Лепене на плочки върху старите плочки

За да спестим къртене на старото керамично покритие, ще лепим новите плочки върху старите плочки по системата плочка върху плочка. За лепене на плочки върху старо керамично покритие се използва специален грунд, който да осигури достатъчно добро сцепление с основата. Преди да започнете се уверете, че старите плочки са здраво залепени.Притиснати от сроковете за ремонта използваме бързосвързваща замазка и бързосвързващо лепило.
И за да не закъсняваме допълнително с къртене на старите плочки,  започваме полагане на новото керамично покритие по системата за лепене на плочка върху плочка.
Когато се говори за полагане на плочки върху стари плочки, подготовката на основата е от съществено значение. При нестандартна ситуация, каквато ви показваме днес, е много важно да се използват продукти, които ще гарантират добрия краен резултат, а не просто продукти за лепене на плочки.

Когато сте решили да си спестите къртенето на старите плочки в банята и да лепите новите върху тях, трябва да сте сигурни, че те са здраво залепени, няма кухи пространства под тях и че стените са прави.
Старите плочки са непопиваща основа и затова традиционният син грунд за попиващи основи, който ви показахме в предишното предаване, трябва да се замени с грунд за непопиващи основи.

Ако се погледне от близо грундираната с него повърхност ясно ще се видят кворцовите песъчинки, които играят важна роля за здравото захващане на плочките към старите плочки.

След като всичко е уточнено и плочките са доставени, продължаваме нашия бърз ремонт на банята.

Разбъркваме лепилото в кофа с вода. За оптимална консистенция на използваното лепило, количеството направна вода не трябва да превишава 5,5 л за една торба от 25 кг.
Узряването е за около 3 мин.

Пребъркваме още веднъж за минута и лепилото е готово за работа с оптимална консистенция. Всички съставки вече са активирани.

Започваме лепенето на новите плочки върху старите плочки от центъра на душкабината. Двете релефни декоративни плочки се срещат с тъмните си страни.
При работа с бързи лепила трябва да се има предвид съкратеното отворено време на лепилния разтвор. За целта: нанасянето става с гребеновидна маламашка, със зъб 10 мм, на малки площи. Поради спецификата на работа, количеството на готовия разтвор трябва да е по-малко от това на стандартните лепила.
Плочките по стените лепи върху старите плочки във вертикална посока, което прави банята да изглежда по-висока.
Фризът, ограничаващ мивката е със същата дължина като основните плочки и това изравнява фугата навсякъде.

При лепене на плочки върху стари керамични покрития или други непопиващи основи от съществено значение е, освен подготовката на основата и видът на използваното лепило. След като изсъхне, то трябва да осигури гъвкав слой между двете твърди повърхности – старите и новите плочки. Именно този слой поема евентуални минимални движения в конструктивните елементи на сградата и така предпазва новите плочки от напукване.
Обогатяването на лепилата със специални добавки има две основни задачи – да направи слоя лепило достатъчно гъвкав, за да поема евентуалните движения в основата и да осигури по-добро сцепление с гладки и непопиващи основи, каквито са старите керамични плочки.

Преди да започнем да лепим и плочките на пода върху старите плочки, монтираме поддушовото корито, защото искаме да изравним нивото на новите плочките с нивото на коритото. Не трябва да има никакви прагове и препятствия.

Всичко е много по-бързо – имайте го в предвид при работата с бързи лепила. Трябва да се забърка такова количество от сухата смес, което да се изразходи в рамките до максимум 40 – 45 мин., колкото е времето за ползване на готовата смес.

След само 4 – 5 часа можем да продължим с нашия бърз ремонт и да залепим първия ред плочки, тъй като вече можем да стъпваме върху пода.
Всички плочки от първия ред се оразмеряват индивидуално, режат се и се лепят.
С фугирането можем да започнем 2 часа след залепване на новите плочките върху старите плочки.