Водопровод по пода

Водопроводът може да бъде полаган по пода и под замазката, само ако при прокарването на трасето не се използват фитинги. Иначе рискувате разбиване на готовата баня, ако след време инсталацията се компрометира. А тя би могла да се компрометира само при сглобките във водопроводната система.За водопровод прокаран по пода,колекторите се монтират в колекторната кутия чрез скоби, като се предвижда разминаване на тръбите.
Кутията се фиксира към стената. На тази стена ще монтираме по-късно и вградената структура за супер иновативната конзолна тоалетна чиния и след това всичко ще скрием зад куфар от гипскартон.
Монтираме унифицираният комплект за батерия към стената, там където е предвидена душзоната.

След това и колената за захранване на консуматорите – мивка и тоалетно казанче.
Преди да се продължи с прокарването на водопровода по пода, трябва да се положат всички канализационни тръби. Канализационните и водопроводните тръби и на двете системи минават по пода, но тези за водопровода са гъвкави и могат да се извиват ако е необходимо.
Канализационните тръби се оразмеряват и се сглобяват лесно. Специалната паста улеснява сглобяването и не поврежда уплътненията.
Тръбите влизат в подготвените предварително улеи в стената.
Трябва да осигурим и отводняване на душ зоната. Там сме предвидили линеен сифон. Канализационната тръба трябва да е перпендикулярна на сифона и затова правим този завой на тръбите. Наклонът от 2% ще подпомага безпроблемното оттичане на водата.

Изграждането на водопровод с пресоване ви показахме и в предишните предавания. От значение за сигурен краен резултат е използването на фитинги и тръби от един същ производител.
Едната водопроводна тръба директно ще захрани тоалетното казанче със студена вода. За да се различава я слагаме в синя гофрирана тръба.
Другите две тръби за студената вода, от колекторната кутия преминават по пода и без никакви фитинги достигат до душа.
За да предпазим тръбата, която ще влезе в замазката в пода я поставяме в гофрирана тръба.

Тръбите се огъват и следват извивките на пода на помещението.

От втория колектор тръгват тръбите за топлата вода. Тях предпазваме с червена гофрирана тръба.
Това, което е важно да се знае, е че водопроводните тръби могат да бъдат прокарвани по пода, само ако по цялото трасе няма сглобки и фитинги. Допустими са фитинги само ако тръбите се вкопават в стени или са зад предстенни обшивки.

Двете трасета - за топлата и студената вода вървят едно до друго по пода. За да не не се разместват, тръбите се фиксират към пода със скоби преди да се пресоват в колекторната кутия.

Прокарването на ВиК инсталацията по пода ни спести време и доста фитинги. Сега всяка тръба има по един единствен фитинг в началото и по един в края.

Присъединяваме към централния водопровод с тръби ф20 и пресоваме фитингите.

За другите фитинги ще са ни необходими други челюсти на клещите – сменяме ги и пресоваме.
След като сложим и шумоизолациите на колената, фиксирани към стената, можем да кажем че първата задача е изпълнена.