Покривни прозорци - често задавани въпроси

Усвояването на таванските етажи стана възможно благодарение на съвременните покривни прозорци. Те осигуряват необходимата светлина и свеж въздух в помещенията. В един от епизодите от поредицата за покрива и подпокривното пространство подробно ви показахме монтажа на отделните елементи на покривния прозорец.I. Планиране на покривни прозорци

1. Какво е важно да се знае за осветяването на таванските етажи и как се планира необходимата светлина, която трябва да бъде осигурена от покривните прозорци? Въпроса задавам на Калоян Мишев, който е експерт покривни прозорци.

2. Какви са последствията от неправилно планиране на необходимата светлина?

3. За да изпълняват своята функция, покривните прозорци трябва да бъдат разположение правилно. Има ралични покриви, с различен наклон и изпълнени по различен начин. Какво трябва да разбираме под правилно разположение на покривния прозорец?


4. Ако пренебрегнем тези съвети и изисквания, какви проблеми могат да възникнат?


5. Има различни видове покривни прозорци. В предаването ние показахме монтаж на прозорец с двойна ос на отваряне. Смятам, че хората са разбрали удобството от този начин на отваряне на прозореца. Но все пак нека обясним кога е подходящо да се използва покривен прозорец с горна или долна дръжка, и защо двойно осевото отваряне е за препоръчване в дадена ситуация?


II. Монтаж на покривни прозорци VELUX при керемиди

1. Оформянето на отвора е първата операция при  монтажа на покривния прозорец. Какви са най-често срещаните грешки при подготовката на отвора за монтаж на даден покривен прозорец?

2. В предаването обърнахме особено внимание на нивелирането при монтажа на прозореца – веднъж при фиксиране на монтажните летви и втори път след постяване на крилото?
Защо е необходимо прецизното нивелиране?

3. В окомплектоването на покривните прозорци са включени и много допълнителни елементи, които осигуряват хидро, звуко и топлоизолацията. Дишащата мембрана например пропуска пари и влага отдолу нагоре, но не и обратно – отгоре надолу. Каква е функцията на водоотвеждащия улей?

4. При оформянето на връзката между керемидите и обшивката на покривния прозорец се спазват определени правила. Керемидите трябва да покриват вътрешния отводнителен улей, без да опират в прозореца. Какво можем да очакваме при неспазване на това разстояние и керемидите се монтират прекалено далече или прекалено близо до рамката на прозореца?

5. И последно – какъв е вашият съвет към тези, които вече имат привилегията да живеят под звездите и да се наслаждават на достатъчно светлина и чист въздух?