Лепене на плочки в банята

Не започвайте да лепите плочки без точен проект и без ясна представа за крайния резултат, който искате да постигнете. Лепилото за плочки се нанася върху основата и се изтегля със съответния гребен под ъгъл 45°–60° спрямо основата. Плочките се полагат и притискат в пресния лепилен разтвор, а евентуалният излишък се отстранява от основата с помощта на рязана мистрия, а от повърхността на плочките – с мокра гъба.Разбъркваме лепилото за плочки в определено количество чиста вода.
Много е важно да се спазват  указанията на производителя за приготвянето на разтвора, за да се получи оптималната консистенция за лесно нанасяне на лепилото.
При разбъркването със строителен миксер сместа става еднородна, без бучки и много гладка, като това я прави изключително приятна за работа.

За да се активират всички съставки в лепиланата смес е необходимо така нареченото време за узряване на лепилото, обикновено около 10-15 мин. След ново разбъркване за кратко лепилото е готово за работа.
Веднъж разбъркано с лепилото може да се работи около 4 часа.


На пода лепим плочките под ъгъл 45 градуса спрямо стената.  Това се прави обикновено поради две основни причини – когато стените не са успоредни и има вероятност да се получат т.н. клинове или когато размерът на плочките на стената и на пода не е един и същ и не може да се получи съвпадане на фугите.

Използваме система за нивелиране на плочки. Тя се състои от два основни елемента – изправители, които играят роля и на кръстчета за определяне на фугата между плочките и капачки.
Изправителите се подпъхват под плочката а капачките се притискат с помощта на клещите, включени в комплекта. Така повърхностите на двете плочки се изравняват напълно. Силата на притискане се регулира в зависимост от дебелината на плочките и всеки път е една и съща.

На пода лепилото се нанася върху основата и върху плочката с гребеновидната маламашка.
Следи се при залепването на плочката, двата гребена да са перпендикулярни.
Така постигаме 100% контакна повърхност и сигурност при залепването.

Лепилото е подходящо за лепене на плочки с размер до 40х40 см.

След като лепилото набере якост и върху плочките може да стъпва, се отстраняват шапките на нивелиращата система с гумен чук или с крак. Заедно с шапката се отчупва и изправителя под нивото на плочките, така че да не пречи при фугирането.
Кръстчетата от стените също се отстраняват. Фугата между плочките се регулира с кръстчета и е препоръчително тя да бъде поне 3 мм, за да може фугиращата смес да проникне напълно между плочките.

За да залепим първия ред плочки на стената трябва да демонтираме металния профил.
Всички отвори на рапидните винтове се обмазват допълнително с хидроизолация, за да се елиминира всякаква възможност за проникване на влага в стената.
Всяка плочка от първия ред се оразмерява индивидуално и се изрязва излишната част.
За контролиране на фугата между пода и първия ред се използват клинчета.