Марисан - замазка над подово отопление

Марисан представя подови замазки над вградено подово отопление. Оформянето на подови площи с вградено отопление налага нуждата от внимателно планиране и изпълнение на строително-ремонтните дейности. Тъй като генерираната топлинна енергия води до пораждането на структурни свивания и разширявания, подовата замазка трябва да може да образува еластичен, устойчив и дълготрайно стабилен слой.
За тази цел ще работим с ЦИМЕНТОЛ® - високотехнологичен продукт, подходящ за приложение като изравнителна, плаваща или свързана замазка, в силно натоварени зони и помещения в интериора и екстериора.Първата стъпка в процеса е вземането на ниво. Проверява се нивото в цялото помещение и определяме височината на плаващата замазка.
ЦИМЕНТОЛ® се разбърква само с вода в пропорции 5л. за един чувал от 25 кг. суха смес.

циментол замзка

След това преминаваме към друга важна част от работата, а именно - направата на т.н. майки. По целия периметър на помещението и на няколко места по средата се дават нива чрез разбърканата смес. Впоследствие те се нивелират спрямо избраната височина на замазката. Между тях се правят и майките като се следи ивицата да е нивелирана спрямо предварителните нива, които направихме в началото.
За оформянето на пода, замазката над вграденото отопление трябва да бъде минимум 5 см. Така тя ще може да абсорбира свиванията и разширенията на слоя в периода на експлоатация на помещението, без риск от напуквания.
Много е важно, т.н. майки да бъдат прецизно оформени, защото по тях се води мастарът при разстилането на замазката.
След като майките са готови, задължително се изчаква сместа да стегне малко.

Материалът се изсипва постепенно между нивелираните ивици и се разстила с мастар.
Разстоянието, между нивелираните ивици, трябва да е по-малко от дължината на мастара, с който се работи.

подова замазкаЗамазката обхваща плътно тръбите на подовото отопление и така не се образува въздушна възглавница между тях, която би намалила ефективността на отоплението.
За по-лесно разнасяне, консистенцията на разбърканата смес е т.н. земно влажна. 

Така разбърканата смес позволява лесно разстилане и удобно нивелиране, като в същото време изкоренява риска от залепване по мастара, усложняване и забавяне на работния процес.
След като леко стегне, замазката се изпердашва с пластмасова маламашка.
Така се оформя особено гладка повърхност. Ако е необходимо, когато замазката е по-суха, е допустимо навляжняването ѝ с вода, за да се улесни заглаждането.
Замазката изсъхва напълно за 14 дни при температура около 22 градуса. Остатъчната влажност, при замазки на циментава основа и  наличие на подово отопление, трябва да бъде под 2%. Така нанесеният слой се характеризира с особено висока товароносимост, здравина, минимална свиваемост и хидро- и мразоустойчивост.
След като слоят ЦИМЕНТОЛ е изсъхнал напълно, се преминава към подготовката на основата за полагане на саморалзивна замазка.