността на замазката, независимо от дебелината на слоя.
3. И третото и най-ценно предимство е, че след 24 часа върху замазката от бързостягащ цимент може да се полага и финалното покритие. Замазка, направена с обикновен цимент при същите условия ще се нуждае от много повече време до постигане на годност за използване, т.е. за възможност за редене на паркета.

Но на този обект не се наложи използването на бързостягащи цименти за изравнителните замазки в коридора и кухнята.

Ремонт на ЕПК

Ремонт на ЕПК

Апартаментът се намира в централен столичен район. Блокът е строент по така нарещения метод – едроплощен кофраж.
След разчистването отвътре, монтирахме нова дограма и бригадата за топлоизолация започна работа отвън. Направихме топлоизолация с каменна вата. Системите за топлоизолация с каменна вата позволяват на стените да дишат и се препоръчват за топлоизолиране на панелни и ЕПК жилищни сгради.

Изграждането на новата електрическа инсталация отне доста време и усилия. Проблемът тук бе, че стените са от бетон, поради начина на строеж на сградата. Електротехниците изкопаха много метри улеи в бетона.
Инсталацията е трипроводна с дефектно токови защити, отговаряща на всички съвременни изискавания и възможности.
Всъщност нека отнова си  припомним какво предствалява дефектнотоковата защита.