Лепене на плочки в коридора

За да продължим изпълнението на проекта лепим и плочките в коридорите. Има два основни подхода при избора на подово покритие при ремонт.Единият и може би по-предпочитан от собствениците, е плочките в сервизните помещения и свързващите ги коридори да са различни. Това обособява помещенията и подчерава тяхното различно предназначение.
В двата коридора плочките са светли и с големи размери. В по-тъмни помещения е препоръчително използването на по-светли тонове, за да може и малкото светлина да се отразява максимално. Големия размер на плочите обуславя наличието на по-малко фуги между тях. По-малкото количесво фуги и липсата на насичане на пода, прави помещението да изглежда по-широко.

За големия рамер плочи от гранитогрес е необходимо използване на еластично лепило за плочки.
Еластичността на лепилото се се оценява след втвърдяване. То трябва да поеме  разширенията на основата, при промяна на температурата например, и да осигури здравата връзка с керамичното покритие. В противен случай, лепилният слой под нстилката се разрушава и следва отлепване на плочката.

Препоръчително е при нови сгради, какъвто е и нашият случай, да се изчака поне 3 месеца за слягане на основите, преди да се започне с лепенето на плочките.

Вторият подход при избор на керамично покритие за различните помещения в един дом е това покритие да бъде еднакво навсякъде.
Започвайки от външната врата то продължава в коридора или коридорите, достига до мокрите помещения, преминава в трапезарията и кухня. Избор на една и също покритие за различните помещения също си има своите предимства. 
Така помещенията се възприемат като едно цяло, без визуални препятствия от смяната на настилката или цвета на плочките. Едни и същи помещения ще изглеждат по съвсем различен начин при възприемане на първия или втория подход.