Линеен сифон

Ще ви покажем всички етапи от монтажа на линейния сифон. Осигуряването на правилен наклон е от съществено значение за правилната работа на сифона и отводняването на душ зоната. Правилната хидроизолация на линейния сифон ще осигури надеждна защита от проникване на влага.Ако канализационната система е вградена в стената, с помощта на тръбни парчета или дъги на 30 или 45 градуса трябва да се направи завой между отводната тръба на линейния сифон към старата канализация в стената. Важно е разстоянието между тях да бъде поне 30 см.

На нас ще ни трябват също няколко канализационни тръби, за да довършим присъединяването на линейния сифон с необходимия наклон. За да се оттича водата безпроблемно, при сифона трябва да бъде най-ниската точка в банята.
И ако той ви се вижда малко по-дълъг или по-къс, отколкото е предвиденото разстояние, не се притеснявайте. Всичко е под контрол. Ако е по-дълъг се скъсява, а ако е по-къс – можете да положите два един до друг.

Линейният сифон се оразмерява според разстоянието, което е по проект за душкабината, като се центрира спрямо  унифицирания комплект за батерията.
Разстоянието се разпределя по равно от двете страни, централно на сифона и излишният твърд EPS, заедно с хидроизолационната пола, се изрязва с макетен нож и трион с прецизен сряз.

Преди линейния сифон да се залепи към основата, трябва да се провери дали всичко е наред с присъединяването към канализационните тръби – тръбите се оразмеряват с наклон мин 1% и се сглобяват както се казва на сухо. Тръбата към сифона трябва да бъде муфирана с гумен уплътнител. След това се разглобяват, за да може да се залепи тялото на сифона към пода.

Нанася се грунд , за да се осигури сцеплението на лепилото с основата.
Проверява се наклона преди да се залепи линейния сифон. Многото проверки хич не са излишни. По-добре проверки преди монтажа, за да няма изненади след това.
След това се нанася лепило на дебел слой на пода и на стената за да може сифона да се нивелира. Фаската в задната част на тялото обира евентуални неравности в ъгъла между стената и пода и така прилепва плътно към стената.
След това пак проверка на нивелацията. По дължина сифонът трябва да е нивелиран строго хоризонтално, a към стената  - с 2% наклон.
Монтира се канализационната тръба и се залепват две топлоизолационни плоскости от двете ѝ страни.
Върху тях се изсипва и разбърканата с вода бързосвързваща замазка.

Мастарът се води по ръба на вече положената замазка и по тялото на монтирания линеен сифон. Така ще се осигури наклона  от 2% на замазката, който ни е необходим за доброто отводняване на душ зоната.
Повърхността се заглажда с пластмасовата пердашка. Разбира се една последна проверка не е излишна.

Изчакваме 24 часа, които са необходими за изсъхването на бързосвързващата замазка и полагаме хидроизоизолацията.
Грундът преди хидроизолацията се нанася по цялата повърхност на душ зоната и в основата на стената, където ще се лепи хидроизолационния маншет на линейния сифон. Той се вгражда между два слоя от хидроизолационния разтвор.
Гъвкава хидроизолационна лента се полага и по цялата дължина на душзоната следвайки наклона на замазката от двете страни.
Съединителната фуга стена/под също се защитава с хидроизолационна лента.

Хидроизолационна лента се слага пред линейния сифон, така че да едновременно застъпи тялото и замазката.
Завършваме полагането на лентите в душ зоната с една последна там, където се съединяват двете замазки, тъй като точно там ще имаме промяна на наклона. Така се премостват всички хоризонтални снадки на душ-зоната със замазката на банята.
Обмазва се с хидроизолация целия хидроизолационен маншет.

След това се хидрозолира и пода на душзоната с два слоя пласта хидроизолация. Ограничавайки мократа част на банята елиминираме прякото мокрене на цялото помещение.
След хидроизолацията могат да се залепят и плочките. Тръгва се от сифона.
Поставя се понижаващата неръждаема лайсна (в случая дясна) върху хидроизолацията. Лайсната може да се скъсява само от широкия ѝ край

Плочките се оразмеряват като следват разстера на плочките от стената.
Следи се нивото им да бъде с 1 мм над рамката на линейния сифон.

Лепят се като лепилото се разнася с гребеновидна маламашка върху основата. Обмазва се и гърба на плочката.

След това плочките се фугират с подходяща циментова фугираща смес и се полага силикон около металното тяло на сифона.
За декоративното решение за линейния сифон има много възможности. Ние решихме в декоративния капак на линейния сифон да монтираме подова плочка, за да придадем още повече индивидуализъм в банята. Плочката се оразмерява прецизно и се залепва с лепило вътре в капака.

Ще го сложим, когато сме готови с цялата баня. Ще ви окажем и други възможности за избор на капак.