Импрегниране на дървената конструкция

Ще импрегнираме дървената конструкция на покрива със специален препарат, който да защити дървото от ларви и дървояди.
Защитата на дървото е важен етап, ако искате да осигурите дълъг живот на дървената конструкция.импрегниране на дървотоВажна част от покрива е дървената покривна конструкция. Тя се подпира по периферията от тухлена зидария с стоманобетонен пояс и дървена греда, за коята се фиксират ребрата на покривната конструкция.  По средата т.н. попове подпират столицата – най-високата и важна част от гредите на покрива.

При изграждането на нова дървена конструкция гредите и всички дървени елементи се оразмеряват и режат на място.

импрегниране на дървена конструкцияДървената конструкция е съществена част от конструкцията на покрива. 
Гредите, ребрата, обшивката, контралетвите и носещите летви .

За да осигурим добра основа и за олуците на покрива подрязваме всички ребра, така че краят им да остане в една равнина.

Важна част от подготовката на конструкцията е нейната защита от вредители и преди всичко от пожар.

препарат за импрегниранеДървесината, която се продава на българския пазар не е обработена предварително срещу вредители и срещу пожар. Затова вие сами трябва да се погрижите да осигурите на дървото защита срещу пожар, дървояди, плесени и гъбички и срещу инсекти и  ларви, които вече са настанили в дървото. 


След като дървените греди се намажат с препарта всички ларви и дървояди, които са били вече вътре в дървесината ще бъдат унищожени.

Всички сме виждали малките дупчици в гредите, които издават наличието на дървояди. Много често наглед здрава греда се разпада в ръцете ви след като я повдигнете. А как такава греда би могла да носи цял покрив?

Препаратът се разрежда със вода в съотношение 1:4 и се нанася с четка Предназначен за вътрешна употреба.  Прониква в дървесината в зависимост от нейната влажност – колкото по-влажно е дървото, толкова по-на дълбоко прониква препаратът. Поне за това може да сте спокойни, защото дървеният материл в България се продава достатъчно мокър.

Добре е дървената конструкция да се обработи цялата преди по-натъшните действия по изграждането на покрива. Това ще я предпази и от образуване на мухъл и плесен при случайно проникване на влага или при недостатъчно ефективна вентилация на покрива.