Пропусни >>
Гледай сега
Гледайте предаването Да Знаеш Как - стъпалото към да можеш!
Реклама
dzk.bg

Фугиране и силикониране на банята

Фугирането е много важен етап от полагането на керамичното покритие в банята. Точната консистенция на фугиращата смес определя правилното проникване между плочките и адекватната защита от влагата. При връзките стена-стена и стена-под не се плага фугираща смес, там нанасяме силикон, който е еластичен и с цвета на фугиращата смес. Всеки цвят фугираща смес има съответстващ цвят на силикон.За качеството на фугиращата смес от съществено значение е количеството на вода, с което се разбърква сухото вещество. То трябва да бъде абсолютно точно премерено по предписанията на производителя. Не разчитайта на мярката на око. Първоначално разбърканата смес се нуждае от около 5 мин., за да узрее и да се задействат всички съставки.
Сместа трябва да е гладка и еднородна.

При правилна консистенция, при нанасяне с маламашката, тя запълва изцяло почистената фуга между плочките и достига до лепилния слой в основата. Ако е по-гъста отколкото трябва, това не може да се получи. А ако е по-рядка, след изсъхване се напуква перпендикулярно на фугата.

Малко повече или по-малко вода оказва съществено влияние не само върху консистенцията, начина на фугиране, но и върху дълготрайността на резултата. При неправилно количество вода фугата се напуква. Тези пукнатини създават условия за проникване на влага под плочките след фугирането на банята.

Използваме два цвята смес за фугиране – едната по-светла за плочките мултифейс и друга по-тъмна – за дървесните плочки.

Излишният материал по плочките се отнема с дунапренова маламашка, след като той се втвърди. Гъбата се изстисква в ролките на кофата. Вода от нея не трябва да тече, защото в противен случай ще отмие по-голямо от необходимото количество от фугиращата смес. Сменяйте често водата в кофата. Така плочките ще се почистят по-лесно.

След това фугите се оформят с по-мека гъба.

Съединителните фуги под стена и стена стена се запълват със санитерен силикон. Той е еластичен с цвета на фугиращата смес – два цвята фугираща смес и същите два цвята силикон.
Заглаждаме силикона и предпазните лепенки могат да бъдат отлепени.

Старателно полагаме силкон и между тялото на линейния сифон и плочките и при понижаващата нивото лайснa.
Прецизното оформяне на фугите и силикона е от съществено значение за отличната визия на банята.

След като фугирахме и силиконирахме правилно банята, можем да бъдем спокойни, че имаме добра защита от проникването на влага зад плочките.