Лепене на големи плочки

За лепенето на големи плочки се изискват специализирани лепила, които да не позволяват свличане на голямоформатните плочки и да създадат гъвкав лепилен слой, който да поеме термичните разширания на по-големите плочи. Разнообразето от визии и размери на голямоформатните плочки ще ни позволи да отделим визуално различните зони в банята.За лепенето на големи плочки се изискват специализирани лепила, които да не позволяват свличане на голямоформатните плочки и да създадат гъвкав лепилен слой, който да поеме термичните разширания на по-големите плочи.
Разнообразето от визии и размери на голямоформатните плочки ще ни позволи да отделим визуално различните зони в банята.


Разбъркваме лепилото за големи плочки в чиста кофа, с чиста вода. Следете инструкциите на производителя за необходимото количество вода за разбъркване на сместа. Различните лепила се нуждаят от различно количество.

Ако торбата суха смес се разбърква с по-голямо количество вода, това обикновено осигурява повече залепени плочки с тази смес.

Лепилото за големи плочки има две основни задачи – да фиксира надеждно големите плочки към стената и да осигури достатъчно гъвкав слой, който да може да поема термични разширения без да се разруши и така да се стигне до отлепване на покритието.

На гърба на душкабината лепим от сравнително големите дървесните плочки, които ще са продължение на тези от пода.

На стената, там където ще е мивката, продължаваме със същия размер, но имитиращи естествен камък. Бихме искали точно в центъра на това по-светло петно в банята да монтираме самата мивката.

Целият куфар с вградената структура обличаме с дългите дървесни плочки. Така отделяме и визулно различните зони в банята.

Твърдият гранитогрес с много ниска водопопиваемост и големите размери на плочките се нуждаят от по-гъвкави лепила, които са в състояние да поемат по-големи премествания в основата и да задържат плочките на местата им.

На стената лепим комбинация от плочки 60х60 см и 30х60 см, които успешно възпроизвеждат нюансите на камъните в природата.

Новите технологии и т.нар. Digital Print позволяват производството на големи плочки от една и съща серия в многообразна визия, която подсилва естесвеното звучене на покритието. За нашата стена почти всяка плочка е различна, така както в природата не могат да се намерят два абсолютно еднакви предмета.
На срещуположната стена лепим същата комбинация от голямоформатни плочи.


След разбъркването сме готови да лепим дългите плочки с дървесен дизайн на пода.
Производителят е препоръчал като най-подходящо, разминаването да бъде около 12 см. Така се избягват евентуални неравности на покритието.

Много е важно лепилният слой под голямата плочката да бъде равен. Затова за нанасянето му се използва гребеновидна маламашка 10 мм. Тя разнася лепилото равномерно върху основата. Върху гърба на плочката също се нанася лепило на гребен 10 мм. При залепването линиите от гребена на маламашката на пода и върху плочката трябва да са перпендикулярни. След притискане на плочката към основата, под нея не се образуват кухини. 100 – процентовата контактна повърхност осигурява здраво залепено покритие.

Подовите настилки в неутрални или топли земни тонове се съчетават хармонично с каменните облицовки.
Изпечени при температури от над 1200°C, гранитогресните плочки са все по-популярна алтернатива на традиционните настилки от естествен камък и дърво.

Върху пода може да се стъпва след около 24 часа. Лепилото се е втвърдило и можем да залепим първия ред плочки на стените и да фугираме цялото покритие.
Големите плочки от първия ред се оразмеряват индивдуално и се налага рязане на всяка една от тях.
От съществено значение за прецизното рязане на плочки е използването на правилната режеща ролка на машината.

Силата на притискане от двете страни на направената от ролката бразда се определя от формата на крачето. Тя може да увеличи приложената сила и така да улесни рязането на по-дебели и твърди плочи.

Много е важно да се осигури и безпрепятствен визуален контрол върху линията на рязане.

Рязането на голямоформатни плочи изисква стабилна конструкция на самата машина и по-голяма основа, за да може плочката да легне стабилно и да бъде отрязана правилно.