Монтаж на покривен прозорец

Когато говорим за покривен прозорец, от изключително значение е неговото добро термоизолиране, тъй като покривните прозореци са подложени директно на атмосферните условия – студ през зимата и жарко слънце през лятото.Двете монтажни летви, които се монтират отдолу и отгоре на оразмерения отвор, подпомагат нивелирането на покривния прозорец.

Термоизолационният комплект се разопакова и може да бъде сглобен само от един монтажник. Сглобяването е само със щракване на съседните елементи един в друг.
Рамката се поставя в отвора без допълнително укрепване. Тя стъпва върху помощните монтажни летви и ребрата на покривната конструкция.

Монтажът на самия покривен прозорец е разделен на два етапа. Първо се отделя касата на прозореца от крилото за по-лесна работа. И това става с натискането само на един бутон, който освобождава крилото.

Монтажните планки, които са включени в комплекта, се фиксират в четирите ъгъла на касата с винтове, в предварително разпробити отвори.
Касата на покривния прозорец се монтира във вече поставения термоизолационен комплект.  Нивелира се и след това се фиксира към монтажните летви.

Крилото на прозореца е най-тежката част от комплекта.
След поставянето на мястото му, то се нуждае от регулиране, за да се осигури  безпроблемното отваряне и затваряне.

Покривният прозорецъ се фиксира с достатъчно дълги винтове, които достигат до реброто на покривната конструкция.

Производителят е помислил доста сериозно върху защитата на прозореца от проникване на вода и влага. Все пак сме на покрива, който е изложен на прякото въздействие на атмосферните явления.

Първият елемент е дишащата мембрана. Тя пропуска пари и влага отдолу нагоре, но не и обратно – отгоре надолу.

Залепва се плътно с битумна лента към прозореца, след като се отстрани предпазната лента.
Отводнителният улей, който допълнително подсигурява отвора  срещу протичане, например при счупени керемиди, се монтира върху дишащата мембрана.
Следва и обшивката на прозореца. Тя се поставя навсякъде около прозореца, като се застъпва с керемидите отгоре надолу – в горната част керемидите са върху обшивката, а в долната част обшивката е върху керемидите. Така се осигурява водонепропускливостта на прозореца. Затова монтажът се започва отдолу нагоре и първа е т.н. пола на обшивката.

Монтажът е измислен и разработен така, че да улеснява монтажниците. През целия процес на покривния прозорец  те са вътре в таванското помещение, без да се излагат на риск.
Всеки елемент си има място и за всеки винт то е предварително указано и разпробито.
Отводнителните улеи се фиксират с метални планки към дървената покривна конструкция.
Това е, сега вече можем да възстановим и керамичното покритие на покрива.

В горния край керемидите могат да бъдат монтирани от 5 до 15 см над ръба на покривния прозорец. Така се избягва рязането на керемидите по ширина и покривът запазва своя естетически вид.

И след като всичко е готово, можем отново да закачим крилото. Дървесината на покривния прозорец е тройно слепена и 3-кратно обработена за по-голяма издръжливост. Положени са слой грунд и два слоя лазурен лак.
За покривните прозорци с двойна ос на отваряне не съществуват ограничения. Те се отварят и затварят на горната си ос, чрез елегантна дръжка в долната част. Така имате прекрасна гледка навън и максимално количеството дневна светлина, влизащо в дома Ви.
А с помощта на горната дръжка и централната ос на отваряне, прозорците се завъртат на 180 градуса в позиция, удобна за почистване.

Покривните прозорци с двойна ос на отваряне променят помещението по невероятен начин. Осигуряват допълнителна естествена светлина, вентилация и усещане за простор към подпокривните  помещения.

Но това не е всичко. За още повече комфорт можете да добавите и вътрешна затъмнителна щора. Тя също се монтира изключително лесно – щраква се в специалните предварително поставени конзоли, а от двете страни се монтират водещите релси.

А когато през лятото слънцето е твърде жарко, може да разчитате на външния сенник. Той предпазва от топлината на слънчевите лъчи, като елиминира до 73% от топлината, проникваща през прозореца.
През зимата сенникът трябва да се прибере, за да може слънцето безпрепятствено да влиза в помещението.